elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Ízelítő Hong Kongról, ismételve

1970. január 01. - littke

Egyik fiam San Franciscóban él a másik Hong Kongban. SF-ról már több posztot írtam az egyenlőség megkívánja hogy írjak HK-ról is.

Egyik város sincs közel. SF 6 óra repülővel, HK 16 óra Torontóból. Megállás nélküli speciális hosszútávú gépek mennek, ez a járat a világ leghosszabb kereskedelmi útvonalai közé tartozik. Az Északi Sark felett repülsz át, majd Szibéria, Mongólia felett és északról lépsz be Kína légterületébe. Majdnem végig a „nappal” repülsz, az érkezésre (este 7) nagy nehezen besötétedik. Igyekszem az ablaknál ülni és lebámulni. Ha tiszta az idő látod hogyan változik a terep lent...a fehérség után jön a vadon ahol nincsenek utak majd lassan egyre több az élet jele a szardínia sűrűségig. Látod az ezzel járó légszennyeződés fokozódását...nem kell jobb bizonyíték.

Kilatas a fiamek ablakabolÉs akkor megérkezel a „következő századba”. Ultramodern új HK reptér után ultramodern nagy sebességű vonat vágtat veled végtelennek tűnő kikötők és toronymagas lakóházak ezrei mellett végül is be a föld alá a város szívébe. A reptéri vonat jobbára tele van üzletemberekkel akik Hugo Boss öltönyeikben komputereiket nyomkodjak. Mindig kíváncsiskodok, “hogy is van az a kínai ABC-vel a komputeren?” Előtted egy képernyő mutatja az időjárást, a börze adatait, a sebességet és a vonat helyzetét. Tisztaság, jólét és rend uralkodik. Légy üdvözölve Hong Kongba, a kinai „Svájcba”.

Megérkezvén, fiam vár, taxival megyünk haza hozzájuk. A bank szakmában dolgozik. Londonban „tanulta”, ott ismerkedett meg feleségével, aki ausztrál állampolgár és a reklám szakmában  dolgozik, de most otthon van a gyerekekkel. Van 2 kisleány unoka az egyik 3-1/2 éves, a másik 1/2. Már kétszer is jártunk náluk (nejem háromszor), jól ismerjük HK-t. Képzeld el New York Manhattanét.... az is, ez is egy szigeten van tele felhőkarcolókkal, de HK hegyes is a tetejébe. A városnak 3 szintje van. Leegyszerűsítve az alsó az üzleti belváros, a középsőben laknak és sok a bolt és sok történelmi épület megmaradt, míg a legfelső a legdrágább. Itt sok a zöld és a legjobb a levegő. Vannak persze külvárosok is és végtelen lakótelepek.

Repulse Bay szinten Hong Kongban van

Kis információ HK -ról. 7 millió lakos, 1997-től megint Kínához tartozik, de speciális terület saját pénzzel  és az angol  jog megmaradt. (Angliában végzett jogászok pl. majdnem rögvest praktizálhatnak). Két hivatalos nyelv. Kínaiak az anya országból csak vízummal jöhetnek, és lényegében bizonyítaniuk kell hogy van elég pénzük a látogatásra. A világ legdrágább ingatlan piaca, még NY és Londonnál is drágább. A lakbéreket nem akarom leírni mert obszcének. Hong Kongban jelentős számban élnek olyanok (mint a fiam és felesége) akik nem ott születtek. Képzett emberek fizetése jó, az adó nagyon alacsony. A maximális marginális adó ráta nem több mint 17%. (Kanadában 45%, US-ben 40%). A másik oldalról nézve nem tudom van e minimum órabér, gyanúm hogy nincsen.

