elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Kevert italokról, koktélokról

1970. január 01. - littke

Itt az ideje italokról írni, a sok étel és étterem után. És hagyjuk most a sört és bort, koncentráljunk a kevert italokra. Emlékezésem szerint mi magyarok nem tekinthetünk vissza nagy múltra ezen a téren, de talán ez mára megváltozott.

Mimosa, reggelire

 

Szóval még simán kiskorú voltam, de szüleim emlékszem nagy ritkán vettek nekem, (vagy hagyták, hogy megkóstoljam az övékét), Hosszú Lépést. Ez, és a sokkal népszerűbb fröccs volt az igazi „szoci koktél”. Volt olyan is amit „kevertnek” hívtak, de nem tudom abban mi volt és nem előtted keverték az tuti. Ezt a kevertet sok helyen a népek a sörükbe öntötték, így gondolom hamarabb értek el oda ahova akartak.

Waldmeister a tisztáson

Gyermekkori élményeimhez tartozik egy kis virág gyűjtése, ami tömegével nőtt egy bizonyos hónapban a Budakeszi út mellett. Jó magyarosan Waldmeisternek hívtuk. Ezeket a pincében pár napig vörösborban áztattuk, aminek ettől nagyon jó íze lett. Tudom, mert lelopakodtam a pincébe és a virágon keresztül szürcsöltem egy kicsit.

Eltávozásom előtt (1969) még Coca Colát sem lehetett kapni, szóval a legelemibb kevert ital, a rum és kóla sem volt készíthető.

Kiérkezésünk után az itteni szokásokat követve megpróbáltuk a népszerűbbeket. A lista itt a „rye and ginger ale”-el kezdődik, (Kanadai Whisky és gyömbér sör). Nem ízlett, túl édes. De a gin és tonik, főleg nyáron, nagyon ízletes. Szeretem a Bloody Mary-t is. Magyarul Véres Mari? Furcsán hangzik. Kell bele gin vagy vodka, paradicsom lé, pár csepp erős paprika szósz, ha azt szereted. Idényben jobb helyeken friss paradicsom léből készítik!

Sangria

Tulajdonképpen a Sangria is ide tartozik, ugyan ez nem kifejezetten koktél. Sangriát először Spanyolországban ittunk és nagyon megszerettük. Vörös bor, benne gyümölcsök és néha kis brandy. Ha már itt tartunk, beavatlak egy tipikus angol, nagy melegre ajánlott ital titkába. Shandy-nek hívják. Ez sör és gyömbérsör vagy limonádé/almalé, stb. keveréke, fele-fele alapon. Tudom, rázod a fejedet, de nagyon kellemes. Nagy melegben a sör el tud álmosítani. Ez a recept az alkohol tartalmat a felére csökkenti. Képzeld magadat a tornácodon, egy tenisz meccs vagy lovaglás után. Shandy-t iszol az árnyékban, mint anno az angol gyarmatosítók, Indiában.

Kír Royale

De vissza a tárgyra. Evés előtt mi sokszor rendelünk, (vagy otthon készítünk) egy „kír”-t. Ez kis szederlikőr, fehér borban, vagy pezsgőben. Az utóbbit kir royal-nak hívják. Evés előtt ideális a Campari is, szódával, és már említettem a Bloody Maryt. Úgyszintén, főleg késő vasárnap reggelire jó ötlet egy „Mimosa”-t rendelni. Ennek fele frissen facsart narancs lé, fele habzóbor.

Bloody Mary

Talán itt az ideje, hogy az ajánlott koktél listámra térjek. Ezek elkészítése szakértelmet igényel. Szerintem csak ott érdemes rendelni ahol értenek hozzá és nem egy konzervet nyitnak ki ahonnan egy előrekészített pancs jön. Nincsen nagyobb csalódás, mint egy rosszul elkészített koktél.

Harry Bárja, Velence

Tehát kell, hogy adott legyen egy bártender, aki érti a dolgát. Ha egy helyen sokan isznak koktélt, van rendes koktél lap, és ott csinálja a bárnál a szemed előtt, akkor ez egy olyan hely ahol érdemes rendelni. Ilyen helyen ajánlatos kísérletezni is, azt rendelni, amit még nem ittál.

Itt ahol élek a legtöbb koktél tíz dolcsinál fog kezdődni, de ha jól van készítve, szerintem megéri ezt a pénzt. Íme, a listám. Készítését otthon is meg lehet próbálni, úgy persze jóval olcsóbb.

Martini

Gin vagy vodka az alapja, ízlés szerint egy kis fehér vermut (innen a neve) kell bele. Ha kevesebb a vermut, szárazabb a martini. Ne felejts el egy olajbogyót bele tenni. Martini pohárban iszod. Frank Sinatra dalok jól mennek vele.

