elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Az elesettekről és a hajléktalanokról

2017. május 19. - littke

Karácsonykor általában idősebbik fiamat megyünk meglátogatni. Ő Kaliforniában él, San Franciscóban. Azelőtt meg Oaklandban lakott, ami San Franciscótól egy kőhajításnyira van. San Francisco fő utcája, a hosszú Market St, tele van hajléktalanokkal. Szeretik ezt a várost, nincsen tél és az itteniek nagyon elnézőek.

Néha a látvány szürreális. Az egyik alkalommal, ahogy a földalattiból kijöttünk találkoztunk egy érdekes hajléktalannal. A toló szekerén a szokásos cuccok voltak, műanyag zacskók, stb. és azok közül egy kiskutya dugta ki a fejét. Jaj de helyes kutya - mondtuk önkéntelenül! A hajléktalan büszkén így: - van még három kutyám is. Ne már…viccelsz! – válaszoltuk. Erre férfi fel lebbentette a takarót, és lám még három kutya, azaz összesen négy volt a szekerén. Nem tudtuk sírjunk e vagy nevessünk.

eles7 

Oakland városa az öböl túloldalán van, 20 percnyire a HÉV-vel, aminek BART a neve, (Bay Area Rapid Transit). Oakland San Francisco mostoha testvére, hasonlóan, mint Brooklyn vagy Queens Manhattannek. Sokan jönnek ide élni, mert a házak ára és a lakbérek olcsóbbak, és innen járnak San Franciscóba dolgozni.

Fiam pár éve, munkája mellett, elkezdett ingatlanokkal foglalkozni. Több háza és öröklakása van, úgy SF-ban mint Oaklandban, amiket kölcsönre vett és bérbe ad. Tipikusan egy „felmenőben levő” negyedben vesz, tehát ami még nem jó, de egy dzsentriségi változáson fog (szerinte) hamarosan átmenni és így a házárak még nagyobb arányban fognak remélhetőleg nőni.

Az egyik oaklandi háza egy szegény fekete negyedben van. Ha arra jársz látod, hogy egy pár ház elé a járdára ki van festve „No PGE”. Előszörre nem tudtam mit jelentett ez. Azt hogy a villany és a gáz le van zárva, (a szolgáltató neve Pacific Gas and Electric), mert a lakók nem fizettek.

 eles2

Van egy vásárló központ/plaza is, kb. 20 percnyire gyalog, egy nagy Safeway élelmiszer bolttal, és egypár más üzlettel. Az élelmiszer bolt tele van alacsony jövedelműekkel. A vásárlók sokszor food stamps-ekkkel (élelmiszer bélyeg, rászorulóaknak) fizetnek. Mások gyakran olyan hitelkártyával akarnak fizetni, ami nem működik. Talán a maximumot elérték, esetleg lopott…a pénztáros csak flegmán néz, az illető képtelen fizetni...árú nélkül kell elmennie.

Látod, mit vesznek az itt vásárlók. Targoncájuk tele van olcsó, egészségtelen dolgokkal. 24 Pepsi Colás doboz, ára csak 5 dollár, sós sült krumpli nagy zacskókban, fillérekbe kerül. A polcokon van friss zöldség és saláta is, de drága. 3 dollár egy csokor brokkoli. Mit gondolsz mit fognak venni? Nem brokkolit sem salátát.

 eles6

Eredményképpen sokjuk már fiatalon rosszul táplált, túl súlyos. Sokan középkorukban már elektromos targoncán közlekednek. Képtelenek járni, vagy feladták azt.

Fiam oaklandi házától vagy száz méterre van egy kis tér ahol a hajléktalanok gyülekeznek a nap minden órájában. Sok közülük alkoholista, vagy drog szenvedély rabja. Itt társalognak, veszekednek, mulatnak. Legtöbbjük itt is alszik, ugyan vannak menhelyek. Az utcákon látod, ahogy szekerüket műanyag zsákjaikkal, cuccaikkal, magányosan, lassan tolják. Magukban motyognak. A hidak alatt pisi szag bűzlik, a szemetet csak úgy eldobják.

