elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Egy kis Magyarország, egy kis foci.

2018. október 15. - littke

Szóval a bécsi érkezés utáni három nap Pozsony és egy nap Sopron után megérkeztünk a Fertő tó mellé. Sopronból taxival. Fertőrákosba. Június kezdete volt, vasárnap, rekkenő meleg. Egy jó barátommal és a nejével volt másnap találkozónk. Három napra együtt leszünk. Barátom ismeri a környéket, napi bicikli csillagtúrákra terveztünk menni.

A taxis koradélután kitett a Huber Panzió előtt. A kellemes tulaj házaspár megmutatta szobánkat, mondták a bérelt biciklink, másnaptól kezdve vár. Úgyszintén reggelire jöjjünk az étterembe, ami sajnos csak reggel működik. Az étterem az egyik legjobb étterem volt ezen a környéken, barátom szerint, de lám bezárt. A tulaj nem tudott szakembereket erre az idényre biztosítani, akik tavaly voltak, Ausztriába mentek magasabb fizetésért. Ő meg kijelentette, akárkit fel nem fogad.

 Fertőrákos 1

Volt egy üveg ajándék, helybeli vörösbor azt a szobánkban, kinyitottuk.

A tulaj említette, nem messze a focipályán kezdődik egy meccs. A helybéliek és egy közeli falu fog játszani. Nos, nem volt mit tenni lebattyogtam. Feleségemet az ilyesmi nem érdekli. Maradt a szobánk előtti árnyas tornácon a nyugágyban, a szépen ápolt kertet, a pázsitot és a fűlocsolót nézegette. A lejtős mellékút falusi házak között vezetett és tíz perc múlva a célhoz értem. Már javában ment a meccs, szép füves pályán, vagy 30 néző körülötte, jórész helybeliek.

A melegben emlékszem elismerően néztem a játékosokat. Komolyan vették, amit csináltak. Ide oda szaladgáltak, izzadtak, igyekeztek.  Én már ezt nem bírnám. A játékosok elkerülhetetlenül néha egymásba rohantak, hallottam a koccanást, a földre roskadt az egyik-másik. Még ha nem is volt szabálytalanság rossz volt ilyen közelről mindezt nézni.

 Foci 1

Ekkor kezdtem felfogni az egyik tőlem 4 méterre álló drukker ordítását: „Kelj fel te geci, mit szimulálsz, hogy a rongyos kurva anyád minek hozott a világra”. Na, gondoltam, aki elesett nem helybeli. De el kellett ismernem ilyen durva hangot már régen nem hallottam. Persze én távol élek. A szitkozódó mellett a kisfia játszott egy játékautóval. Oda se neki.  Észrevettem, hogy sokan mások is hasonló hangnemben illetik a vendégjátékosokat, na meg a bírót. Bizisten, megrökönyödtem. Mintha a meccs valami biztonsági szelepet nyitott volna ki, el nem tudtam képzelni, hogy ezek az emberek hétköznaponként is hasonló módon kommunikálnak. Jézusom gondoltam, mi lenne itt, ha egy játékos színes lenne, vagy más fajta. Azok persze hál’ Istennek nem értenék…

De nem, magyar szidta a magyart. A szomszédjukat. Nem esett nehezükre.

 Foci 2

Érdekes módon, akikre a szitokszó ömlött, és néha egész közelről, fel se vették. Gondolom hozzászoktak, gondolom maguk körül egy burkot alkottak és ezeket a sértéseket kiblokkolták. Tiszteletükre szóljon, csak tovább küzdöttek a játék végéig. Gondoltam ez a magyar virtus.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr1614301769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kincse- 2018.10.15. 09:04:31

Jót szórakoztam rajtad, a megütközéseden, még nem szoktál hozzá? A neten is ez jellemző, ha emlékszel még a nolblogra, ahol egy irodalomtörténész, vezető főhajcsár trágárkodott bőségesen a szintén főiskolát végzett tevehajcsárral, vagy bármely politikai oldal tele van anyázással.
Az biztos, hogy ez a nagy "szabadság" dívik Magyarországon a rendszerváltás óta. Látható, mit szabadított fel nálunk, a vad ösztönöket, de semmivel sem különb, mint a liberális baromságok, amik uralják mostanában az neoliberálisokat.

