elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Túl fiatal meghalni, túl idős aggódni.

2016. november 14. - littke

Az alábbi poszt egy, a New York Times-ban két évvel ezelőtt megjelent cikkre alapul. Az eredeti cikk szerzője, Jason Karlawish, orvos, orvosi etika és egészségügyek professzor a Pennsylvania Egyetemen.

A mult héten Leonard Cohen, énekes és dal író, 82 éves korában elhunyt.

Nem is régen születésnapját ünnepelte – egy cigarettával. Három éve bejelentette, hogy újra cigarettázni kezd, amikor 80 éves lesz. „Ez a megfelelő kor” - magyarázta.

Dohányzásba kezdeni akármelyik életkorban értelmetlen. Úgy a dohányzó, mint azok, akik másodlagosan a füstjét beszívják nemcsak hosszantartó, de súlyos egészségi problémákkal küszködhetnek, beleértve a fertőzéseket és az asztmát. És mégis, Cohen úr terve egy provokatív kérdést prezentál: Mikor hagyjuk abba az életünket a jövőnkért élni és mikor karoljuk fel helyette a jelen örömeit?

A 20. század kezdetén az US lakosságának csupán egy fél százaléka volt 80 évén túl. Az ipari államok a fertőző betegségekkel voltak elfoglalva, mint például a tüdőbaj és a gyermekbénulás. Egy csomó a korral kapcsolatos betegséget, mint például osteoporosist, még nem is tekintették betegségnek.

Ma a népességnek a 3.6% van 80-on túl, és nemcsak azt a viselkedést írják elő életünkre, amit nem kellene csinálnunk, de a gyógyszert is, amit vennünk kell. A 65 éven felettieknek több mint a fele öt vagy ennél is több gyógyszert szed, orvos által felírtat, szabadon vásárolhatót vagy diéta kiegészítőt, amik nagy része nem a súlyosan szenvedőek segítésére volt létrehozva, hanem ehelyett arra, hogy a jövőbeli esetleges szenvedés esélyét csökkentse. Agyvérzés, szív infarktus, szívbaj, vesebaj, csípő törés – a lista hosszú, és az US Egészségügyi Minisztérium terve, miszerint az Alzheimer kórt 2025-re meg fogjuk tudni előzni, egyre ambiciózusabb

cohen

Az öregkor a 21. században nem más, mint a kockázat és annak csökkentése. A biztosítótársaságok kedvezményezik azokat, akik tréningekre járnak és büntetik, ha dohányoznak. A gyógyszergyárak emlékeztetik az orvosokat arra, hogy azután hogy felírták azokat az orvosságokat, amik csökkentik a szívbaj esélyét egy „maradandó rizikó” megmarad, - és emiatt gyakran még több gyógyszer előírása szükséges. Egy fitnesz termékhez fűződő mondás jelképezi a kor szellemét: „Az egészséged a vagyonod! Éljen a hosszú élet!”

De mikor jön el annak az ideje, hogy a takarékoskodás helyett valamit tőkénkből kezdjünk költeni? Ha úgy gondolod, hogy hamarosan meg fogsz halni, miért is ne gyújtanál rá és hasonlóan leállhatsz a napi aszpirinnal, sztatinnal és vérnyomás pirulával. Tölts több időt és pénzt a jelen örömeire, például vacsorákra barátokkal, mint a jövővel kapcsolatos aggodalmakra.

Ha már a megelőzésről beszélünk, ezt túlzásba lehet vinni. Csoportok, mint például az US Megelőző Szolgáltatások Munkacsoport, rendszeresen felülvizsgálja a megelőzés irányelveit, azt konstatálja, hogy bizonyos koron túl, a megelőzés hasznai nem érik meg a vizsgálatok, operációk és az orvosságokkal járó kockázatot és bajlódást. Az Amerikai Kardiológiai Kollégium és az Amerikai Szív Egyesület nem régi irányelve a kloreszterolra vonatkozóan, például a 10 éven belül előfordulható halál rizikó számításának felső határát 79 évnél húzza meg. Azt is tanácsolják, hogy 75 éven túl esetleg nem érdemes olyannak, akinek nem volt szívbaja sztatin szedést kezdeni. De ez nem azt jelenti, hogy ezt a tanácsot mindenki követi.

