elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Egy nap Hongkongban.

2017. március 07. - littke

Péntek fárasztó nap volt. Kétszer is bementünk a városba. Délelőtt a japán vasúti bérletet vettük meg, amivel két hétig majd ott utazni fogunk. Ez az Euro Railpass japán megfelelője. A Japán Turista iroda a város Kowloon nevű részében van, pont a tőlünk ellenkező oldalon, túl a Victoria öblön, a kontinensen. Hongkong ugyanis egy sziget.

 HK2

Fiamék Hongkongban egy kertvárosban laknak, a neve Repulse Bay, ami Hongkong szigetének zöldebb, nyugodtabb, déli oldala. Itt amolyan Riviéra szerű a táj. Sok a homokos strand, és a meredek hegyekbe csuda bérházakat és házakat építettek. Hongkongban az ingatlan árak és a lakbérek a világon a legmagasabbak. Repulse Bay-ben, a város egyik jobb negyedében, kifejezetten szemérmetlenek.

 HK1

Először egy emeletes buszon kell menni, egy alagúton keresztül a belvárosba, majd onnan földalattival az öböl másik oldalára, Kowloonba. A tömeg közlekedés nagyszerű, nem drága. Legegyszerűbb egy előre kiváltott kártyával fizetni. Befizetsz, mondjuk húsz dolcsit, kapsz egy plasztik kártyát, és ettől kezdve csupán odaérinted a vezetőnél vagy a bejáratnál tálalható szkennerhez, ami automatikusan levonja a megfelelő összeget.

 HK3

A földalattiból kiszállván a város egy eddig ismeretlen részében találtuk magunkat. Rengeteg ember, utcai árusok, mindenféle boltok között. A vasútbérlet vásárlása után először kávéztunk, majd elmentünk egy közeli virágpiacra. Sokjuk jázmint árult, kis csokrokba kötve. A jó illatot utca szerte érezni lehetett.

 HK4

Lassan ebédidő lett. Elhatároztuk, hogy egy a turista könyvünkben ajánlott kis kínai étterembe megyünk, ami állítólag a közelben volt. Neve, Ma Étterme. Nem könnyű az ilyen helyeket megtalálni a sok kis sikátor utca között. Végül is egy csoport gimnazista mutatta meg az utat.

 HK5

Az egyszerű étterem már majdnem tele volt kínaiakkal, de találtak helyet nekünk. Ahogy leülsz, teát adnak, majd az étlapot, amin hála Istennek képek is voltak, meg angol szöveg. Szóval aránylag könnyen lehetett választani. Én currys marhanyelvet rendeltem rizzsel, nejem tavaszi tekercseket. Az egész nem került többe, mint tíz US dollár.

 HK6

Ezután haza tartottunk, mert elfáradtunk és este megint a városba kellett mennünk, ezúttal a fiatalokkal. Később otthon, mivel a bérháznak van saját uszodája, lementünk kicsit lubickolni. Nagy a meleg már májusban is, rendes kánikula.

 HK8

Vacsorára egy olasz steak étterembe foglalt fiam egy asztalt. Vissza a nagyvárosba, most taxival mentünk. A taxi sem drága. Ami drága, az a saját autó tartás. A kocsik drágábbak, mert ezeken kivételesen nagy az adó. A benzin is drága. Gondolom, a kocsi tartást ilyen népesen lakott helyen nem akarják támogatni. Persze a sok itteni gazdagot ez nem tartja vissza, a luxus kocsik gyakorisága szembetűnő. Nem hinném, hogy akad olyan város ahol több Ferrari, Maserati, Rolls Royce, stb. árus lenne. Még Mc Larentet is árulnak, ha éppenséggel erre fáj a fogad.

 HK7

Péntek este a város szórakozó negyedében, a Londoni után Sohónak hívják, nagy volt az élet. A fiatalok tömegesen álltak a bárok előtt, és a sétáló utcákon is, a nagy melegben nyüzsögtek, ittak, ismerkedtek. Az étterem után mi is ide látogattunk, egy bárba ahova fiamék gyakran járnak. Megismerkedtünk egypár barátjukkal, köztük három pilótával. Egy svéd, a másik walesi és a harmadik angol származású volt. Itt dolgoznak, kínai légitársaságoknak. Hongkong tele van külföldiekkel, jól képzett emberekkel, akiket a magasabb fizetés és a kozmopolita életmód vonz ide.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr7112317757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2017.03.10. 13:26:36

Kedves Little!

