elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Röviden Szíriáról

2016. november 23. - littke

A szíriai polgárháború 5 éve tart. Keletkezése az „arab tavasz”-hoz vezethető vissza. Ez a mozgalom, ami az arab államokban levő egyeduralmak ellen tört ki, sajnálatosan, szinte kivétel nélkül csúfos eredménnyel bejeződött be.

Kérded, hogy miért?

Szerintem, azért mert ezek az országok még éretlenek a demokrácia gyakorlására. Az egyeduralkodó eltávolítása után, ha választásokat tartottak, mint példaképpen Egyiptomban, egy, a vallással összefonódott muszlim párt került uralomra, akik rövidesen elfordították maguktól a vallási kisebbségeket és az intelligenciát, utat nyitván egy ellenforradalomnak és egy új diktátornak. Vagy ha nem akkor úgy mint Líbiában, a káosznak.

Az a véleményem, és most nyugodtan háborodjál fel ha akarsz, hogy békésebb világban élnénk ma, ha Szadám Husszeint, Gadaffit helyben hagytuk volna, és Asszad ellenzőit pénzzel és fegyverekkel nem támogatnánk. Ezek a diktátorok persze kemény és kegyetlen uralkodók, de legalább szekuláris gondolkodásúak voltak, és országukra egy bizonyos nyugalmat, jólétet és rendet hoztak.

sziria1

Csak tekints a mai helyzetre. Ha azt mondod ma jobb, mint ami volt, legyen neked.

De menjünk vissza Szíriára. Ott az arab tavasz egy az országra kiterjedő fatális polgárháborúvá alakult, ami öt éve tart. Többszázezer halálos áldozata van és több millió ember vált hajléktalanná/menekültté, mert megélhetésüket és biztonságukat ez a háború lehetetlenné tette. Ami még tragikusabb, mára oda jutottunk, hogy ezeket a menekülteket senki sem akarja befogadni, mert arra gyanakszanak, hogy köztük szélsőséges terroristák akadhatnak.

Hogyan lehetséges az, hogy még ma sem lehet ennek az esztelen öldöklésnek a végét megjósolni?

Vizsgáljuk meg ennek az okát. Egy ilyen konfrontáció, vagy egy tűzszünettel és az azt követő béke egyezménnyel fejeződhet be, vagy az egyik fél győzelmével. Mivel a szíriai ellenzék egy kotyvaléka a fanatikus muszlim és a demokráciát akaró kevésbé vallásos csoportok sokaságának, az ellenzék győzelme nem kívánatos, megegyezés velük majdnem hogy nem lehetséges.

sziria2

A szíriai kormány győzelme ugyanakkor a nyugat szemében nem fogadható el, dacára annak, hogy az a vérengzéseknek véget vetne. A nyugat Asszad távozását követeli, ő erre nem hajlandó. A nyugat kezdettől fogva az ellenzéket anyagilag és fegyverekkel is támogatta, ugyan szerintük csupán a „jó ellenzéket”, de hát mivel a jó és nem jó ellenzék közös ellensége a jelenlegi szíriai kormány, ebből a támogatásból, akarva nem akarva, jut mindenkinek. Ennek a vak segítségnek az eredménye, egy holtpont, ahol egyik fél sem képes a másikon felül kerekedni. Itt az ideje kijelenteni, hogy a világ beavatkozása eredményeként tudatosan hagyja a szíriai népet vérezni.

Nézzük meg kik az érdekeltek? A szíriai kormányon és az ellenzéki csoportokon kívül, a kurdok, a törökök, Szaúdi Arábia, Irán, az USA, Oroszország, Izrael, a Hezbollah…. gondolom elég ennyit említeni. Ha erre a listára nézel és elgondolkozol mennyire más és más fontos ezeknek, láthatod, hogy megegyezésre és békére még gondolni sem lehet.

Mideast Syria Running For President

Az egyetlen megoldás, - tessék kérem most megint felháborodni - a szíriai kormányt győzni hagyni. Egy szíriai kormány győzelem után, ENSZ, US és orosz nyomással szabad választást kellene tartani és annak győztesét nemzetközileg támogatni kellene.