Mellesleg a 75 év az új 65 nemde? Az év túl pontatlan kritérium arra, hogy mikor álljunk le. Cohen úrnak, a 80 tényleg 80? – a 70-es éveinek közepén, szigorú túra menetrendje volt, gyakran leugrott a színpadról. Esetleg 80 évesen túl fiatal volt ahhoz, hogy a dohányzást újra kezdje.

Azt mondják, hogy a tudományos jóslatokban történt fejlődés megadja a választ ezekre a kérdésekre. Kutató orvosok a Kaliforniai Egyetemen, San Franciscóban és Harvardon, kifejlesztették az ePrognosis-t, egy web oldalt, ami 19 rizikó faktort egyeztet, és amit egy idősebb ember használni tud arra, hogy annak valószínűségét kiszámolja mennyi az esélye, hogy az elkövetkező hat hónap és 10 év között meghal. Az ePrognosis fejlesztői szerint gyengébb állapotú idősebb emberek szeretnék tudni a várható korhatárukat azért, hogy rendezni tudják nemcsak az egészség ellátásával kapcsolatos ügyeiket, de a pénzel kapcsolatos lehetőségeket is, mint például vagyonuk egy részének elajándékozását.

Még ennél is forradalmibb a RealAge, ami a Sharecare Inc. egy terméke. Ez számszerűsíti azt a jelenséget, hogy ahogy öregszünk, egypárunk igazában öregebb, míg mások fiatalabbak, mint az éveik száma. Egy algoritmust használ, ami felbecsül bizonyos szokásokat és az orvosi adatokat ahhoz, hogy „igazi” életkorodat kiszámítsa.

Ezek a web oldalak jó lehetőségek a páciensek között az információ (és marketing) anyag elosztására.  De bonyolult biztosítástechnikai adatok – beleértve azok valószínűségét és limitációit – a legjobban szemtől szemben, orvos páciens beszélgetés során közölhetőek.

Egy tervező nációvá vállunk, meghatározott életet élünk. De az élet egymással vetélkedő kockázatokkal jár.  Amikor megelőzzük a szívbajt és a rákot, tovább élünk és ezáltal annak rizikója emelkedik meg hogy kognitív tudatunk romlása odáig fog nőni, hogy azoknak akik rólunk gondoskodnak nemcsak azt kell majd elhatározniuk, hogy hogyan, hanem azt is hogy meddig éljünk. Dena Davis bioetikus azt tartja, hogy a kialakulófélben levő biojelek egy nap megjósolhatják az Alzheimer kór legkorábbi tüneteit (például az agy amyloid, amit a PET scanner mér) alkalmat nyújtván az embereknek arra, hogy elhatározzák, mikor vessenek véget életüknek. Vagy, hogy újra cigarettázni kezdjenek.

Az öregedés kultúránk szélsőséges. Vagy egészséges vagy és erőteljesen igyekszel egészségeden javítani, vagy haldokolsz.  És mégis ahogy „fájni kezdenek azon helyeink ahol régen játszottunk” mint Cohen úr egy dala mondja, a jelenre akarunk koncentrálni. Sok idősebb páciensem és azok segítői panaszkodnak, hogy napjaik egyik orvos vizitációtól a másikig telnek, és az Egészségügyi Felmérésből származó adatok az megmutatják ennek az egyik okát: Idős emberek, olyanok, akiknek kilenc éven belüli elhalálozási esélye 75% vagy nagyobb, egy harmaduktól a feléig még mindig kapnak rák diagnosztizáló teszteket, amik már nem ajánlottak.

Nincsenek terveim hogy 80 éves születésnapomat egy cigarettával, avagy kolonoszkópiával ünnepeljem, és nem akarom, hogy idősödésem le legyen egyszerűsítve egy on-line biztosító számításra. Nem régen egy előadást tartottam az Alzheimer kórról egy közösségi csoportnak. A kérdés-válasz szakasz alatt egy férfi így szólt: „Miért nem fizeti a Medicare hogy egyszer egy héten barátainkkal vacsorázhassunk két pohár bor mellett?” Amire ki akart jutni, az az hogy nemcsak egyszerűen élni akarunk, de boldogan, és ugyan az orvosság az fontos, de nem egyedüli eszköze ennek eléréséhez. Egy beruházás a közösségbe és azon szolgáltatásaiba, amik az idősödésünk minőségén javítana, segítene ebben. Esetleg Elhalálozás Panelek helyett Öröm Panelekről kellene beszélnünk.

