elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A Harvard igazságtalan az ázsiai származású amerikaiakkal?

1970. január 01. - littke

Ez az írás a New York Times vélemény rovatában jelent meg, 2014 november 24.-én. A szerző Yasha Mounk, politikai teoretikus, Fellow a New America-n és ismertető írást tanít a Harvard Egyetemen.

CAMBRIDGE, Mass. – Közel egy százada, a Harvardnak volt egy nagy problémája: a túl sok zsidó. 1922-re a zsidók a gólyák 21.5%-át képviselték, felemelkedvén az 1900-bani 7 %-ról, ez jóval magasabb százalék, mint Yale-n és Princetonon. Az Ivy League egyetemei közül csupán a Columbián és a Pennsylvania Egyetemen volt a zsidók aránya ennél nagyobb.

Lowell, a Harvard egykori elnöke

A Harvard elnöke, A. Lawrence Lovell, figyelmeztetett, hogy a „zsidó invázió…tönkre tenné az egyetemet”. Egy 15%-os határt akart. Amikor ebben a kar tagjai megakadályozták, a felvételi módszert változtatta meg és ezt az eredményt így érte el. A kor nacionalizmusával megerősítve, ami szembetűnő emigrációs korlátozásokat is eredményezett, a Harvard felvételi bizottsága olyan megszépítő kritériumokat kezdett használni, mint a „karakter és rátermettség” amivel a zsidók számát lehatárolták. Mint szociológus, Jerome Karabel ezt dokumentálta: ezek a gyakorlatok három évtizeden keresztül lenyomták a zsidó diákok számát.

Hasonló igazságtalan gyakorlatot használnak manapság, az ázsiai származású amerikaiak ellen. Ahhoz hogy a legjobb egyetemekre bekerüljenek, ők 140 ponttal többet kell, hogy elérjenek a felvételi vizsgán, a SAT-en (Standard Admisson Test), mint fehér társaiknak. 2008-ban, több mint a fele azoknak, akik rendkívül magas SAT eredményt értek el ázsiai volt, de a felvetteknek csak a 17%-át képezték, (ma ez 20%). Az ázsiaiak a leggyorsabban növekvő csoport Amerikában, de Harvardon (a nem doktorátusi hallgatóknál) nem, az arányuk itt állandó az elmúlt két évtizedben.

Az ázsiai amerikaiak által emelt legújabb vád erős bizonyítékokat sorol fel arra, hogy a Harvard rasszista „kiegyensúlyozással” foglalkozik. A különböző fajok felvett száma meglepően ugyanaz maradt évről évre. Ami rosszabb, hogy azon ritka éveket, amikor több ázsiait vettek fel, olyan évek követik, amikor ezek közül alig engedtek be. A legismertebb védekezés az, hogy az ázsiai amerikaiak a vizsgákon jók, de nincsen nekik immateriális javaik, például eredetiség vagy vezető képesség. Már 1988-ban, Eilliam R. Fitzsimmons, a Harvard felvételi dékánja azt mondta „hogy kevésbé erősek a tananyagon kívüli kritériumokban”.

Ne beszéljünk most arról a kellemetlen dologról, ahogyan annak idején a zsidókat leírták…. mindennek igazára vajmi kevés a bizonyíték. A Kaliforniai Egyetemre (Los Angeles) 100000 jelentkezőt megvizsgáló új tanulmány nem talált jelentős korrelációt a fajok és a tananyagon kívüli tevékenységek között. Az igazság nem az, hogy az ázsiaiak kevesebb megkülönbözhető tulajdonsággal rendelkeznek, mint a fehérek, hanem az – hogy mivel az ázsiaiakat régóta úgy írják le, mint jellegtelenek, de még összecserélhetőek is – nagyobb annak a valószínűsége annak, hogy úgy tűnik: nincsen egyéniségük. (Mint egy harvardi felvételi bizottsági tag egy aktában ezt le is írta egy ázsiai amerikai jelentkezőről: „csendes és, persze, doktor akar lenni”.)