Igen sok HK-inak van bentlakó szobaleánya. Ezek a Fülöp szigetről esetleg Indonéziából jönnek.  Fiaméknál is van, nagy segítség a házimunkában és a gyerek nevelésben. A szobaleányok egész nap rendelkezésedre állnak, vasárnap az egyetlen szabad napjuk. Ha hétköznap kimész a bérház előtti csendes utca tele van velűk, a kutyákat sétáltatják, mennek bevásárolni. Itt Észak Amerikában (és gondolom az EU-ban is) a magas minimum órabér miatt ilyesmi alig található. De itt az alacsony bérek után csupán 2% adót fizetnek. Mivel a szobaleányoknak ingyen lakás és kaja jár így marad hogy hazaküldjenek és otthoni családjukat segítsék.

Esti kep a vizpartrol

A klíma szubtrópusi, télen le mehet nagy néha + 10 fok C-ra, nyár az nagyon meleg. 
HK-hoz tartozik Kowloon, ami már nem sziget, a kettőt a Viktória öböl választja el. A kikötőben van rengeteg hajó amivel a külsőbb szigetekre mehetsz kirándulni. Nem kevesebb mint 20 perc alatt HK-hoz tartozó régi kínai halász falukban mászkálhatsz és egy olyan életformát látsz ami keveset változott az idők folyamán. Maga HK szigete sincsen teljesen beépítve. A hegyek mögött a másik oldalon vannak hatalmas parkok, órákig gyalogolhatsz, van homokos tengerpart és halászfaluk is. Szóval ellentétben a közhittel van zöld övezet. Ami nincsen az földművelés (és állattenyésztés), minden élelmiszer (halakat kivéve) importált. Az autó tartása nagyon drága, áruk is magas. Mindenki látszólag taxival jár mint NY-ban.  Van ultramodern földalatti és buszok is. A vezetés angol stílusra balra tart, a kocsik száguldoznak, vezetni talán jobb ha nem is akarsz.

Szóval mondjuk van pár napod HK-ban mit csináljál? Íme egypár ötlet, legtöbbje alig kerül pénzbe:

Tennisz klub, Hong Kong style1/ Az emeletes villamos.

Útvonala az öblöt követi, kb 3 km és keresztül megy a belváros szívén. A jegy 2.50 hong kongi dollár, (kb 25 cent) és a leszállásnál fizetsz. Okos emberek az emeletre mennek, remélhetőleg elöl szerzel helyet aztán csak dőlj hátra élvezd az utat. Nézz be az épületek második emeletére, HK-ban a népsűrűség miatt a második emeletek (sokszor feljebb is) tele vannak üzletekkel, éttermekkel, fodrászatokkal, stb. Tekerd nyakadat a felhőkarcolókat nézvén. Vagy csodáld a lenti gyalogos tömeget és a forgalmat.

2/ Ebéd idő a belváros szívében. 
Kapaszkodjál. Délben egyszerre lejönnek a dolgozók a bankokból és más irodákból és az utca megtelik emberekkel olyan mértékben amit még nem tapasztaltál. Fogódzkodj párodba mert elsodorhatják és ki tudja látjátok-e megint aznap egymást?

Emeletes troli, Hong Kong2/ A mozgó lépcső. 
Ha az ebéd idő tömegéből eleged volt, menj el ahol a világ legnagyobbjának titulált mozgólépcsője kezdődik és itt menj fel a középső szintre. Kb 10 percig mozgó lépcsőzni fogsz amíg leszállsz az egyik utcánál, mondjuk annál amit Hollywood Road-nak hívnak. Kis felfedező sétára indulsz. Csodáld a gyönyörű antik boltokat, kis ez azt árusító üzleteket, megspékelve régebbi bérházakkal, tea és kávé házakkal és iskolákkal amelyek udvarjain szünetekben a kínai „következő generáció” egyenruhában hancúrozik.

3/ Viktoria csúcs 
Fogassal lehet felmenni a belvárosból indul. 552 méter magasról (mint a Jánoshegy, de annál jóval közelebb a város centrumához) nagyszerű a kilátás. Én ajánlom hogy gyalog sétálj le. Élvezd a változó kilátást, a zöld környezetet. HK legdrágább házai mellet fogsz elgyalogolni. Eltévedni lehetetlen, a belváros felhőkarcolói olyan közel vannak hogy az ablakokon majdhogy belátsz. A lefele menő út kb egy órát tart.