 

PS

Köszönet blogtársunknak fordításom átfésüléséért.

Az eredeti cikk itt található.

Bonuszként ide teszek egy Leonard Cohen videót.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr611956533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.11.14. 06:45:38

A magyarországi magyarokat nem ez foglalkoztatja, hanem az öreg szüleik kötelező eltartása. Egy netes szavazás kérdése:

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának új javaslata szerint kötelezhető lesz a nagykorú gyerek, hogy fizesse a rászoruló szülő ellátási díját. Ön mennyit tudna áldozni szülei eltartására?
A ) Ha lemondok pár dologról, néhány 10 ezer forint
B ) Megengedhetném magamnak, hogy a szüleim jó körülmények között éljenek
C ) Egy fillérem se marad hónap végére

A válaszolók 58 %-a jelölte be a C választ, a B-re 29 százalék voksolt, és csak 13 % jelölte a B lehetőséget.
Az idős szülők eltartásának anyagi gondjai mellett erőteljes vitát váltott ki azon szülők kötelező eltartása, akik eldobták maguktól gyerekeiket. Itt nemcsak azokról a szülőkről van szó, akiknek az életvitele miatt kerültek állami gondozásba a gyerekeik, hanem semmi szeretet nem mutattak gyerekeik felé és indokolatlan szigorral "neveltek", nem ritkán testi fenyítésekkel. Ilyen esetekben kialakulhatott egy állandósült gyűlölet a gyerekek részéről a szüleik felé. Ez most inkább foglalkoztatja a közvéleményt, minthogy valaki 80 évesen ismét rágyújtson.

Drizari 2016.11.14. 06:47:42

A 29 %-ot választotta az A lehetőséget*

Teréz Anyabagoly 2016.11.14. 10:53:40

@Drizari: Pontosabban a magyar közvéleményt foglalkoztatja. Mert a fejlett nyugati országokban stabil a nyugdíj- és egészségbiztosítás - lásd nem nyúlják le a magán nyugdíjpénztárt, nem megfizethetetlen (az átlagbérekhez képest) a plusz szolgáltatásokra is jogosító egészségbiztosítás - ergo fel sem vetődhet, hogy kényszerítsék a gyereket a szülők eltartására... Magyarország annyira jól teljesít, hogy erre kényszerül (szomorú mosoly)
Egyébként hol látta ezt a felmérést? Szívesen megnézném én is... Meg egy olyat is, ami azt méri fel, hogy az idősek emberek hogyan lennének képesek majdan feldolgozni azt a helyzetet, hogy a gyerekeikre szorulnak, annyira, hogy bíróság elé kell citálniuk őket... Érdekes lenne, ha fiatalok között végeznének egy ilyen felmérést, mert ahogy a helyzet kinéz, nekik nem igen lesz olyan nyugdíj megtakarításuk, amire támaszkodhatnak.
Ami engem illeti, az Isten mentsen meg attól, hogy ennyire kiszolgáltatott helyzetbe kerüljek, pedig remek gyerekeim vannak. De már a tudat is megkínoz, hogy őket terheljem...

Teréz Anyabagoly 2016.11.14. 10:56:01

@Drizari: Jut eszembe! Maga miért nem blogol? Jó kis blogja volt, megosztó ugyan, de nagyon figyelemre méltó... Mindig hozott valami csemegét... Csak azért kérdem, mert a szellemi aktivítás is jót tesz az egészségnek... Van valami különleges oka, hogy nem folytatta? Valami, akármi... ?

littke 2016.11.14. 11:46:24

@Drizari:
Érdekes.
Persze odaáát az EU-ban jobban megmaradt az a régi szokás, hogy gyermekeik öreg szüleiket
eltartják-

Az állami nyugdíj, tehát ha nincsen magán nyugdíj, sok helyen pl nagyvárosokban, itt sem elegendö.