A zsidók hozzájárulása az amerikai élethez évtizedekkel azután, hogy őket nem eredetinek és lihegő karrieristának kárhozatták, magáért beszél. Semmi ok arra, hogy azt higgyük, hogy a ma ázsiai amerikaija kevesebbel fog hozzájárulni. Mindezen történelmi párhuzam ellenére, van egy nagy különbség. Lowell idejében a Harvard a protestáns elit bástyája volt. Az antiszemitizmus burjánzott. Manapság a Harvard a különféle etnikumok és vallások összefonódása, a diákok 15%-a családjukban az első, aki egyetemre jár. Hét éve tanítok Harvardon, sohasem hallottam senkit az ázsiai amerikaiakról lekicsinylően beszélni.

Szóval miért tűrik el a diszkriminációt? Először is sok akadémikus azt tételezi fel, hogy a több ázsiai amerikai felvétele az afrikai amerikaiak alacsonyabb felvételét eredményezné. A megerősítő intézkedés (affirmatíve action) ellenzői, - beleértve a Tisztességes Reprezentáció Projektet, - szeretik ezt a két dolgot összekapcsolni, dacára annak, hogy nincs közük egymáshoz. A Legfelsőbb Bíróság is elismerte, hogy az oktatás érdeke az, hogy „egy kritikus mennyiséget” vegyen fel a kisebbségi jelentkezőkből, azért hogy az oktatási intézet így részesüljön azon „előnyökben, ami egy változatos diák népességből ered”. Ez, véleményem szerint megindokol olyan felvételi követelményeket, amik előnyben részesítik az alulreprezentált csoportokat, például az afrikai amerikaiakat és a latinokat. De mindez nem magyarázhatja meg, miért van a kínai, koreai vagy indiai diáknak kevesebb esélye a felvételre.

A konzervatívok arra mutatnak rá, hogy Harvardon a felvett elsőévesek 12 %-a afrikai és 13 %-a latin, …. ugyanakkor megfeledkeznek arról, hogy a kedvezményezett itt végzettek gyerekei kb. 12%-ot tesznek ki, és a verbuvált sportolókról is, ezek aránya kb. 13%. Az igazi probléma az, hogy a meritokratikus [érdemszeri] szisztémában a fehérek kisebbségbe kerülnének, - és a Harvardnak ez nem igen tetszik.

A felvétel egy elit egyetemre – hiánycikk. Azt elhatározni, hogy ki fog bekerülni, elkerülhetetlenül egymással versengő értékek közötti kompromisszumokkal jár. A kiválóság az egyedüli kritérium -, és ha az, kiválóság miben? Tegyünk félre helyet azoknak, akik ezekből a legnagyobb hasznot fogják eredményezni? Vagy azoknak, akik közösségüknek fogják a legtöbbet visszaadni?

Nincsen csak egy megfelelő válasz. De ez nem azt jelenti, hogy nincsenek olyan válaszok, amik kétségen kívül helytelenek.

Tökéletesen igazságos a tanulmányokon kívüli tényezőket, mint fontos tényezőket figyelembe venni a felvételinél. De a jelen szisztéma annyira ködös hogy ide könnyű a diszkriminációt elrejteni, vagy a „helyes osztály elosztás” áhítást. Ezen kritériumokat használták Lowell idejében egy ambiciózus kisebbség kizárására, és ma is erre használják. Jogi és morális okokból kifolyólag a felelősség az intézményeken van, hogy a felvételi követelmények átvilágíthatóak legyenek – és nem fügefalevelek egypár diák kizárására csak azért, mert történetesen ázsiai származásúak.

PS

A teljes eredeti cikk itt található.

Köszönet blogtársunknak aki fordításomat átnézte.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr208270194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336586 1970.01.01. 01:00:00

"A különböző fajok felvett száma " Ha te fordítottad, akkor értsed már meg, hogy a rassz az nem a faj, hanem a fajta. Még ebben a kényes kérdésben sincs tiszta bezéd.

