Most hogy itt a nyár, nem sokára lehet friss csemegekukoricát kapni, javaslom azoknak, akik szeretik a “más ízeket” a következő receptet. A recept azt hiszem eredetileg mexikói.
Hozzávalók, 4 személyre:
6 friss normálméretű édes kukorica,
1 fej összevágott hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 közepes méretű (Ella) krumpli, meghámozva, összevágva,
Kis olíva olaj, vagy vaj,
Tejszín vagy tejfel, ha akarod, ez nem muszáj.
Kis összevágott snidling, (vagy bazsalikom), összevágott friss piros paprika (erejét kivágod először).
Éles késsel hántsad le a kukoricaszemeket egy mélytányérba. Ebből egy csészényit külön tegyél félre.
A megmaradt torzsákat tegyed forró vízbe, hogy ellepje, annyiba amennyinek a leves mennyiségét akarod a 4 személynek. Lassú lángon forrald 30 percig.
Dobd ki a torzsákat.
Közben egy másik lábosban kis olíva olajban (vagy vajban) dinszteld a hagymát és az összevágott fokhagymát. Max. 5 percig, vigyázz ne égjen oda…majd tedd bele a krumpli darabokat és a lehámozott kukoricát (kivéve az egy csészényit, amit félre tettél). Öntsd rá a torzsalevet, tegyél bele megfelelő mennyiségű Knorr tyúkleves port, (vagy hasonlót). Ha nem szereted, ízesítsd meg sóval. Lassú lángon főzzed, nem tovább, mint 30 perc.
Szűrd le a levet, tedd félre, és kézi turmixszal, (vagy mással) őröld fel, ami maradt, hogy a leves krémes legyen. Keverd megint össze a kukorica lével. Kóstold meg, ízesíts sóval, ha kell. (Keverj bele tejszínt vagy tejfelt, ha szereted.)
Utolsóként főzd meg a félretett kukoricaszemeket, külön kis sós vízben. Épphogy, 5 perc is túl sok, ha friss kukoricáról beszélünk.
Találd a tányérokba, kanalazz bele mindenkinek a frissen főtt kukoricából, és díszítsed a snidlinggel és paprikával.
Ha meleg van, nem kell forrón enni, szobahőmérsékleten is jó.
Jó étvágyat!