A város nemigen tud mit tenni. Látod sok helyen ez-az a jótékonysági intézmény ételt oszt. Megeszik, egy részét elteszik, a többit eldobják. Jönnek a madarak és a megmaradt zsemlékkel birkóznak. Karácsony előtt ez még gyakrabban játszódik le. Ilyenkor osztanak ingyen sült pulykát is, és van zene.

 eles4

Ha ilyesmihez nem vagy hozzászokva, nem mersz erre járni. De tévedés ne legyen, ezek nem bűnözők, ezek elesett emberek. Egy részük talán enyhe elmebeteg, és persze más szenvedélyek rabja. Még a drog árusok sem törődnek veled. Biztonságban vagy, csak meg kell szoknod. Olyan, mintha egy állatkertben a ketrecen belül sétálnál. Kicsit tartasz a dologtól, de rád se hederítnek.

Oaklandban még pénzt is ritkán kérnek, ez reménytelen egy ilyen szegény negyedben. Bent a belvárosban ott gyakrabban előfordul. Ott a turistáktól és a vásárlóktól tarhálni próbálnak. Nagy ritkán megszólítanak. Például karácsony napján az egyik elég provokatívan megkérdezte: „Aztán templomban voltál?” Nem akarta a csendünket elfogadni, csak kérdezte, amíg végre el sikerült szabadulnunk. „God bless you” - mondtuk távozóban, (Isten áldjon). De az illető talán nem is hallotta.

eles5
Hogyan lehetne ezen az áldatlan állapoton javítani? Lehetséges e egyáltalán? Én laikus vagyok a tárgyban. A probléma szerintem nem egyszerűen a munkanélküliség eredménye. Igen ezek az emberek szegények és tetejébe sok rabja az alkoholnak, avagy a kábítószereknek. Sokuk nem hallgat jó tanácsra, a kapott pénzt nem ételre, szállásra költi. A „saját zenéjére táncol”, ahogy itt azt mondani szokás. Sokjuk depresszióval küzd, sokan közülük az elemi dolgokkal nincsen tisztában, pl. hogy ahol laksz azt időnként tisztítani és karban tartani kell. Így aztán kiteszik őket egy bérházból vagy olcsó hotelból még akkor is, ha a város a bért fizeti. Magyarán, sokjuk betegségben szenved, rendszeres munkára nem alkalmas. 

Úgy Kanadában, mint az USA-ban a nincstelenek elszállásolását a városok támogatják. Vannak helyek ahol ingyen ehetnek, vannak “étel bankok” Kanadában és “food stamps” (élelmiszerjegy) az USA-ban. Nem kellene éhezni, a szemetes ládákat kutatni. Nem kellene a járdán aludni, a híd alatt vizelni, a cuccot egy szekérben tolni. És mégis ezt csinálják.  

Talán most mondod, hogy az átkosban Magyarországon ilyen nem volt? Biztos vagy te ebben? Az biztos, hogy ezt nem tűrték meg, tehát nem volt látható. Volt egy idő, amikor New Yorkban is rengeteg hajléktalan volt. Este ott aludtak a kapualjakban, napközben sokszor erőszakosan tarháltak….manapság nem.

 eles1

Megszűnt? Ugyan kérem! Volt egy polgármester, Rudi Giuliani, aki elhatározta, hogy a belvárosban ezt nem lehet csinálni és a rendőrség rövid idő előtt megtisztította az utcákat. Hol vannak most a hajléktalanok New Yorkban? Talán Kaliforniába mentek. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr3712512347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.05.19. 13:55:11

Sokat tudnék a témáról írni, magam is éltem USA-ban éveket és nemcsak ugy van rálátásom hanem másképpen is. Nos, a középosztály fokozatosan lecsúszóban van a 80as évek óta...majd jött a hitelválság és szépen mindenki (kivéve a felső 2%) csúszik lefelé....és szépen kinyomták a legalját az utcára ami évről évre növekszik....térjünk vissza erre a témára 10 év...nemis 5 év múlva...többen és többen lesznek hajlékonyak.

CsipkeRózsa 2017.05.19. 15:20:52

Ez egy nagyon szomorú bemutatód volt.

littke 2017.05.19. 15:23:14

@Burgermeister:
Hmm. Tényleg igaz, de nem tudom hogy a hajlétalanok száma növekszik e. Mert mint írtam az utcán élni nem muszály, az hogy sokan ki vannak szolgáltatva a támogatásra, még nem azt jelenti hogy így kell élni.
De a jövedelem különbség határozottan tágul és ez egy nem jó jel.
És sajna nem láttom annak a jelét, hogy ez változna.