338279 1970.01.01. 01:00:00

Látod, ha ez Mon történne, a bármikori ellenzék egyből rasszizmust, vagy szegregációt kiáltana, mert itt annyira bele lehet szólni az oktatásba, főleg azoknak, akik nincsenek éppen hatalmon. Szerintem, az amerikai egyetemen jó okkal félik, hogy többségbe kerülnének a nem fehérek, amely csoportba az ázsiaiak is tartoznak, mert olvastam már tőled, hogy mennyire szorgalmasabbak, és presztízs kérdés számukra. Ki akarnak törni a hátrányos megkülönböztetés alól, míg ezzel szemben az elkényelmesedett fehérek kiváltságos jogaikkal visszaélnek.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. napos 2014. 12. 03. 8:34Én fordítottam. A race-re faj, fajta, verseny, futam jön fel. re 2. Syndi 2014. 12. 03. 8:42 Igen nagyon szorgalmasak. Szerintem, és a cikk szerint is, nem kellene ettől félni hanem felhúzni a harisnyánkat....

336586 1970.01.01. 01:00:00

3. A faj meg a fajta két lényegesen különbözö fogalom. A faj a species. Legalább akik rasszizmusról beszélnek, ne keverjék össze. Hiszen ezzel pont fajelmélet-hívönek deklarálod magad. Vagy nem is ismered a hitleri fajelmélet lényegét?

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 4. napos 2014. 12. 03. 9:37 Az az érzésem hogy jó értelemben van használva. Se a szerző, se a fordító, (én), nem vagyunk rasszisták.

336586 1970.01.01. 01:00:00

Rosszul hiszed. Az emberiség egy faj. Értelmetlen dolog emberek vonatkozásában fajokról beszélni. A hitleri fajélmet éppen arról beszélt, hogy különbözö emberi fajok vannak. Nem gondolom, hogy ez egy nagyon bonyolult ügy lenne. De ha magas, hát magas.

Virág elvtárs s.k. 1970.01.01. 01:00:00

A 1920/XXV. törvénycikk, mely a felsőoktatásban a hallgatók számát a nemzetiségi arányoknak megfelelően szabta meg, a „népfaj” elnevezést használta.......:-))

11677 1970.01.01. 01:00:00

Van egy magyar genetikus – Czeizel Endre -, aki most a magyar Nóbel díjasokat tanulmányozta. Kiderítette, hogy a nagyobb százalékuk zsidó származású. Arra a következtetésre jutott, hogy ez feltehetően azért van, mert a zsidó gyerekeknek értelmi nevelése korán elkezdődik. Már 4 éves koruktól meg kell tanulniuk olvasni, 6 éves korukban pedig a zsinagógában a zsidó Bibliából felolvasást kell tartaniuk. Ez évezredek alatt jelentősen hozzájárult a zsidóság értelmi fejlettségéhez. Elég "furcsa", hogy egy Harvardon egyáltalán felmerül a felveendő tanulók származása. Pláne, ha arra gondolunk, hogy az az aljas, piszkos kommenista rendszer jelszava az volt, hogy: " Egyik ember annyi mint a másik, bár a bőre barna, vagy fehér!"

Virág elvtárs s.k. 1970.01.01. 01:00:00

8. --ez csak az egyik magyarázat....a másik magyarázat, az, hogy a bírálók befolyásolva vannak......ha nem a Nobelre gondolunk, hanem az Oscarra, Woody Allen azt mondta, hogy a zsidóságnak két ünnepe van, a חנוכה és az Oscar-gála. A viccet félretéve a tanulás és a tudás érték a zsidóságban. Tisztelet érte!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 7. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 12. 03. 10:09 helló re 8. lord 2014. 12. 03. 10:10 Igen szerintem is a nevelés miatt van ez a jelenség.