Ez azonban nem fog megtörténni egész addig, amíg a nyugat Asszad, előzetes lemondását várja el. Nem fog lemondani, sőt a választásban részt akar venni, mert szeretjük vagy sem, nem egy szíriai csoport, így a keresztények és Asszad saját csoportja az alawite csoport is, őt védelmezőjének tekinti.

Szóval mi lesz ennek az áldatlan állapotnak a vége? Hogyan lehet Szíriát újra összetákolni, a sebeket gyógyítani kezdeni? Én reményt látok és változást várok az US külpolitikájában. Trump úr ezt pedzegette kampányában. Szerinte az US-nek kevesebbet kellene a világ politikájába beavatkoznia, érdekeltségeket kevésbé kellene támogatnia és Putyint is - horribile diktum - úgy tűnik, más fényben látja.

Lehetséges lenne, hogy Putyinnal összefogva itt rendet lehetne teremteni?

                                                                                          

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr4311986898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teréz Anyabagoly 2016.11.23. 15:21:48

Szerintem, Trump győzelméhez az is hozzájárult, hogy a kampányában határozottan kijelentette, hogy ha elnök lesz, minedenképpen kivizsgáltatja, hogy mi folyik és milyen érdekek mentém az arab világban, hogy kiderüljön, kinek az érdeke a népvándorlás elindítása, ösztönzése. Amire - ezt nem ő mondta, én teszem hozzá - Európa rámehet az összes évezredes kulturális értékével... Ennek a helyzetnek a megoldására az első lépés a szíriai háború vége. Az a járható út, amit leírsz: békén hagyni Asszadot s kiírni a szabad választásokat. Kérdés, hogy akik ezt akarják felül tudják-e írni a pénz hatalmát. Jó lenne, ha Putyin és Trump szót tudna érteni egymással...
Kíváncsi lennék, Maxnak mi erről a véleménye - ő nagyon átlátja ezt a helyzetet - én csak laikusként merek véleményt mondani - de az megegyezik azzal, amit Te is vázoltál, Little!

Geo_ 2016.11.23. 16:31:01

Putyinnal "össze van fogva" - de azt azért lássuk, hogy a Szíria helyzetért alapvetően az oroszok és a törökök a felelősek, ők is tehetnek a legtöbbet. Assad Putyin bábja - egy tömeggyilkos, azzal robbant ki az egész - de Putyin megtartja, mert biztosítja neki a támaszpontokat. A törökök pedig elsősorban a kurdok ellen használják ki a helyzetet - pedig jócskán hozzájárultak a helyzet kiélezéséhez, hogy az öntözésre épülő mezőgazdaság elől megcsapolták a folyóvizeket...

S igen, a nagypolitikában sosem kerülnek teljesen fedésbe az elvek, a geopolitikai realitások - és a szűken vett gazdasági érdekek.

Geo_ 2016.11.23. 16:32:09

@Teréz Anyabagoly: békén hagyni Asszadot s kiírni a szabad választásokat

Egymásnak ellentmond a két dolog.

littke 2016.11.23. 16:55:34

@Geo_:
Látom elhiszed a nyugati propagandát, "Asszadnak mennie kell". Nem gondolod hogy legjobb az lenne ha ezt maguk a sziriaknak döndenék? Egy UN felügyelt szabad választással?

Miért gondolod hogy Asszad rosszabb mint pl barátaink a Szaudik??? Gondolod hogy ott egy esetleges demokratikus megmozdulásnak más lenne a vége? A Szaudik rosszabbak, vallási alapon uralkodnak, mégis "barátaink"!
?
Mondod Asszad tömeggyilkos. Hmmm. És ha csak lelépett volna, mondjuk Szocsiba, mi lett volna az ott élő keresztények és alawik sorsa?
Gondolod hogy Asszad ellenkezőit a kezdettől fogva nem bátorították és támogatták egyes titkos szolgálatok?