Tényleg bloggoltál? Hol milyen néven?

@Teréz Anyabagoly:
Hello

Drizari 2016.11.14. 16:06:49

Ezen a néven írtam a nolblogon, talán 3 vagy 4 posztot, 2011-12 tájékán. A blogter.hu volt inkább a tartózkodási helyem, ami megszűnt. De ott is elsősorban hozzászóló-vitázó voltam, és nem blogíró.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.11.15. 09:06:20

én nem igen tudok szabadulni attól a gyötrő gondolattól - most épp Leonard Cohent gyászolva, hogy ha ugy két éve nem kezdett volna újra cigarettázni, talán még élne... (és mintha ez a cikk a (passziv) euthanáziát akarná támogatni) :(

(bocs, az előbb nem jó helyre kommenteltem?)

littke 2016.11.15. 14:18:50

@gond/ol/a:
Ja. Dohányzás az mindig is káros. Ebben a cikk is egyet ért.
Nem tudom előzőleg hova kommenteltél.

Teréz Anyabagoly 2016.11.15. 17:41:23

@Drizari: Igen? Nahát! Pedig én meg voltam róla győződve, hogy maga Hmmmm blogger, ő tudott ilyen seperc alatt összeszedni fontos in fókat, meg linkeket! Jé, mennyire hasonlít a stílusuk! De hát maga tudja, hogy kicsoda maga! Viszont! Tiszta haszon, hogy maga nem Hmmmm blogger, mert vele úgy sem vagyok beszélő viszonyban, mert tahó módon elküldött a 'csába! Viszont ha maga nem az, akkor legalább nyugodtan beszélgethetek magával, ha éppen erre tévedek... Feltéve, ha visszaszól, mert Hmmmm blogger sem szokott válaszolgatni ám akárkinek! Akkor üdv a nolblogosok fedélzetén (is)!
Örülök a szerencsének!

Teréz Anyabagoly 2016.11.15. 17:48:46

@gond/ol/a: A facebookra kommenteltél, ha felmész a blog elejére, ott a kommented! Örülök, hogy itt is találkozunk! Jó a régi ismerősökkel összefutni a virtuális térben!
A dohányzás nagy rabság, de nem hiszem, hogy Cohennek ez siettette volna a halálát... Neki ennyi adatott.. Szép, tartalmas, hosszú életet élt, a mi örömünkre... Az égeiek legyenek vele!

Kincse- 2016.11.15. 17:51:44

Olvasva a cikket, öregedés kultúránk tényleg elég szélsőséges, saját magam is megállapítottam már, attól függ milyen közegben vagyok, olyan nyomás nehezedik rám.
Kimondottan nehéz légkör uralkodik az "öreg lelkek" közt . Folyton a betegség és halál dolgaival foglalkoznak még akkor is, ha nincs rá okuk.
És vannak a fiatal lelkek, akik fittyet hánynak a bajokra, és szeretik az életet, nem a betegség mártírjai akarnak lenni.
A gyógyszeripar meg gyártja a beteg embereket, eszük ágában sincs a megelőzésre,, vagy a tényleges gyógyulásra gyógyszert kitalálni, hiszen akkor nem lenne profitjuk.
Nemrég megdöbbentő hírt olvastam, hogy Amerikában orvosokat büntettek meg, mert indok nélkül rákosnak nyilvánítottak embereket, hogy pénzt zsebeljenek be tőlük a gyógyítás címén.

Kincse- 2016.11.15. 18:02:48

@Teréz Anyabagoly:
bocs, csak segíteni akarok, ne azt mondd, hogy facebookra kommentelt, hanem a facebookos bejelentkezett állapotával kommentelt ide, és ez a kommentek elején jelenik meg, ahogy a blog.hu rendszere megadja a lehetőséget. Nekem is volna lehetőségem face bejelentkezővel kommentelni ide, de nem akarom.
Ha egy böngészőt használunk a face, blog.hu, vagy google bejelentkezett állapotával, akkor nem kell sokat ki-be jelentkezni.