Virág elvtárs s.k. 1970.01.01. 01:00:00

Persze a japánoknál is érték a tudás. Azt mondják, ha holnap mindent ugyanúgy csinálunk, mint ma, akkor ma nem tanultunk semmit! A klasszikus Iacocca vicc, kis kiegészítéssel..... It was the first day of school and a new student, the son of a Japanese businessman, entered the fourth grade. The teacher said, "Let's begin by reviewing some American history. Who said "Give me Liberty, or give me Death?" She saw a sea of blank faces, except for Suzuki, who had his hand up. "Patrick Henry, 1775." "Very good! Who said 'Government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth'"? Again, no response except from Suzuki: "Abraham Lincoln, 1863." The teacher snapped at the class, "Class, you should be ashamed. Suzuki, who is new to our country knows more about its history than you do." She heard a loud whisper: "Fucking Japanese." "Who said that?" she demanded. Suzuki put his hand up. "Lee Iacocca, 1982." At that point, a student in the back sighed, "I'm gonna puke." The teacher glares and asks "All right! Now, who said that?" Again, Suzuki says, "George Bush to Japanese Prime Minister, 1991." Now furious, another student yells, "Oh yeah? Suck this!" Suzuki jumps out of his chair waving his hand and shouts to the teacher, "Bill Clinton, to Monica Lewinsky, 1997!"

338279 1970.01.01. 01:00:00

6. napos, Nem kellene ezen lovagolnod, és sértegetni az angol fordítást, mert köztudott, hogy nem lehet egy az egyben. Ráadásul egy kicsit tudományosnak is kell lenni ebben a témában, mert "fajelmélet"-nek nevezni Hitler hülyeségét elég szégyen, mintha lenne valami tudományos értekezés benne. Hitler "fajelmélete": "Nem volt más, mint tudatos hazugság a politikai cél érdekében. (Hitler magánbeszélgetéseiben olykor el is ismerte, hogy bizonyos értelemben nincsenek tiszta fajok, sőt egyáltalán fajok sem. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy mindvégig „faji” politikát folytasson, és főellenségként a zsidót absztrahálja, mert ez volt az a találmány, amelyet a legalkalmasabbnak vélt arra, hogy „egyetlen” ellenségként mutassa be. ) " Azaz, mintegy butaságból rangsorolt emberi fajtákat(rasszokat). Mert a faj tudományos megnevezése: "élőlények olyan csoportja, melynek egyedei képesek szaporodni egymással, és termékeny utódokat létrehozni" Tehát nem beszélhetünk több, hanem csak egy emberi fajról, hiszen egy fekete és fehér ember is tud termékeny utódot létrehozni.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 11. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 12. 03. 10:43 Nagyon jó!

338279 1970.01.01. 01:00:00

A zsidóság tanítási módszere tényleg egyedülálló, és sikeres, mindez a hagyományoknak köszönhető, és a szoros összetartásnak, mind család és vallási vonalon. Amit sokan nem néznek jó szemmel kívülállók, az a gazdagságuk, amit szintén áthagyományozás útján tanították meg. Összefügg azzal, hogy vallási tanításukban isteni jutalomnak tartják a gazdagságot, és büntetésnek a szegénységet.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 14. Syndi 2014. 12. 03. 11:02 Nem szeretném a posztom a zs. elemzésére fordulna. Az irigység azok ellen akiknek (úgy tűnik) jobban megy mindig is velünk volt.

338279 1970.01.01. 01:00:00

hát persze, nem is akarom, hogy főtéma legyen, én is csak azok után említettem meg, hogy ketten is szóltak előttem róla,

Virág elvtárs s.k. 1970.01.01. 01:00:00

....nem szidni kell őket....tanulni kell tőlük!....mondta a nagyanyám!

