Ez a konyha az egyik legismertebb regionális konyha Észak Amerikában. Sokan creole cuisine-nek is nevezik. A kettő nem ugyan az, én ebben nem vagyok szakértő. Mindkettő nagyon jó és hasonló. A posztom végén be fogok bemutatni egy nemrég látogatott népszerű éttermet San Franciscóból, ahol ilyen jellegű ételeket szolgálnak.
Először egy kis történelem. A korai kanadai francia bevándorlókat az angolok a hét éves háborúban leverték. Ezt követően 1760 körül, azok a francia származású telepesek, akik az Atlanti óceán mellett éltek, ki lettek űzve. Akkoriban Acadiának hívták ezt a területet. Szerették vagy sem, elszállították őket délre a mai Louisiana állam környékére, ami akkor még spanyol fennhatóság alatt volt. Ezen idetelepült franciák leszármazottjait hívják cajun-oknak.
A cajunok idő múltával nyelvileg beleolvadtak az angol tengerbe. Ma már csupán kevesen beszélik a fura dialektust, a helybeli franciát. A francia nyelv itteni eltűnése ma is figyelmeztető a Kanadában élő francia kisebbségnek. El vannak szánva, hogy itt (Québec megyében) ez nem fog megismétlődni
Visszatérve a tárgyra Louisiana állam és New Orleans város nevezetes a jó koszról, és amellett a jó jazzről. Az utóbbiba persze az itt élő feketéknek, a volt ültetvényes rabszolgák leszármazottjainak is volt lényeges hozzájárulása. Kellene egy posztot szentelnem New Orleansnak ahol egyszer húsz éve jártunk, mert egy csodálatos hely. Itt sok minden összejön: tradíció, jó zene, jó kaja, meleg klíma, szép város és a városon kívül a nagy Mississippi mellett az ültetvények. Na majd nemsokára.
A cajun konyha felhasználja a tenger, a folyó (Mississippi) és az árterület (bayou) által szolgáltatott alapanyagokat. Ezek közé tartoznak az édes vízi rák (cray fish), a harcsa, a tengeri herkentyűk, a disznóhús, rizs, a kukorica, paprika/paradicsom.
Kis bemutató a cajun konyhához:
Gumbo: Az itteni egy tál étel/leves, olyasmi, mint nekünk a gulyás. A fő zöldség benne a gombó, (angolul okra) ami sűríti a levest. Be is van rántva és lehet benne akármi, rák, vagy hús, néha mind kettő.
Jambalaya: Megint csak egy tál étel, leginkább a magyar rizses húshoz hasonlít. Jól fűszerezett paprikával. http://www.mindmegette.hu/jambalaya.recept
Po-boy: Tulajdonképpen egy szendvics, kettévágott francia kenyérben felszolgálva, a kenyérben rántott osztriga, disznósült és hasonlók.
És most bemutatom a San Franciscóban levő híres cajun éttermet, neve Brenda’s. http://frenchsoulfood.com/
Brendánál enni nem drága. Bekerülni nem egyszerű. Karácsony előtt kis várakozás után bekerültünk, ugyan már du 3 óra volt, az is segített. A két ünnep között, amikor sok ember szabadságon van, fiammal is el akartunk menni hármasban. De ekkor már túl sokat kellet volna várni. Szomorúan elmentünk, éhesen. Végül is egy közeli ismeretlen burmai étterembe mentünk, ez is nagyon kellemes volt.
Brenda a város Tenderloin (bélszín) nevű nem éppen jó hírű negyedében található. 652 Polk St. Közel az Eddy utcához. Nincsen messze a városházától. A környék tele van hajléktalanokkal, tarhálókkal, fura alakokkal. Brendánál nincsen foglalás. Szabályok vannak. Be mégy, oda mégy a nagy fekete táblához és felírod nevedet sorrendbe, és hogy hányan vagytok. Pl. én „Steve 2”. Az áthúzott nevek már asztalnál ülnek, az áthúzatlan nevek és számok mutatják a várakozás hosszát.
Utána ki kell menned és kinn vársz, míg sorra kerülsz. Akkor majd valaki a nevedet az utcán ordítani fogja. Addig gyönyörködj az utca képében. Ha szerencsés vagy mint mi esetleg láthatsz olyasmit, amit eddig nem láttál. Pl. egy meztelen párt, akik tanúikkal mennek gyalog a városházára. Megesküdni. Mert így akarják a figyelmet arra felhívni, hogy San Franciscóban a nyilvános meztelenséget nem kellene büntetni. A rendőrség, a sajtó, a TV követi őket, vagy hat pucér ember masírozik a városházához.
További szövegelés helyett nézzétek a képeket, és a videót.
https://www.youtube.com/watch?v=pRfU592-Wwk