elso

ujrakezdek

ujrakezdek

The Ice Storm

2016. november 26. - littke

Az ice storm fordítása: jég vihar. Nem gyakran használt kifejezés, mert a jég vihar, mint a földrengés ritkán fordul elő. Az ólmos/ónos eső, angolul ezt freezing rain-nek hívják, gyakoribb. Az ónos eső meteorológiai magyarázata az, hogy a felsőbb melegebb rétegben képződött eső alacsonyabb hidegebb rétegen esik át, de ott nem fagy meg (ha igen, akkor daráról beszélünk) csupán túlhűl. Az eredeti csapadék lehet hó is, ami meleg rétegen megy át, ott esővé változik, majd legalsó hideg rétegben megint csak túlhűl.

icestorm2-pylons

Normális eső is előfordulhat télen, fagy alatti hőmérsékletnél, de az nem így viselkedik. Ha nincsen túlhűtve, nem veszélyes. Összegyűlik pocsolyákba és idővel ott fagy meg. De a túlhűtött eső, ha olyan felületre ér, ami 0 fok alatt van, rögtön megfagy. Legyen a felület az út, a fa ága, a villamos vezeték, egy jármű, avagy a kabátod.

Attól függően mennyi ideig tart, mint jégpáncél mindent be fog borítani. A jég vastagsága a csapadék intenzitásától és annak tartósságától függ. „Jég viharrá” akkor válik, amikor ez a folyamat nagyon tartós, és a jégréteg nagyon vastaggá, több centiméterre növekszik. Tehát nem szó szerinti viharról beszélünk.

Maga a jégréteg - vastag vagy sem - rendkívül veszélyes. Az utak/járdák jégpályává változnak, és hacsak be nem szórják sóval és/vagy homokkal, komoly baleseteket okozhat.

ice-storm-aftermath-cantley-mont-casc-e1456342039311

Kanadában az ónos eső aránylag nem ritka. Ahol én lakom, Ottawában, átlagosan telente 10 van. A közeli Montrealban szintúgy. Mindenki tudja, hogy ilyenkor illő bent maradni, és ha muszáj, a legóvatosabban vezetni. A városok gépesített járművek segítségével aránylag hamar, beszórják a gyakrabban használt utakat és járdákat. Igyekeznek mindezt az ónos eső bekövetkezte előtt megtenni, így a só azt rögvest elolvasztja.

Igen ám, de ha jég viharról beszélünk, a probléma nem csupán a sikamlósság, hanem a leesett jégpáncél súlya. A túlsúly elsősorban a faágak leszakadását eredményezi. Ez veszélyes és persze a villamos vezetékeket is magával ránthatja. Esetenként a villamos vezetékek jéggel borított súlya problematikussá válhat. Maga a vezeték elszakadhat, plusz gyakran a súly eltöri a póznákat, de még a hatalmas nagyfeszültségű távolsági vezetékek tornyait is tönkre teszi.

icestorm 3

Villamos áram nélkül az élet megbénul. Ha csupán egy kevés helyen van kár, a hatóságok órák alatt képesek mindent megjavítani. Ha jég vihar volt, ez képtelenség. Az rendkívüli állapot. Ilyenkor elsőséget adnak a sűrűn lakott területeknek.

Elektromosság nélkül még a modern gáztüzelésű kazánok se működnek. A biztonsági berendezésnek áramra van szüksége. Télen itt nem ritka mínusz 20-30 fok kinti hőmérséklet. Ha a kazánod nem működik, házad belső hőmérséklete a fagypont alá mehet akár 10 óra alatt is. Nem sokkal ezután megfagy házadban a vízvezeték….. a kár jelentős lesz. Házad egy nap alatt lakhatatlanná válik.

Az egyedüli megoldás, és ezt ma már sokan csinálják, ha veszel egy kis benzin/dízel hajtású generátort, amit a garázsodba helyezel, és amit a házad hálózatába kötsz. Ilyenkor elindítod. A költség nem sokkal több mint ezer dollár, és nagyon ajánlatos. Főképpen, ha olyan helyen laksz, ami mindentől távolra esik.

icestorm4

Befejezésül leírom a híres 1998-as januári jégvihart. Kanada azon részét sújtotta, ahol mi is lakunk. Ottawa és Montreal környékét és New York állam velünk határos részét a Szent Lőrinc folyó mellett.