Geo_ 2016.11.23. 17:13:23

@littke: hagyjuk a propagandát, s nem mondtam, hogy "Asszadnak mennie kell" - csak azt, hogy Putyin tartja hatalomban.
Nem tudom, hogy milyen volt a titkosszolgálatok szerepe - de nem hiszem, hogy ők oldották volna fel az 50 éves rendkívüli állapotot - majd tankokkal, fegyverekkel léptek fel a tüntetők ellen - s ekkor indult be a menekült-áradat.

Tekintve, hogy Magyarország sem tud egy demokratikust választást megtartani - miért nem azért érvelsz, hogy az UN jelenlétével és felügyeletével jöjjön létre előbb egy tűzszünet? (Az valószínűleg a területek felosztásával járna - amitől félnek úgy az oroszok, de még inkább a törökök, ha létrejönne egy kurd terület.)

"Mondod Asszad tömeggyilkos. Hmmm. És ha csak lelépett volna, mondjuk Szocsiba, mi lett volna az ott élő keresztények és alawik sorsa?"
Igen, mondom. Egy személycsere pedig segíthetett volna lecsillapítani a kedélyeket.

S nekem nem barátaim a szaúdiak sem.

littke 2016.11.23. 20:37:08

@Geo_:
Kedves G.
Egy lehetséges megoldásra próbáltam posztom végén célozni. Én a praktikus dolgokat szeretem, a real politikát.
Hogy Asszadot a ruszkik tartják fent és az ellenzéket a nyugat, az azt jelenti, hogy a végjátékban meg kell egyezniük.
Egy olyan nézet, hogy "akkor most Putyin győzött", káros. Ha a vérengzésnek vége lesz, akkor az nekem elég.

De ha látsz más megoldást, titokban ne tartsad.

A Szaudik igenis a "barátaink", ugy érzem te nyugat párti vagy, a Fehér Házban fogadják öket nagy vacsorával. Pedig ugyanolyan csirkefogók mint a többi akit nem szeretünk, de ez köztünk maradjon....

Mondod MO nem tud demokratikus választást tartani....ebben nem értek egyet. Te nem arra választottál akire akartál? Kényszerített valaki, nem volt titkos és félsz a büntetéstől???
Az hogy nincsen megfelelő ellenzék az nem a demokrácia hibája. De ez más téma. Ha a magyarok többségének ez jó, akkor ez van.

Igen voltak/vannak választások UN felügyelet alatt, itt is az kellene.
Elsősorban, ismétlem mint Catiline, a vérengzésnek kellene véget vetni. Sürgősen.

Geo_ 2016.11.23. 21:42:07

@littke: Hogy Asszadot a ruszkik tartják fent és az ellenzéket a nyugat, az azt jelenti, hogy a végjátékban meg kell egyezniük.

Nem mondtam mást.

Más a véleményünk a demokratikus választásról - Mo az un. minimális demokrácia követelményét sem teljesíti.

Tudom, hogy volt már rá példa - de előbb a helyzetet kell konszolidálni.

Elsősorban, ismétlem mint Catiline, a vérengzésnek kellene véget vetni. Sürgősen. - nem mondtam mást.

Teréz Anyabagoly 2016.11.24. 07:25:01

@Geo_: Már bocsáss meg, az amerikai vezető elit egy része, köztük Donald Trump sem tudja, hogy alapjaiban kik mozgatják a szálakat, úgy Szíriában mint a harmadik világban a háttérben - de te tudod. Amit Trump ígért, hogy szakemberekkel vizsgáltatja ki az ottani helyzet eredőit, az is erre utal. Amit te Asszadről és Putyinről írsz, az a látszat, amit az érdekelt média sugall... A valós ok sokkal mélyebben gyökerezik, s nagy pénzek mozoghatnak... Sem Asszadnak, sem Putyinnak nem érdeke, hogy népvándorlás tarolja le Európát, úgy, hogy az érkező bevándorlók tömeges halálával, ellehetetlenülésével és még ennél is súlypsabb következményekkel jár. A megoldás kulcsa, amit Little is ír, a szíriai konfliktus megoldása először, aztán a helyzet rendezése OTT! a helyszínen...
Érdekes módon, most választásra készülve már Angela Merkel is emellett van...
Ha Asszad tömeggyilkos, akkor nemzetközi bíróság ítélje el - de a háborút be kell fejezni és demokratikus választást kell kiírni... amin akár Asszad is elindulhat, amíg nem ítélik el...