338311 1970.01.01. 01:00:00

Előítélet mindig volt és lesz, gyanakvás lép fel, ha élre tőr egy népcsoport, valahogy ösztönszerű haladásuk elé akadályokat gördíteni. Valamit, talán egy szokatlan mentalitást, egy új, de ismeretlen irányt vélnek tömegük közt felfedezni, egy másik világképet, amit nem ismer a többség. A közéletben az ismeretlent felfedező a magánéletében is ösztönszerűen gyakorol.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 18. BundiB 2014. 12. 03. 12:06 Helo

210560 1970.01.01. 01:00:00

Ez az "ambiciózus kisebbség", ahogy fogalmazol Little, talán azért tűri jobban a diszkriminációt, mert sajnos igen régóta tart ez irányú "edzettségük". Ismert tény, hogy a tanulás felé a meglévő hagyományaik mellett azért fordultak, mert már a középkorban sem juthattak birtokhoz, így a jövőbeni egzisztenciális biztonság egyik bázisa a tudás volt, amely szorosan összefüggött a kereskedéssel, pénzes tevékenységekkel. Rá voltak kényszerülve. Közülük sem mindenki egyformán vált gazdaggá, naná. Egyéni észbeli képesség, ügyesség, mind olyan erények, amelyekre joggal lehetett és lehet elismeréssel tekinteni. Ebben a tekintetben mindegy, hogy zsidó, vagy bármilyen más emberről van szó... a lényeg, az elért eredmények irigylése. Szerintem ilyen nagyon egyszerű okokban keresendő az időnkénti "kiszorítósdi".

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 20. Imitt-amott 2014. 12. 03. 12:22 Igen. Nem az én fogalmazásom, a szerzőé: "overachieving minority" -t használ, lehetne másképpen is fordítani, pl. túlteljesítő...

Virág elvtárs s.k. 1970.01.01. 01:00:00

...a diszkrimináció az egyik oldal.....a másik oldalon pedig hisztiznek, ha nem az ő emberük kerül a kiszemelt posztra....hanem egy kívülálló......tehát van kiszorítósdi....meg beszorítósdi.....összetett kérdés ez kérem szépen.......Ők megismerhetik egymást....... de ha valaki őket megismeri, az rasszista.....

336586 1970.01.01. 01:00:00

12. Syndi 2014. 12. 03. 10:47 Bölcsebb maradhattál volna. http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rja_fajelm%C3%A9let A náci fajelméletet fajelméletnek nevezik. Akkor is, ha hibás elmélet. (Vannak más hibás elméletek is.) A fordítást pedig nem sértegetem, hanem helyesbítem. Sajnos Mo-on még törvényekben is elöfordul a "faji megkülönböztetés" kifejezés, nem veszik észre, hogy lényegében a hibás fajelméletböl idéznek. Vagy egyszerüen hibásan fordítanak, angolból. Mert németül Art a faj, ott nem keverik össze.

210560 1970.01.01. 01:00:00

21. little (szerkesztő) 2014. 12. 03. 12:28 jó ez a kifejezés Little, "ambiciózus kisebbség", nem volt szándékomban ezen rugózni :) A túlteljesítő is pontos :)

336586 1970.01.01. 01:00:00

9. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 12. 03. 10:34 Még Osszi is azt hirdeti, hogy a rossz író rossz müve kaphatott - valamilyen oknál fogva - Nobel díjat. A zsidóság nagyon hatékonyan védte és védi saját érdekeit. Ez azonban nyílván sérti mások érdekeit. Ott van a kutya elásva.

60145 1970.01.01. 01:00:00

Általában az idegentől tart az ember: idegen az, aki különbözik tőlünk. A csoportérdek, a mi kutyánk kölyke effektus is ismerős akár az urambátyám magyar hagyományából. Ki tagadná? Ezt a problémát veti fel az írás, és attól izgalmas, hogy az értelmiségi csúcson mutatja ki ezt az atavisztikus reflexet. Ha a problémát megnevezik, az az első lépés a leküzdéséhez. A szájzár fertőzéshez vezet.