Drizari 2017.05.19. 16:58:09

Aki a „saját zenéjére táncol”, azon nem lehet segíteni. Ezért nem szűnik meg ez az "életforma". Az utcai életet élőket szinte lehetetlen kimozdítani ebbéli állapotukból. Társadalmon kívülinek és egyben szabadnak tekintik magukat: nekik ne mondja meg senki, mit és hogyan. Hozzátar5tozóikkal se tartanak kapcsolatot, már akinek van, de a zömüknek van. A segítő adományokat (ruházat, némi pénz, étel) elfogadják, de életüket változatlanul a szabad ég alatt folytatják. Dolgozni se akarnak, legfeljebb ideig-óráig. Nagyon ritka eset, amikor valaki kitör közülük és újrakezdi az életét.

Xilit 2017.05.19. 17:22:19

Hú, de nehéz! 2010-ben azért szavaztam az LMP-re, mert a programjukban megjelölték a lakhatás jogának alkotmányba emelését, vagyis, ember ne legyen saját otthon nélkül. Hajléktalanná válni egy rettenetesen szomorú karrier, sajnos, nagyon könnyű a talajt elveszíteni a lábunk alól. A társadalomnak szolidárisnak kell lennie, különben maga a társadalom járja be azt az utat, amelyet a hajléktalanná váló .
Az alap az, hogy reggel legyen honnan elindulni, és este legyen hová visszatérni, de ugyanennyire fontos, hogy legyen hová és miért elindulni. Szerintem azok a népek fejlődnek stabilan, amelyek fontosnak tartják az önmegvalósítást. Számukra természetes a szellemi nyitottság, a be-és elfogadás képessége, az együttérzés.
Ha mindez hiányzik, az érintett lakosság anyagilag-szellemileg-erkölcsileg leépül, s csak idő kérdése, mikor kerül kiszolgáltatott, rászoruló helyzetbe.

littke 2017.05.19. 18:22:55

@Drizari:
Így igaz.

@Xilit:
Amit írsz azt a te tapasztalaid alapján írod. De sokan akik hajléktalanok lesznek, lásd Drizari fenti kommentjét, nem kivánnak a mi értékrendszerünkben részesülni.
Elviheted a lovat a vízhez, de ha nem akar inni....

Xilit 2017.05.19. 19:25:32

@littke:

Adott egy probléma, amely nem helyi, hanem világméretű. Én , ha valamit meg kell oldanom, két oldalról vizsgálódom. Az egyik a már kialakult állapot , helyzet kezelésének a lehetőségei - ez a tüneti -, a másik pedig annak feltárása, hogy mitől, hogyan, miért történt az, ami - ez az oki. E kettő együtt vezethet a kívánt eredményhez, azaz - jelen témakörben - a bajba került emberek, embercsoportok hozzásegítése ahhoz a fizikai és mentális állapothoz, amely meghozza számukra az önálló lét kritériumait.
Egy pillanatig nem vitatom, hogy adódnak kivételek, olyan , társadalmi lényként funkcionálni már nem akaró/nem képes társaink, akik már csak a vegetáció szintjén léteznek. Nekik azonban el kell viselniük, hogy ne ők döntsenek az elszállásolásukról, gyógykezelésükről, ellátásukról.
Az igazi megoldás azonban a prevenció, olyan társadalom kialakítása, amelyben már nincs miért hajléktalanná válni - s ezt nem csak a konkrét fedélnélküliségre értem, hanem a világban való boldogtalan kóválygásra is.

Drizari 2017.05.19. 20:05:51

Tetszik - nem tetszik, tudomásul vesszük vagy tagadjuk , létezik egy életforma, nevezhetjük ezt életmódnak vagy életvitelnek : ez a hajléktalanok vagy otthontalanok tábora.
Sajnos nincs rájuk megfelelő magyar szó, mert keverik az átmenetileg lakását vesztettekkel, akik vagy a lakásukat foglalta le a végrehajtó és az árverezést követően időlegesen kerülnek az utcára, vagy a lakástulajdonos bérbeadó teszi ki őket az utcára (habár azt hiszem, albérlőt nem lehet kirakni).

Homeless életvitelhez nem elég elveszteni a lakhatást. Ahhoz egy olyan lelkiállapotba kell kerülni, amikor az illető úgy helyezi magát a társadalmon kívülre, hogy nem lesz bűnöző. Ez egy folyamat, ami nem egyik napról a másikra zajlik le. Talán a meghatározásukhoz közelebb áll a "csöves" kifejezés. Talán az első ilyen "csöves" Diogenész lehetett, aki egy hordóban lakott. Csövezni divat volt a 60-as években, amikor elindultak a nagy lakótelepi építkezések, és az akkor tagadott hajléktalanok beköltöztek egy-egy hatalmas betoncsőbe, amit az építkezésnél a szennyvíz elvezetéséhez építettek be a talajba.