Martini

Manhattan

Hasonló a Martinihoz, de burbon vagy rye whisky az alapja, kis édes/piros vermuttal. Tegyél bele olajbogyó helyett egy piros maraschino cseresznyét.

Manhattan

Screwdriver, (Csavar húzó)

Narancs lé és vodka. Ginnel is OK.

Daiquiry

Komoly koktél, Kubából származik. Papa Hemingway szerette, de én is. Hosszú magas pohárban szervírozzák, sok tört jéggel. Rázz össze teáskanál cukrot, tört jeget, fehér rumot és friss zöld citrom levét.

Pina colada

Portó Ricóból származik. Nagyon ajánlom. Fehér rum, kókusz krém, ananász lé. Összerázva és sok tört jéggel felszolgálva.

Pina Colada

Bellini

Habzóbor (pl. Prosecco) és őszibarack lé vagy püré. Vasárnap, vagy különös alkalmakkor reggelire.

Mojito

Megint csak egy kubai ital. Fehér rum, cukor, zöld citrom lé, kis szódavíz és egy menta levele. Hallgass vele egy kis latin zenét.

Caipirinha

Brazil rum (cacha-nak hívják), sok tört jég, cukor és zöld citrom leve. Bossa nova jól megy vele.

Caipirinha

Margarita

Igen finom, mexikói koktél. Tequila, triple sec (narancs likőr) zöld vagy normál citrom lé. Összerázva jéggel, behűtött martini pohárban a szélén a sóval, az italban sok reszelt jéggel szolgálják. Hogy a só ragadjon, a pohár szélén húzd végig a kifacsart citromot, azt így nedvessé teszed, majd felfordítva egy tál sóba teszed. Utána töltsd bele a margarítát. Mariachi zenekar muzsikája jut eszembe.


Black Russian, (Fekete orosz)

Vodka és kávé likőr jégen.

Rusty Nail, (Rozsdás szög)

Skót whisky és Drambui keveréke, jégen.

Whisky Sour, (Savanyú Whisky)

Burbon whisky, citrom lé keveréke cukorral, esetleg kis tojás fehérje. Rázd össze. Díszítsd egy szelet naranccsal és piros maraszkinó cseresznyével.

Egészségetekre!

 

PS Kattints a vastagbetűkre.

Bar menü a Camino Étteremből, Oakland, Kalifornia. Figyeld meg mennyi egyedi italt kevernek itt.

Koktél ajánló. Három dolgot kell beállítani, a stílust, az alap alkoholt és a setting, azaz az alkalmat, utána egy kis videó jön fel az ajánlott koktéllal.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr198270150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

180524 1970.01.01. 01:00:00

A rozsdás szöget ismerem, kösz, jöhet. Egyébként nem vagyok koktélos, de a post remek volt, a fotókhoz külön gratula!

Hawkeye Pierce 1970.01.01. 01:00:00

[Trapper has just opened a can of Pabst Blue Ribbon beer] Hawkeye Pierce: I see you are a beer drinker, sir. Would you care for a martini? Trapper John: A martini? Yeah, I'd love a martini. Hawkeye Pierce: [to Ho-Jon] Ho-Jon, get the gentleman a martini. [to Trapper] Hawkeye Pierce: I'm sure you will find them satisfactory. They're quite dry. [sips from his glass] Trapper John: Don't you guys use olives? Duke Forrest: Olives? Where in the hell do you think we are, man? Hawkeye Pierce: We have had to make certain concessions for the war; we ARE three miles from the front line. Trapper John: Yes, but you really can't savor a martini without an olive, you know. [reaches into coat pocket and pulls out a jar of cocktail olives, while Hawkeye and Duke stare dumbfounded] Trapper John: You see, otherwise, it just doesn't... quite... make it. [he drops the olive into the glass on the last word] (M.A.S.H.)

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 1. maiman 2014. 05. 21. 11:12 + Próbálj ki egypár mást is. re 2. Hawkeye Pierce (látogató) 2014. 05. 21. 11:22 +. Jó.

60145 1970.01.01. 01:00:00

Kir burgundiai püspök volt, akinek a hívek illendőségből, de takarékosan csirke farhátot, azaz püspökfalatot, no és árokpartról szüretelt szörpöt, mások hitvány fehérbort vittek cupák meg jól eladható burgundi vörösbor helyett. Ő találta ki a szederszörp (cassis) + fehérbor keveréket, azaz a Kirt. A Wikipédiában újabb keletű történetet talál, aki keres.