Szerintem már ez a cikke is volt már fenn.

Nem tudom, előzőleg mondtam-e, hogy a Google Street View-val jártam már fenn azon a bizonyos hegyen. Tök érdekesek a villák meg az egész környék. Ha jól emlékszem, keskeny utat vágtak körbe, így egyirányban lehet nagy nehezen közlekedni kocsival. Meg sok más tök érdekes dolgot is látni.

Kowloon:

Nem tudom, ez ugyanaz-e, de pár éve olvastam valahol egy érdekes cikket, hogy ez valamikor egy erőd volt, ami a szerződésekből valahogy kimaradt, és ezért egy fura területen és törvényenkívüliséget élvezett. Engedély nélkül építettek egymás mellé tök magas betonépületeket, és egy fura szürreális betondzsungel lett belőle bűnözőkkel meg mindenféle kétes üzletekkel.

Aztán valahogy sikerült rendezni a státuszát, és lebontották az egészet, a helyén meg most főleg egy nagy park van.

Ez az?

ZorróAszter 2017.03.10. 13:30:12

Ja még!

Én régen szerettem a kínai kaját. Illetve pár kínai kaját. De egyszer voltam egy két hetes tanfolyamon a Synergonnál, és a környéken nem volt egy rendes étterem se a kínain kívül. Egyébként a legjobb kínai a városban, de két hétig minden nap kicsit csömört kaptam tőle.

De ez már jó sok éve volt. Azóta kihevertem a megrázkódtatást, és azóta megint voltam párszor kínai étteremben.

ZorróAszter 2017.03.10. 13:33:30

Ja még-még!

Maga szeret főzni. Az a pici kukoricának kinéző valami a kínai kajákban az tényleg bébi kukorica?

Az hiszem, kérdeztem a kínaiaktól, de nem értették, mit kérdezek, úgyhogy inkább hagytam.

littke 2017.03.10. 15:15:45

@ZorróAszter:
Igen ez már volt fent, kicsit mindig változtatok.

Ha a Victoria hegyről beszél akkor azon van mindenféle ut, kicsi is nagy is.

Erről az engedély nélkül épített és lebontott dologról nem hallottam, persze engedéllyel is lehet nagyon sűrűn építkezni.

Hongkong turista szempontbol nagyon biztonságos. Rika a rabolás, utoállás, lopás.

Minden kaját lehet meg megsokallni, nekem még a magyarból is elegem lesz 2 hét után. Na meg néha makukból a magyarokból is.....

A bébi kukoricát sok helyen és cousine-ban eszik, sokszor pácolva mint a savanyú bébi uborkát.

ZorróAszter 2017.03.10. 15:35:58

Sajna nem tudom, mi a cousine.

De az egyértelműség kedvéért: találkozott ilyennel kínai ételben?

littke 2017.03.10. 16:18:25

@ZorróAszter:
Bocsi cuisine-t akartam írni = konyha.
Igen találkoztam bébi kukoricával kinai kajában, olykor. nem olyan gyakran. Amikor kinai kajáról beszélünk egy óriási cuisine-ról van szó, nagy ország, többszáz fajta konyha.

Más:
Mellesleg az ExNOLblogban mi történt pienik 2 posztjával??? olvashatatlanok.

ZorróAszter 2017.03.10. 17:10:39

Igen, tudom hogy ha jól tudom, hogy négy féle alap kínai konyha van. Kb. aszerint, mintha a sűrűn lakott részt egy függőleges meg egy vízszintes vonallal kettévágnánk. És ebből a világ a jobb alsó kivételével a másik hármat ismeri. A Koreával érintkező negyed az, ami a koreaira hasonlít, és ők megesznek mindent, ami mozog. De az árnyalatokat nem ismerem.

Pietnik:

Azt spekuláltam ki, hogy nem Pietnik volt, hanem valaki megtalálta az uw.hu-s archívumomban az exnolblogos cikkemet, aztán onnan idejött és kipróbálta.
süti beállítások módosítása