elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Cajun konyha

1970. január 01. - littke

Ez a konyha az egyik legismertebb regionális konyha Észak Amerikában. Sokan creole cuisine-nek is nevezik. A kettő nem ugyan az, én ebben nem vagyok szakértő. Mindkettő nagyon jó és hasonló. A posztom végén be fogok bemutatni egy nemrég látogatott népszerű éttermet San Franciscóból, ahol ilyen jellegű ételeket szolgálnak.

Gumbó Brendánál

Először egy kis történelem. A korai kanadai francia bevándorlókat az angolok a hét éves háborúban leverték. Ezt követően 1760 körül, azok a francia származású telepesek, akik az Atlanti óceán mellett éltek, ki lettek űzve. Akkoriban Acadiának hívták ezt a területet. Szerették vagy sem, elszállították őket délre a mai Louisiana állam környékére, ami akkor még spanyol fennhatóság alatt volt. Ezen idetelepült franciák leszármazottjait hívják cajun-oknak.

Oyszter po-boy, Brendánál

A cajunok idő múltával nyelvileg beleolvadtak az angol tengerbe. Ma már csupán kevesen beszélik a fura dialektust, a helybeli franciát. A francia nyelv itteni eltűnése ma is figyelmeztető a Kanadában élő francia kisebbségnek. El vannak szánva, hogy itt (Québec megyében) ez nem fog megismétlődni

Őszibarackost desszert, Branda

Visszatérve a tárgyra Louisiana állam és New Orleans város nevezetes a jó koszról, és amellett a jó jazzről. Az utóbbiba persze az itt élő feketéknek, a volt ültetvényes rabszolgák leszármazottjainak is volt lényeges hozzájárulása. Kellene egy posztot szentelnem New Orleansnak ahol egyszer húsz éve jártunk, mert egy csodálatos hely. Itt sok minden összejön: tradíció, jó zene, jó kaja, meleg klíma, szép város és a városon kívül a nagy Mississippi mellett az ültetvények. Na majd nemsokára.

Brenda az utcáról

A cajun konyha felhasználja a tenger, a folyó (Mississippi) és az árterület (bayou) által szolgáltatott alapanyagokat. Ezek közé tartoznak az édes vízi rák (cray fish), a harcsa, a tengeri herkentyűk, a disznóhús, rizs, a kukorica, paprika/paradicsom.

Kis bemutató a cajun konyhához:

Gumbo: Az itteni egy tál étel/leves, olyasmi, mint nekünk a gulyás. A fő zöldség benne a gombó, (angolul okra) ami sűríti a levest. Be is van rántva és lehet benne akármi, rák, vagy hús, néha mind kettő.

Brenda fekete táblája

Jambalaya: Megint csak egy tál étel, leginkább a magyar rizses húshoz hasonlít. Jól fűszerezett paprikával. http://www.mindmegette.hu/jambalaya.recept

Po-boy: Tulajdonképpen egy szendvics, kettévágott francia kenyérben felszolgálva, a kenyérben rántott osztriga, disznósült és hasonlók.

És most bemutatom a San Franciscóban levő híres cajun éttermet, neve Brenda’s. http://frenchsoulfood.com/

Brendánál enni nem drága. Bekerülni nem egyszerű. Karácsony előtt kis várakozás után bekerültünk, ugyan már du 3 óra volt, az is segített. A két ünnep között, amikor sok ember szabadságon van, fiammal is el akartunk menni hármasban. De ekkor már túl sokat kellet volna várni. Szomorúan elmentünk, éhesen. Végül is egy közeli ismeretlen burmai étterembe mentünk, ez is nagyon kellemes volt.

Itt már bennt vagy, Brenda, San Francisco

Brenda a város Tenderloin (bélszín) nevű nem éppen jó hírű negyedében található. 652 Polk St. Közel az Eddy utcához. Nincsen messze a városházától. A környék tele van hajléktalanokkal, tarhálókkal, fura alakokkal. Brendánál nincsen foglalás. Szabályok vannak. Be mégy, oda mégy a nagy fekete táblához és felírod nevedet sorrendbe, és hogy hányan vagytok. Pl. én „Steve 2”. Az áthúzott nevek már asztalnál ülnek, az áthúzatlan nevek és számok mutatják a várakozás hosszát.

Utána ki kell menned és kinn vársz, míg sorra kerülsz. Akkor majd valaki a nevedet az utcán ordítani fogja. Addig gyönyörködj az utca képében. Ha szerencsés vagy mint mi esetleg láthatsz olyasmit, amit eddig nem láttál. Pl. egy meztelen párt, akik tanúikkal mennek gyalog a városházára. Megesküdni. Mert így akarják a figyelmet arra felhívni, hogy San Franciscóban a nyilvános meztelenséget nem kellene büntetni. A rendőrség, a sajtó, a TV követi őket, vagy hat pucér ember masírozik a városházához.

További szövegelés helyett nézzétek a képeket, és a videót.


https://www.youtube.com/watch?v=pRfU592-Wwk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr288270072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11677 1970.01.01. 01:00:00

Kedves Little! Kösz, a beszámolót! (A képek alapján a tányérokat egy kicsit laposnak látom arrafelé... Mintha kisebb adag férne beléjük, mint nálunk.)

23353 1970.01.01. 01:00:00

Kösz. Nem az adagok elég nagyok itt.

27518 1970.01.01. 01:00:00

Szívesen újítok az ételekben, főleg mióta a neten bóklászhatok újabb finomságok után. Vicces szerencséd volt a meztelen párral, ilyet sem hallottam még :))

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 3. Only 2014. 02. 05. 9:50 Igen. Itt a link a videohoz amit lattunk, Dec. 19 volt: http://vimeo.com/82432270

27518 1970.01.01. 01:00:00

4. hát igen, jót bohóckodtak, de miért éppen december 19-én, amikor kabátban volt a közönség is...

60145 1970.01.01. 01:00:00

A képen látott po-boy érdekelne közelebbről is. (Louisana területe és története Napóleonnal bezárólag lelógna a lapos tányérról.)

Bundi-Bandi 1970.01.01. 01:00:00

Jó konyha, bírja a magyar gyomor. +

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 6. Atlasz 2014. 02. 05. 13:10 + re 7. Bundi-Bandi (látogató) 2014. 02. 05. 14:16 Igen, hasonlít.

291070 1970.01.01. 01:00:00

nyami-nyami :)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 9. keleti bölcs 2014. 02. 07. 11:03 Tudom, te főzöl...rugaszkodj neki!
süti beállítások módosítása