Drizari 2016.11.15. 20:10:01

@Teréz Anyabagoly:

Talán ha a blogter.hu-n Kündüvel bírtam társalogni, (jó, maradjunk a magázódásnál) talán magával se fogok összeakadni ... hacsak maga nem kommunista. Azokat ki nem állhatom. Hmmm-re rémlik valami, de mély nyomot nem hagyott bennem, így nem tudom eldönteni, jót vagy rosszat gondolt felőlem. Olyannyira sűrűn nem látogattam a nolblogot.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.11.15. 21:35:59

@gond/ol/a: a fb-ra (fent) (de ott is kaptam választ:) (azaz itt fent) ...oda az inkognitónk?! :)

pietnik 2016.11.16. 08:15:19

Drizari!
A fasisztákat csíped inkább?!
Tudod egyáltalán,hogy mi az a kommunizmus,és kik a kommunisták?!

pietnik 2016.11.16. 08:37:14

Ami pedig a gyógyszer gyártókat,és a hozzájuk csatlakozó orvosokat illeti,csak szét kell nézni a neten,és az alternatív gyógyászat hívei körében megdöbbentő vélemények vannak,tudományosan megalapozva!
Little említi a sztatinokat!
Az egyik professzor ,aki a szív és érrendszeri betegségek szakavatott vizsgálója,azt mondta-írta,hogy a sztatinok használatával,és egyáltalán a koleszterin csökkentésével még az orvosok ekkora katasztrófát nem okoztak az emberiségnek,mint ezekkel a gyógyszerekkel!
Ennek csak akkor néztem utána,mikor sok-sok évi koleszterin-csökkentő gyógyszer beszedése után először angina pectoris miatt kaptam három sztentet,majd rá nyolc hónapra a sztatinok túlzott szedése miatt rohamosan romlott a szívem állapota,és új sztentet kellett beépíteni,aminek az lett a következménye,hogy a délben beültetett sztent mögött estére kiszakadt az ér,és "csak" annyi szerencsém volt,hogy akkor még a kórházban voltam!Csak annyi erőm volt,hogy a nővérhívót megnyomjam!Ha itthon vagyok,akkor.....!
terméászetesen komolyan vettem utána a sztatinok szedését,és nem tudtam,hogy miért nem tudok reggel csak nagy erőlködések árán felkelni,és miért fáj nagyon mindenem,kihordhatatlanul?!
Ekkor kezdtem rákeresni a koleszterol-csökkentőkre,és megdöbbentő volt a felismerés,hogy a sztatinok okozta izomsorvadás miatt kinlódok!
Nem csak ez volt a baj(még nem bizonyos,de lehet,hogy nálam megállíthatatlan az izomsorvadás,aminek a következményei.........azért bizakodom!!) hanem az is,hogy hirtelen cukorbeteg lettem,ami mellékhatás(??!!) szintén fel van tüntetve a sztatinok "bűnlajstromán!.
Mondanom se kell,hogy azóta koleszterol-csökkentőt nem szedek!
Ráadásul jó pár évvel ezelőtt elfelejtették elmondani,hogy a sztatinok mellé illik szedni Q1í koenzimet,és akkor talán(!) elkerülhetők a következmények!
Az alternatív gyógyászat követőinek vizsgálata alapján káros a koleszterin csökkentése,a sztatinok pedig rongálják az érfalat erősítő kollagén rostokat,megtámadják az izomzatot,és gyengítik a szív munkáját,elősegítve egy újabb infarktust!
Mindezek tudatában hogyan lehet a gyógyszerguyártóknak teljes mértékben elkötelezett orvossal megbeszélni a dolgokat,mit lehet kezdeni azokkal az orvosokkal,akiknek jóléte,egzisztenciája függ a gyógyszergyártók kegyeitől,akik a mai napig tagadják,hogy befolysolnák az orvosok gyógyszer rendelési elveit!?
Lehetne sorolni még,de minek!
Aztán a hosszú,egészséges,és boldog nyugdíjaskor?!
Itt említik,hogy Mo.-n a fiataloknak kell eltartani a nyugdíjuktól megfosztott szüleiket!!!!!!
Még nem tartok itt,de ha megszüntetik a nyugdíjat,hát ...az marad,hogy szedjem nyugodtan a sztatinokat,és majd megoldódik a hosszú,és boldog stb .nyugdíjas élet minden problémája?!