A lényeg: mielőbb tiszta helyzetet kell teremteni, tisztábbat a jelenleginél - hol itt az ellentmondás?

Geo_ 2016.11.24. 08:37:56

@Teréz Anyabagoly: "hogy alapjaiban kik mozgatják a szálakat, úgy Szíriában mint a harmadik világban a háttérben - de te tudod"

Ilyet mondtam volna? Valószínűleg tévedsz, hiszen eleve csak Szíriáról volt szó...

Putyinnak miért ne lehetne az érdeke? Ez részemről kérdés - viszont te tudod, hogy nem.

"A megoldás kulcsa, amit Little is ír, a szíriai konfliktus megoldása először, aztán a helyzet rendezése OTT! a helyszínen..."

Idáig én sem mondtam mást. "Mindössze" nem pontosan ugyanazt értjük a konfliktus megoldásán és a helyzet rendezésén - erről szólt vitánk, vélemény-cserénk.

Ezt gondold át újra: hagyod/segíted Asszadot győzni - vagyis leverni az ellenzéket és a kurdokat - majd amikor nincs más a helyszínen, akkor tartasz egy "demokratikus" választást.

Amit én mondok: leverni a Daesh-t, elválasztani az egymással is küzdő feleket - Asszad, ellenzék, kurdok - s megkezdeni a konszolidációt. Azután ebből lehet egy választás, lehet az ország felosztása.

Teréz Anyabagoly 2016.11.24. 10:39:15

Geo!
Azt már jeleztem, hogy olyan mélységeiben mint a férfiak, akik jobban értenek a háborús szituációk elemzéséhez, nem értek hozzá. De az élrzékelhető a konfliktus elhúzódásából, mélyüléséből, hogy a fegyveres "kiválogatás" nem igazán "szerencsés"... A demokratikus választás lehetősége kivenné a fegyvert a kezekből... Ami Putyint illeti, neki Európa lepusztulásaí/lepusztítása nem érdeke sőt! - gazdaságilag erősítené a korrekt együttműködés az Eu-s nagyhatalmakkal - őt is, az országát is... meg a fellendülő kereskedelem Európát is... - szerintem

Teréz Anyabagoly 2016.11.24. 10:55:06

@Drizari: Ha akarják, ha nem létre fog jönni egy gazdasági átrendeződés, mert mintha arról is csiripeltek volna a verebek, hogy az USA tartozik Kínának - nem is kevéssel... Az adósságot meg ugye valahogy rendezni kell, legalábbis kezelni mindenképpen....
Hogy hogyan - na ez a holnap nagy kérdése... Egyáltalán nem biztos, hogy Trump lépése a rosszabbik rossz...

littke 2016.11.24. 11:57:07

@Geo_:
" leverni a Daesh-t, elválasztani az egymással is küzdő feleket -"
Ez az ami így külön külön lehetetlennnek tűnik. Már megbocsáss de 5 éve ezt próbálgatják sikertelenül. meddig még???
Leverni az ellenzéket az nekem jóval valossabb, egyszerűbb..

@Drizari:
hello

Geo_ 2016.11.24. 13:41:09

@littke: dehogy próbálgatták...
Amit próbálgattak: a török a kurdokat, az oroszok (s segítségükkel Asszad) pedig az ellenzéket lövik.

Leverni, netán meg is semmisíteni az ellenzéket - majd azután tartani egy választást - ahol így csak Asszad indul?

littke 2016.11.24. 14:33:50

@Geo_:
Miért indulna csak Asszad? Ezt már többször mondtad, bocsáss meg ez marhaság.
Az ellenfél leverése vagy a önmegadása nem annak megsemmisülését jelenti. Ismétlem, most lassan. ha nincsen nyugati támogatás, helyzetük reménytelen.
De ennek feltétele, hogy a harcok után választás lesz. Ebbe elötte a ruszkik és Assza is bele egyezik.

Megint kérdem van más ötleted?