4/ Star Komp 
A komppal fillérekért át lehet menni  Kowloon-ba a Viktória öblön keresztül. Megint csak a kilátás, ingyenes de lenyűgöző. Felhőkarcolók tömege, néhány különleges alakú, nem egy világhíres építész alkotása. Minden este a felhőkarcolók színes fényjátékokkal vannak kivilágítva, némelyik magába az épületbe van eredetileg beépítve, a látvány rendkívül hatásos.

5/ Stanley Piac és Beach 
Stanley egy település a sziget másik oldalán. Kisvárosibb ami pihentető. Van egy nagy bolhapiac szép a tengerparti korzó, vannak jó nyugis éttermek. Busszal lehet menni jönni.

Happey Valley6/ A Happy Valley lóverseny pálya.

Az angolok is szerették a lóversenyt a kínaiak meg imádják. Ez a pálya amikor verseny szezon van „egy muszáj vizit”. Ingyenes. Este tömegek tartanak az irányába, a belváros egy szép részében van. A magas tribünök az egyik oldalon a közeli dombokon épült eszméletlenül magas bérházak sokasága a másik oldalon. A fényár, a tömeg mordulása amíg egy egy verseny lezajlik nem akármilyen élmény. Tülekedj a pályához, gyönyörködj a színesen öltözött jockey-ikban ahogy bemutatáskor táncoltatják lovaikat.

De ez nem csak verseny, ez egy igazi HK szociális esemény ahol barátok találkoznak, szerelmesek randevúznak. Csirkét vesznek és sört isznak, és ha akarnak fogadnak. Érdemes lemenni oda ahol a fogadásokat lehet tenni, kínai nyugdíjasok, előkelő dámák, egyetemi diákok százai tanulmányozzák az esélyeket mintha életük függene attól hogy mire fogadnak.

7/ A szobalányok vasárnapja. 
Vasárnap hagyomány szerint a szobalányok egyedüli szabadnapja. Mint írtam legtöbbjük a Fülöp szigetekről származik. A belvárosban a HSBC Bank torony alatt (építész Norman Foster) találkoznak. A torony lábakon áll, a hely alatta egy nagy üres tér de ilyenkor (vasárnap délelőtt) szobalányok ezrei lepik el. Letelepednek pokrócaikra, gondolom ugyanabból a faluból valóak egy csoportban. Traccsolnak, hozott kajákból lakmároznak és élvezik az szabadságukat. Ez az ő „Nagyrétjük”  a beton dzsungel szívében. Mert a parkokban nem lenne hely mindannyiuknak. Azok tele vannak HK polgáraival akik élvezik a tenyérnyi zöldet ami itt ott adódik.

Befejezésül leírom találkozásunkat magyarokkal. Szép vasárnap reggel sétálunk fiammal, Bianka unokánkkal és a kutyájukkal az egyik hegyi ösvényen HK felett. Fiam, (bár nem beszél magyarul de jól felismeri) felhívta a figyelmünket a magyar beszédre. Egy fiatal ember egy kisfiút tanított biciklizni. Leálltuk beszélgetni. Az információ technikában dolgozott, saját kis cége volt. Sokat üzletelt magyarokkal is de másokkal is. Felesége és még két kisebb gyereke is volt, ezek nem voltak vele a sétán, főtt a vasárnapi ebéd. Az év nagyrészét itt töltik. Gyerekei három nyelven fognak beszélni, magyarul, angolul és kínaiul.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr938270546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

235117 1970.01.01. 01:00:00

Köszike! Kellemes útlírás, szívesen olvasom ilyetén szösszeneteidet. +++

13118 1970.01.01. 01:00:00

hm. megnéztem azt az "emeletes trolit" (a google térkép panoráma képén) a King's road-on. nekem úgy tűnik, síneken közlekednek, lehet itt ezen a fotón is látni. nálunk emelet nélküliek, sárgára vannak festve és villamos a neve. megtaláltam a Norman Foster tervezte HSBC bank épületét is a Qeen's road - Bank street sarkán ... hát, az épület alatt szép szürke járólapok vannak lefektetve, erre terítenek le pokrócokat? csodás a google panorámaképe: az épület alatt át lehet látni a mögöttes utcába.