Teréz Anyabagoly 2016.11.16. 11:06:58

@Kincse-: Ebben te vagy a profi! Mindig tanulok tőled, tudod, hogy nagyon sokra becsülöm a tudásodat! Valóban nem árt tisztában lenni a rendszerek működésével! Ebben te verhetetlen vagy, én csak botladozom a netes csapdák között - sokan vannak így vele! :)

Teréz Anyabagoly 2016.11.16. 17:47:24

@pietnik: A hosszú és főleg a boldog nyugdíjas élet az kevesünknek adarik meg - sajnos. Mo-n különösen, ahol nemcsak az idős emberek tudása, tapasztalata nem érték, de semmi nem az - a pénzen kívül!
Szörnyá, ami veled történt, még szerencse, hogy ahhoz képest ilyen jól bírod magad!
Gyúgyír erre is, mint mindenre a mozgás... azzal tudod erősíteni az izmaidat...
Vigyázz magadra - még jobban, mint eddig... Ne rágd magad, előre, feleslegesen.. az is árthat... :(

pietnik 2016.11.17. 11:05:24

Köszönöm a jókívánságokat,nagyon jól estek.
Viszonylag jól vagyok,és nem gondolok arra,hogy mi lehetett volna...vagyis mi nem lett volna!
Nincsenek most panaszaim,amiben biztosan segítenek a hagyományos gyógyszerek,és az alternatív kiegészítők!
Sok-sok C-vitamin(erre azt mondta az orvos ,hogy kidobott pénz-az alternatívok pedig azt mondják,hogy a koleszterol lerakódások -érelzáródások a C vitamin hiánya miatt fellépő enyhe skorbut okozza,melynek során a hatalmas terhelésnek kitett koszorú erek sérulnek:Ne felejtsük,hogy a napi 60 mg C-vitamin csak arra jó,hogy ne kapjunk skorbutot,melynek során a kollagénrostok,melyek az ér falát is erőssé teszik,meggyengülnek!,és a többi erekhez viszonyítva óriási tehelésnek kitett koszorúereket a koleszterol tömítés próbálja erősíteni!!)Na,ezt még titkolni kell egyenlőre,mert a hivatalos orvosklás ezt még nem ismeri el!
Bántani senkit nem akarok ezért kell lavírozni a kettő irányzat között,a legjobb eredményeket produkálva!
Pl. galagonya tea,gyulladásgátló körömvirág,kevés izgalom(sexet kivéve!) alkohol,és cigaretta nincs,és dolgozni pontosan lassan,szépen,ahogy a csiga megy a réten!
Köszönöm!!

Teréz Anyabagoly 2016.11.17. 15:56:03

@pietnik: Jó olvasni, hogy így odafigyelsz magadra! Nekem van egy régi, ősi vitaminpótló receptem: kér közepes céklát reszelj le nyersen nagylyukú reszelőn + 2 azonos nagyságú almát, csavard bele egy citrom levét, + 2 kanál méz. Ezt eszegesd télen folyamatosan, amennyi jól esik. Ebben minden létező vitamin benne van, frissen... Kipróbáltam, valóban nagyon hatásos - évek óta eszem, etetem a családom vele... Kicsit föld ízű, a cékla miatt, de nem kellemetlen, csak karcos...
Bár, ha most Skóciában élsz ott nem tudom van-e cékla, mert ez a lelke az egésznek!
Próbáld ki, a cékla olcsó és sokáig eláll!
Üdv! Tudod, csak egészség legyen... a többivel majdcsak megbírkózunk valahogy :)

pietnik 2016.11.18. 19:44:11

Tudom,..a többivel megbrkózunk valahogy!Vagy inkább úgy,hogy:egészség legyen,aztán megbirkóznak velünk valahogy?!
Nem Skóciában,hanem Szlovákiában élek!Én írtam hükólyeséget,ezért bocs!!
süti beállítások módosítása