Drizari 2016.11.24. 15:05:57

@Teréz Anyabagoly: Írtam, "Okos ez a Trump, nagyon okos"

Teréz Anyabagoly 2016.11.24. 17:03:15

@Drizari: Áááááá! Szuper! Végre feléledtek! Éljen! ::-))))))

Geo_ 2016.11.24. 19:15:10

@littke: a marhaságot megbocsátom - a lassan mondáshoz egy kicsivel több idő kell :-)

Igen, elmondtam az ötletemet. Szétszedni az országot, majd elkezdeni a konszolidációt - s attól függően lehet akár egy szövetségi állam is, vagy egységes. De ha valakit levernek fegyverrel, akkor semmiképp sem szabad elsietni a választást.

Nem azt mondom, hogy ennek nagyobb az esélye - de fairebb, és ezért hosszabb távon stabilabb megoldáshoz vezethet.

Tegyünk egy ellenpróbát: ha az oroszok felhagynának Asszad támogatásával - meddig maradna reményteli a helyzete?

littke 2016.11.24. 21:11:30

@Geo_:
Felbontani az országot, na ez talán olyan amit ők maguk sem akarnának, a kurdokat kivéve. Csak említsd ezt Asszadnak...és a szíriaiaknak. Egy új Trianon???

Kedves Geo, nekem meggyőződésem hogy ha a kezdettől fogva egyik oldal se támogatta volna a másikat, akkor a helyzet Asszad győzelmével már régóta befelyeződött volna.
Tehát külső segítség nélkül a status quo maradt volna. de ez nem számít ezen túl vagyunk. Itt a mostról van szó.

Te lekicsinyled a nyugat segítségét ami főleg a Szaudikon keresztül, már a kezdettől fogva ott volt. Egy erős Szíria nem volt ezek érdekében, szóval most ott van romokban, ti meg lelhetitek kedveteket ott Európában ennek eredményében. Európának kicsit jobban bele kellen szólni abba ami történik, nem gondolod?

Mi itt az Atlanti Óceán másik oldaláról, én is, csak tanácsokat adunk.
Minket nem érint, pedig a leves receptje itt (Washingtonban) lett jóváhagyva. Hasonlóan a libiai és iraki receptekhez. Nem jó szakácsok, ez a véleményem.

De az eredmény amit végsősoron akartak mármint hogy Szíria és Irak ugye ma már nem erős, az meglett. Pár 100 ezer halott, pár milló menekült? Az ő hibájuk, ebben az esetben Asszadé. Ilyen egyszerű lenne? Ez az amit én kétlek.

pietnik 2016.11.25. 12:27:02

Geo!
Te éppen olyan fafejű szélsőjobbos vagy,mint évekkel ezelőtt!!

pietnik 2016.11.26. 18:08:10

Little!
A post tartalmához,és hozzászólásaidhoz:
+++

pietnik 2016.11.29. 09:27:38

Littke!
A szíriai,és persze,ukrán helyzet,és Oroszorzság mostani tevékenységének jobb megértése érdekében itt egy cikk el kell olvasni!

www.magyardplo.hu/:A bárányok hallgatnak...

pietnik 2016.11.29. 09:38:01

És még valami!
Az új világtudat blogon megjelent egy video!Ez a video leleplezi az USA,és Izrael kiber-manipulációját,amelyben Iránt ért támadás után a saját vírusuk támadta meg őket is,amit az oroszokra fogtak,és azt híresztelik,hogy bosszúból kiber-háborút indítanak Oo.ellen!
"Új világtudat és a video címe:Zero Days-A kíberháború,rejtett ,halálos világa

littke 2016.11.29. 12:13:37

@pietnik:
Köszönöm.
Igen, tudok rola.

pietnik 2016.11.29. 15:21:17

De,ugye,el is olvasod?!

pietnik 2016.11.30. 11:42:48

Tulajdonképpen úgy nem működik,hogy rákattintasz!
Be kell írni a keresőbe,hogy pl.új világtudat,és ott kikeresni a Zero Days videót!
A másik:beütni a keresőbe,hogy www.magyardiplo.hu,majd "A bárányok hallgatnak cikket kikeresni!
Egy kis plusz munka,de megéri!
Sok sikert!
Szia!
süti beállítások módosítása