27518 1970.01.01. 01:00:00

Megszerettem az útleírásaid, pont annyit közölsz, ami nekem érdekes, nem száraz adatok, és több szempontból megközelíted a helyet., pl. séta a parkban és a magyar lakos HK-ban. Nyilván ez a hely is egy külön életformát követel. Egyáltalán nem szimpatikus nekem, de száraz üzleti célból biztos megfelel, ott nem kell sok érzelem, hogy elviseljék ezt a kilúgozott környezetet.

13118 1970.01.01. 01:00:00

szép a "rózsadombi" rész (csodás ez a google-térkép) betévedtem a "blöff útra" (Bluff path), némelyik itt lakó nem nagyon bízik a közbiztonságban, mert egy részen a nálunk ismert zöld dróthálós kerítés tetején ezüstösen csillogó katonai spiráltekercses szögesdrót feszül. itt magyar szemnek szokatlan küllemű családi házakat láttam.

204112 1970.01.01. 01:00:00

Hát, ez tényleg egy más világ. Izgalmasnak tűnik, a kérdés, hogy élni milyen benne. A szobalányokkal együtt érzek, itthon is cselédsors van kialakulóban, nagy tömegben, sírnivalóan.

13118 1970.01.01. 01:00:00

5. Nyírfa azoknak a szobalányoknak "dolce vita". lakásuk van, enni kapnak. sorsuk megegyezik egy gyerekeket nevelő háztartásbeli feleségével mindössze annyi különbséggel, hogy nem fekszenek le kefélni a háziúrral és fizetést is kapnak. .

204112 1970.01.01. 01:00:00

Ez igazán remek hír, Hmmmm.

13118 1970.01.01. 01:00:00

hm. egy magyar HTB feleségnek sokkal rosszabb sora van.

60145 1970.01.01. 01:00:00

A kolozsvári cselédkorzóról londoni magyarok előadásában: http://www.youtube.com/watch?v=tC-TsSB_6so

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. corvin 5/1/2013 12:51 AM Köszönöm re 2. Hmmmm 5/1/2013 1:14 AM Igen rossz szót használtam, ezek emeletes villamosok. Nem tudom mit nevezel járólapnak, itt a betonon vannak pokrócokon minden vasárnap, magam is láttam, Remélem nem tévedek az épület megnevezésében. re 3. Only 5/1/2013 1:27 AM Köszönöm. Nagyvárosban élni mindig más mint kis városban vagy vidéken, HK és NY a nagyvárosok első ligájába tartozik. 4. Hmmmm 5/1/2013 2:09 AM Ja a Bluff path az speciális. Rengeteg billiomos él HK-ban, Még azt hiszem NY-nál is több. Házaikban komoly értékek mint másutt muzeumokban. re 5. Nyírfa és 6 Hmmmm 5/1/2013 2:33 AM Szerbusz. Igen a szobaleányok azok jelenléhez hozzá kell szokni. Hozz egy kávét! Elmosogatnál? Kész a reggeli? Még nőtlen embereknek is van. Fiamék egyik barátja pilóta, Nem nős, sokat el van otthonról. A cseléd a kutya után is néz mik el van, meleg vacsora mikor hazatér. Itt ez elképzelhetetlen. re 8. Hmmmm 5/1/2013 3:28 AM Ebben a hozzászólásodban sok az igazság. re 9. Atlasz 5/1/2013 4:55 AM Köszi a videót. Igen hallom régen voltak ilyen korzók a cselédek is akarnak társalkodni...sajnos férfiakkal sokszor nehezebb találkozniuk.