338311 1970.01.01. 01:00:00

A New-York Times előnye, (bár ők sem kivételek, vannak akiknek nem tetszik a lap tartalma), hogy ugyan az a kisebbség foglalkozik egy alapjában véve konzervatív ország liberalizmusának szempontjából a problémával - felidézve a múltat -, amit máshol Numerus Claususnak hívnak. Hazai,európai példa van bőven.Gondosan kerülve a két szót, de felhívva a figyelmet, hogy létezett, él és változik. Amúgy szelektív (gazdasági) alapokon még számtalan európai országban működik.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 22. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 12. 03. 12:44 Itt az migrációs tengerben ez majdnem mindenkire igaz. Az ír ha tudja az írt segíti, a magyar a magyart és így tovább. De ez egyre nehezebb. re 26. Atlasz 2014. 12. 03. 13:17 Igen

Virág elvtárs s.k. 1970.01.01. 01:00:00

....eddig ez nem is baj, csak akkor, ha valaki falakba ütközik, mert nem nem az "ambiciózus kisebbség" tagja......

328387 1970.01.01. 01:00:00

Az elit célja mindenhol ugyanaz, hogy a társadalom érdekei ellenére bebiztosítsa a saját örökletes elit voltát. Vagyis az elit gyereke akkor is az elithez tartozzon, ha a képességei szerint nem tartozna. Az ehhez vezető trükkök száma átláthatatlanul sok. A kevésbé láthatatlan módszek közé tartozik a feltételek olyan meghatározása, amit pénzzel lehet megváltani. Például az elit számára fenntartott fizetős magániskolák. A nyiltan faji alapú szelektálásra nem lenne szükség. Az, hogy a Harvardon ezt csak így tudják megoldani, az éppen annak a jele, hogy ez az elit valójában az Egyesült Államokban is idióták gyülekezete, akiket ez a kontraszelektív világ tenyésztett ki.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 30. ZorróAszter 2014. 12. 03. 17:36 Az elit mindenütt létezik. A sarki boltos koreai bevándorló fia lánya az elit lesz, ha megérdemli. A pénz ámbár számít, mindent nem intéz el.

328387 1970.01.01. 01:00:00

Az, hogy egy társadalom mobil-e vagy olyan merev, mint az indiai kasztrendszer, azt a statisztikák mutatják meg. Azt, hogy a statisztikákat nem készítik el, eldugják, az arra utal, hogy nincs mire büszkének lenni. Vagyis az elit generációk óta elit, és szinte lehetetlen bejutni. Az iskola egyébként is a társadalmi mobilitás csak első lépcsőfoka lehetne. Aztán ott van mögötte a lényeg, a kontraszelektív valóvilág. Nem véletlenül hülyék gyülekezete az un. elit mindenhol a világon.

11677 1970.01.01. 01:00:00

Czeizel Endrével való riport: http://www.atv.hu/videok/video-20141128-cz

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 33. lord 2014. 12. 04. 3:58 Megnéztem. Jó.

csaszi 1970.01.01. 01:00:00

napos for President!!!!!!!!

337924 1970.01.01. 01:00:00

John Kenneth Galbraith, az "Egy kortárs emlékei" c. könyvében maga is ír az egykori amerikai antiszemitizmusról, ami azonban soha nem emelkedett állami, törvényi szintre. És persze ma is van állami szintű rasszizmus pl. Indiában és sok más országban is. Oroszországban pl,. manapság a nacionalizmus-sovinizmus támadt föl újra, minden szörnyű, agresszív következményével. A különbség: ott nem írhatja ezt meg bíráló hangnemben egy vezető lap. Te azt támadod, ahol a legkevésbé igaz. Gratulálok.

60145 1970.01.01. 01:00:00

Magyarapa: érdekel, kinek címezted a véleményed. Napos, csaszi, little?

348620 1970.01.01. 01:00:00

kaphatnánk egy kis infót: KIK AZOK AZ AMERIAK-OK???

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 38. béla123 2014. 12. 06. 6:15 Gondolom az US állampolgárokról ír a szerző. re 36. Magyarapa 2014. 12. 06. 2:05 Kérdésem az amit Atlasz már feltett. De,ha nekem szól, szerintem minden állam lehet kritika tárgya. Nincsenek, és nem léteznek szent tehenek.
süti beállítások módosítása