pietnik 2018.10.15. 09:15:09

Little!
Üdvözöllek kedves,nekem nagyon drága szülőfalumban!Hogyan is keveredtél el ide,mondjad csak?
A focimeccs hangulatán ne csodálkozz,így megy ez már évtizedek óta!
Kár,hogy nem mentél a pálya melletti úton tovább a Fertő felé,ott találtad volna a Virágos majort,és mellette egy kis kápolnát!Érdemes lett volna megtekinteni a Kőfejtőt,ami már ,sajna,elcsépelt legenda,!
Én már régen voltam otthon,csak Mindenszentek előtt szoktunk hazamenni,mert a fél rokonság már a temetőben nyugszik.Ezt nem is folytatom,mert bizonyára sokkal jobb hangulatban érezted Magad a focitól eltekintve is!
Remélem,nem ez volt az utolsó utad ebbe a községbe,de ha akarod mesélhetek róla,sok történetet tudok,amitől leesik majd az állad!

pietnik 2018.10.15. 09:16:54

Igaz is!Készítettél felvételeket?!Feltennéd őket?!

littke 2018.10.15. 14:01:27

@Kincse-: Hello, igen, igazad van.

littke 2018.10.15. 14:08:22

@pietnik: Gratulálok, szép faluból származol. Igen 3 éjszakát, 2 teljes napot töltöttünk itt, megnéztük egypár dolgot amit felsoroltál. Általában lebicikliztünk a tóhoz, elmentünk a komppal valahova, ott bicikliztünk majd vissza tekertünk.
A Fertőrákosi képeim a poszton vannak, a túrások a Facebookon.
Ha rajta vagy keress meg, Steven Littke, Ottawa, ott van több a túráról, meg az idei utunkról. 7 hetet töltöttünk, MO, Ausztria, Szlovákia, Lengyel O.

Manna5 2018.10.16. 16:03:23

Rosszul gondoltad Ez nem magyar virtus, ez a hangnem szinte mindenhol előfordul, szurkolók között. Az amerikai kosárlabda meccseken éppúgy, mint a kanadai hoki meccsek padsoraiban...
Az azért fura, hogy erről a gyönyörű országról, a mi hazánkról, Magyarországról, ez az emlék érdemelt nálad egy posztot... Semmi a szépségről, a Balaton varázsáról, a vendégszeretetről....

Ez így valahogy olyan, mintha a Nagy Világpolgár visszaköpne egyet a vendéglátóira...
...ez sem valami elegáns dolog! Persze, ha jól megfizetik, neked nyilván megéri... Littke nagypapa azért valószinüleg ezért nem lenne nagyon büszke rád... még az is előfordulna, hogy káromkodna egyet - amúgy szépen, magyar ember módjára, magyarul...

littke 2018.10.16. 18:33:46

@Manna5:
Kedves Manna.
A magyar utunk tulnyomóan kellemes élményekkel volt tele, amikről fogok is írni. Ez az első.

Azt fenntartom, hogy ilyen ocsmány beszéd, és kisgyerek közelében főképpen, nem szokásos itt semmiféle sporteseményen.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.10.26. 16:34:35

Sajnos ez a focimeccsek velejárója. Hallottam már női csapat edzőjét így ordítani a lányokkal és hallottam serdülő focistát így üvölteni a felnőtt bíróval. Ez a futball "kultúra"...

littke 2018.10.26. 16:40:20

@Frady Endre:
Hát ez nagy kár. Nehéz érteni. Itt is ordibálnak és néha verekednek, de ez a szennyel teli nyelv ez nincsen.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.10.26. 17:15:13

@littke: "Nyelvében él a nemzet"
Csoda-e, hogy itt tartunk?
süti beállítások módosítása