Tehát nevezzük - megkülönböztetésül az ideiglenesen/átmenetileg hajléktalanná válókkal szemben - őket csöveseknek. A csövesek életvitelszerűen élik mindennapjaikat ott, ahol "tábort" vernek. Még napi programjuk is van, például hajnalban a kukázás, ami végül is munka, mert összegyűjtik a pénzzé tehető vagy használható kidobott holmikat. A csövesek azok, akik megvetik a társadalmat, azon kívülinek tartják magukat, és a szabadságukat nem adják föl még egy fizető munkahelyért sem. A szabadságuk megőrzése miatt nem hajlandók szállásra se költözni. És a csövesek azok, akik "maguk zenéjére táncolnak", alkoholizálnak és kábszereznek, mert ennek az életmódnak a betegei.
Egy ilyen csöves állapotba nem kerül az, aki elveszti lakását (mert a volt felesége kidobta) vagy mert elvesztette a munkahelyét, ehhez az állapothoz pszichésen lehet "hozzájutni", ami egy folyamat, a társadalom megtagadásától kezdve az önbódító szerek használatán át.

littke 2017.05.19. 20:32:34

@Xilit:
"Az igazi megoldás azonban a prevenció, olyan társadalom kialakítása, amelyben már nincs miért hajléktalanná válni - s ezt nem csak a konkrét fedélnélküliségre értem, hanem a világban való boldogtalan kóválygásra is."
Ezzel egyet értek, de tudnunk kell , hogy a jelenség azért mindig is itt lesz.

@Drizari:
Ja. És köszi, hogy megemlítetted Diogeneszt.

ZorróAszter 2017.05.19. 20:56:18

Kedves Little!

A hajléktalanságot ott lehetetlen megoldani, ahol a társadalom egyenletes abban az értelemben, hogy a hajléktalant alig választja el egy hajszálnyi a társadalom felette lévő rétegétől.

Ott ugyanis nem lehet ingyen odaadni a hajléktalanoknak azt, amiért a többiek megdolgoznak.

Egy 20 négízetméteres lakást pár milló forintból meg lehetne építeni.

De nem lehe

ZorróAszter 2017.05.19. 20:56:59

t, mert mások azért egész életükben dolgoznak.

ZorróAszter 2017.05.19. 21:00:55

Ja még! A hajléktalanokra többet költenek fejenként, mint egy ilyen szükséglakás egyharmada.

Tehát három év alatt lehetne minden hajléktalannak ilyen szükséglakása.

De emiatt nem lehet.

littke 2017.05.19. 21:05:23

@ZorróAszter:
Nem egészen értünk egyet. Egyes hajléktalannak nem kell az ingyenes lakás. Mások meg bemennek és egy év mulva a sok szemét és az elhanyagoltság miatt lakhatatlan, avagy kiteszik őket mert nem gondozzák azt.
Persze lennének bőven akik nem így viselkednének, azok remélhetőleg élnek a kikapaszkodás lehetőségeivel ami azért létezik, szerintem, persze ebben tapasztalatom nincsen.

Xilit 2017.05.19. 21:08:36

@littke:

Köszönöm, hogy kiemelted a lényeget.
Minden addig marad velünk,amíg meg nem érünk a változásra, amely, végül is, hála az égnek, elkerülhetetlen.

ZorróAszter 2017.05.19. 22:25:16

@littke:

Szerintem nincs olyan hajléktalan, aki visszautasítana egy mondjuk 20 négyzetméteres összkonfortos lakást, és helyette inkább az utcán aludna.

Budapesten egy 60 négyzetméteres lakás 8 millió forint körül van. Ebből három ilyen lakást lehetne kialakítani.

Meg lehetne oldani, de nem akarják sehol megoldani, mert más ezért a 20 négyzetméteres lakásért egész életében dolgozik.

Amit Ön mond, az azoknak a szövegeknek az egyike-másika, amiket mankónak adnak nekünk a lelkiismeretünk elhallgattatásárához.

Ezzel sincs semmi gond: a lelkiismeretünk hallgat.
A papír meg türelmes.

A billentyűzet meg még a papírnál is türelmesebb.
süti beállítások módosítása