1998-ban január 5 és 10-e között egy irdatlan, 80 órán keresztül tartó ólmos eső mindenkit meglepett és mérhetetlen károkat okozott. A hatóságok erre nem voltak felkészülve. Az utakat elzáró ledőlt fák eltávolítására végül is a katonaság lett bevetve. Kanada és az US távoli részeiről jöttek a szerelők a hálózat rendbe hozására. De még így is sok vidéki faluban több mint egy hónapig tartott, amíg az elektromos áramot visszakötötték. Közel ezer nagyfeszültségű torony omlott össze, ennyi tartalék nem volt. 35 ezer fa villanyoszlop tört el. Montreal hidai túlterhelődtek a jég súlya miatt. Hál Istennek le nem szakadtak, de amíg a jeget el nem távolították, a forgalom nem használhatta.

A vidékiek iskolák tornatermeiben lettek elszállásolva, soknak ekkoriban még nem volt saját generátora. Új generátorok percek alatt elfogytak, utána nem voltak kaphatóak még ötszörös árért sem.

Jómagunk nagyon szerencsések voltunk. Csupán 4 órás volt az áramkimaradás. Mindez annak volt köszönhető, hogy a belvároshoz közel lakunk és így negyedünk elsőbbséget kapott.

 Ice Storm map.png

 

PS

Kattints ide, ha egy rövid videót akarsz látni az 1998-as nagy jégviharról.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr7011993366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teréz Anyabagoly 2016.11.26. 07:23:47

Jó reggelt, Little!
Bocs, az offért, de ezt már biztosan tudod... Vajon milyen vihart indít el?

www.origo.hu/nagyvilag/20161126-meghalt-fidel-castro.html

Kincse- 2016.11.26. 13:46:53

Little, ez félelmetes vihar, hiszen nálatok áram nélkül hamar fagyhalál éri az embereket a lakásban.
Életemben egyszer volt olyan ólmos eső, ami estére vastag jégpáncélt vont mindenre. Viszont nagy károkat nem okozott, mert pár napig tartott csak. Éjszaka kimentem a jégpáncél tetején csúszkálni, és nagyon furcsa volt, kicsit hullámzott a súlyom miatt, de nem tört be sehol. Igazán élvezetes hangulata volt, egyedül siklani az éjszakában. Kicsit hasonlított a síeléshez.

littke 2016.11.26. 14:05:55

@Kincse-:
hello.
Azt hittem volna gyakrabban van nálatok olmos eső, és hogy jégvihar sose.
A jégpáncél keményen ráfagy mindenre, tehát nem ugy viselkedik, mint a vizes út, ami megfagyott.
Vagyon csúszós.

Kincse- 2016.11.26. 15:57:48

@littke:
Nem emlékszem másik ilyen összejátszásra, hogy az ólmos eső jégpáncélt terített volna mindenre, ez 77-78-ban történhetett. Persze, akkor este volt áramszünet, de mi fával tüzeltünk akkoriban, családi házban, és nem volt gond a fűtéssel. A lakosság nagyobb része fával és szénnel fűtött. Nem is tudom, mikor lett az olajkályhák divatja, de mi nem szerettük volna lecserélni. Amióta gázzal is lehet fűteni, azóta meg egyre enyhébbek a telek. Néha van rendkívüli hóesés, hóakadály az utakon, de rövid ideig tartó állapot.

pettra01 2016.11.27. 00:01:42

Egy-két éve lehetett, amikor pl. a budai parkerdőben nagy pusztítást végzett az ónos eső, sok fa szabályosan széthasadt. Meg láttam képeket a Balatonról, ahogyan a kicsapó hullámok megfagytak, nagyon szép volt. Ekkora jeget persze, mint a képeken, mi nem valószínű, hogy errefelé látunk.