301782 1970.01.01. 01:00:00

Na ja...akinek egyik gyerkőce a világ egyik, míg a másik a világ másik végén él... :) De jó volt olvasni ... sok plusz :)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 11. Valika 5/1/2013 6:34 AM Hát persze ha a szomszédban lennének az mégis jobb lenne!

23353 1970.01.01. 01:00:00

Nem ide tartozik de aki nem ismerné és szeret "utazgatni" menj a: http://www.mapcrunch.com/ Google-tol, van.

178479 1970.01.01. 01:00:00

Pár hónapja én is jártam Hong Hongban a Google Street View segedelmével. Elsősorban arra voltam kiváncsi, mi maradt meg a régi Hong Hongból. De nem találtam meg. Illetve gyanakszom, hogy a Nagy Piac környéki szű utcácskák maradhattak meg a régi Hong Hongból. Bár azok a házak inkább múlt század eleji építésűek voltak. Lehet, hogy a régebbieket ledózerolták, és azok helyén épült fel a legújabb városrész. Viszont véletlenül én is feltévedtem a "Rózsadombra". Tényleg tök érdekes.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 14. ZorróAszter 5/1/2013 8:45 AM +

178479 1970.01.01. 01:00:00

Egyébként engem is érdekelne, hogyan gépelnek kínai írásjelekkel. Jó pár éve egy itteni kínai tudósító azt mutatta, hogy az írásjelek szótári sorszámát írja le telexen. 14563 5438 22345 237 45676 .... Még azt hallottam, hogy van szótáruk a vonások száma szerint. De mi van, ha nem jut eszembe mondjuk a nádiposzáta írásjele?

264141 1970.01.01. 01:00:00

Nem unatkozol útjaid alatt, sok mindent megfigyelsz. Elbarangolsz a társadalomba. Hogy sokan lehetnek az utcán Ázsiában ebédidőben az biztos. Hollandiában is. Egykori kollégám nem szeretett hazamenni, löknek rajtad, panaszkodta, mindenütt nekimész valakinek. Rettenetes, rázta a fejét, parányi kertek, kerítéssel, lelakatolva...

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 17. Bundi-Bandi 5/1/2013 10:11 AM +

Valika 1970.01.01. 01:00:00

12. little (szerkesztő) 5/1/2013 6:42 AM ezt látod elhiszem, és megértelek teljes mértékben :) Azért nem mindegy, mennyit kell autózni- netán repülni? - ha látni akarjuk a gyerkőcöt, nem igaz?

11677 1970.01.01. 01:00:00

Ment a plusz!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 20. lord 5/1/2013 3:15 PM Köszönöm

23353 1970.01.01. 01:00:00

re --. Atlasz 12/30/2015 6:41 AM Boldog Uj Évet.

338199 1970.01.01. 01:00:00

Nagyon jó, hogy újra feltetted, igazán érdekes. Tetszenek az útleírásaid, élvezetesek, szívesen olvasom, köszi. Boldog új évet Hong Kongban is!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 24. pettra1 12/30/2015 8:14 AM Köszönöm, és minden jot kivánok. Igen itt a BUÉK elöbb van, Bp-nél 7 orával, Ottawánál 13 orával.

44711 1970.01.01. 01:00:00

Little, fura olvasni, hogy az utolsó kommentelő éppen Lord volt, aki már nincs közöttünk. Megvárom majd a mostani utazásról írt cikkedet, de addig is Boldog Új Évet kívánok Neked Hong Kong - ban ...valószínűleg a Tiéd lesz a leghosszabb 2016..!

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 26. Cuba Libre c.C. 12/30/2015 10:22 AM Igen, Lord....nyugodjon békében, nagyon kedveltem. Boldog Uj Évet neked is, köszönöm a jokivánságot.
süti beállítások módosítása