gabardin 2016.11.28. 08:44:46

2014-ben volt. A gödöllői térségben kártyavárként omlottak össze a nagyfeszültségű vezetékek. Anyámék 3 napig voltak áram nélkül.
gepagy.blog.hu/2014/12/05/legifelvetelen_a_megsemmisult_villamosenergia-halozat

KissGecihuszár 2016.11.28. 16:06:21

Izgi story némi kis bújtatott Generátor reklámmal, bár azt gondolom, hogy szeretett Hazánkban még mindig számosan csípőből hárítják a házi generátor témát, pedig olyan 150 ezer HUF magasságában már minőségi, u.n. multiusing Genokat lehet vásárolni. Bár jómagam is csupán "temporary" Magyarországon élő vagyok, de mert egyrészt szakmám szerint villanyász volnék, vagy mi, másrészt volt "szerencsém" s.k megtapasztalni a 2 évvel ezelőtti brutális ónoseső cunamit, minek következtében úgy törtek szabályosan derékba a Pest megyei -főként a megye keleti része volt érintve- 20,35,120,220kV-s közép és nagyfesz vastraverzek, mintha vékony ágakból ettek volna, így én is mindenkit arra buzdítok, hogy -és nemcsak a real vidékről, hanem akár a főváros "garden" kerületei is bőven lehetnek érintettek- ruházzon be MINŐSÉGI 1, vagy 3 fázisú generátorra (nyilván akinek 1 fázis jön be az "utcáról" az 1, akinek 3, az 3 fázisút vásároljék) , melynek átlagos üzemi (nem keverendő össze a névlegessel) teljesítménye érje el az ingatlan ú.n. csatlakozási (azaz a mérő(k) melletti kismegszakítók Amperértéke X 230V) teljesítményének legalább az 1/3-adát, mert ugye az ilyen haváriák általában télen következnek be, amikor sokkal számosabb cucc üzemel egyidejűleg. FIGYELEM: A GENERÁTOR BEKÖTÉSÉT A HÁZ MÉRT HÁLÓZATÁBA CSAK ÉS KIZÁRÓLAG VILLANYÁSZ SZAKEMBER VÉGEZHETI EL!! További jó tanács: akinek valamennyire is lejtős a garázs lejárója, illetve saját gyalogjárdája, az mindenképp rakasson be jegesedés érzékelővel üzemeltetett elektromos jégtelenítő vezetéket, életmentő lehet még a legkisebb ónos eső esetén is! Tessen számolni; mert ennek tényleg csak mostoha idő esetén kell működni, plusz 2-3000 Ft a téli hónapok villanyszámláiban vs. "jóféle" combnyaktörés

ZorróAszter 2016.11.29. 13:34:48

Kedves Little!

Én kicsit bővebb beszámolóra gondoltam mint egy rövid bekezdés, de azért köszi.

Mikor mondtam, utána elgondolkodtam, hogy jól mondtam-e az 1995 körült, de nem találtam infót a neten. De akkor nem tévedtem nagyot.

littke 2016.11.29. 15:41:08

@ZorróAszter:
Mint írtam mi jól megusztuk. Az egyik szomszéd féája kidőlt, amiatt a blokkunk 4 óráig áram nélkül volt. De itt más nem igen történt, kint a külvárosokban és a vidéken, na az azoknak emlékezetes és tanulságos volt.

ZorróAszter 2016.11.30. 07:43:32

Jó-jó! De gondolom, ezen kívül is voltak élményei. Mondjuk iskolaszünet. Mivel ment dolgozni, vagy meddig nem lehetett dolgozni.? Vagy mit lehet ilyenkor kajálni?

littke 2016.11.30. 11:56:46

@ZorróAszter:
Ismétlem, mivel a belvárost nem érintette, ugy emlékszem mentem dolgozni, gyalog jártam, persze sokan akik messzebbről jártal,nem jöttek. Iskolák talán pár napig nem működtek, boltok stb,. itt bent, mind nyitva votak.
süti beállítások módosítása