13118 1970.01.01. 01:00:00

a koktélok nem hoznak lázba, sosem éreztem hiányukat. olvasmánynak élmény, jók a fotók is. :)

178873 1970.01.01. 01:00:00

Mostanság a fizz-ek hódítanak megint. Sokan azt hitték, az aperol egynyári divat lesz, de már kb négy éve tartja magát. Ennyire nem népszerű, a bodzás Hugo is sikeres volt tavaly és tavalyelőtt nyáron. Most éppen a Cointreau is felújította a fizz receptjét. Moldova egyik idehaza ismert szereplője H. Kovács úr (a H. a nevében azt jelzi, hogy finoman szólva is túlzásokat állít - póriasabban hazudik mint a vízfolyás) meg ferencvárosi koktélt iszik. Az egy rész rum, meg két rész rum, de jól összerázva. :)) A kevertet ne akard tudni - fél kommersz rum (vagy fél kommersz konyak, majd valaki kijavít, ha tévedtem), valamint fél kommersz császárkörte, más receptek szerint triple sec, hogy adjanak az erőnek és az édesnek is egy pofont. :)))

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 4. Atlasz 2014. 05. 21. 11:40 Köszi. Igen a wikiben valami dijoni polgármester neve szerepel mint a kir felfedezője. re 5. Hmmmm 2014. 05. 21. 13:08 Engem sem hoztak lázba amíg az első martinit meg nem kóstoltam. re 6. solide 2014. 05. 21. 14:35 Ja a tárgyról már könyvet is írtak. Köszi a kevert receptjéért.

264141 1970.01.01. 01:00:00

Érdekes, hogy a Cocktail mint szó, ami az 1800-as években lett kreálva, maga mögött tudhat egy angol és egy francia névadást. Mert gyakorlatilag kakas farkot jelent és egy idevágó történet szerint az ital nem volt más mint a megmaradt különböző italok hordó aljára sűrűsödött üledéke. Amit valamilyen oknál fogva egy kerámiából készült kakasba öntöttek bele és a farkánál volt a csap. Egy new orleansi történet is a megmaradt italok keverékeit, brandy cukor, víz és gyomorkeserűk amit egy kemény tojás tartóba öntötték aminek a francia neve cocquetir,amit a vendégek cocktuay-re rövidítettek

264141 1970.01.01. 01:00:00

Korán küldtem el. A helyes szó cocktay. De a franciáknak volt egy italuk, amit Coquetel-nek hívtak és Bordeax-ból szállították a franciáknak az amerikai forradalomban.

60145 1970.01.01. 01:00:00

8. Bundi-Bandi : Ilyesmi kevert maradékot ittak Steinbeck hősei, a Kedves csirkefogók (Tortilla Flat) a Kék öbölben (Cannery Row) . Ha jól emlékszem, Ócska teniszcipő volt a neve.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 8. Bundi-Bandi 2014. 05. 21. 23:32 Érdekes re 10. Atlasz 2014. 05. 21. 23:59 Azt hiszem ezeket még magyarul olvastam, 69 előtt. Steinbecket szerették a komcsik.

13118 1970.01.01. 01:00:00

7. little : kortyintottam Martinit, de se a gin, se a vodka, se a whisky, még a cseresznye és a szilvapálinka se tudott lázba hozni, borokról is csak annyit tudok, hogy van piros és fehér.

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 12. Hmmmm 2014. 05. 22. 9:01 Értem

60145 1970.01.01. 01:00:00

11. little : Egészen a vietnami háborúig szerették, amelyben a fia is részt vett, és nem a Vietkong mellett nyilatkozott. S persze az Érik a gyümölcs, és nem a Nobel-díj miatt kedvelték...

262052 1970.01.01. 01:00:00

"Eltávozásom előtt (1969) még Coca Colát sem lehetett kapni, szóval a legelemibb kevert ital, a rum és kóla sem volt készíthető." ez nem igaz, coca colat '68 ota gyartanak nalunk...

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 15. bruszli1 2014. 05. 25. 2:20 Lehet hogy igazad van és nem pontosan fogalmaztam. Arra biztosan emlékszem hogy első nyugati utam alkalmával, 1966, még nem volt kapható, kinti látogatásom alkalmával, Bécsbe érkezvén ittam először. Szóval egyetemi éveim alatt nem volt rum and coke. 14. Atlasz 2014. 05. 25. 0:42 +

338043 1970.01.01. 01:00:00

Életemben először egyetértek bruszli1-gyel! Colát már 1969-ben ittem a E-épületben (Omega-klub) vörösborba keverbe. A savas Egri Bikavérhez nagyon jól passzolt. Továbbá nem szeretném a t. Szerző lelkivilágát rongálni, de a Bloody Mari-be ("Véres Mariaska") SOHA NEM TESZÜNK GINT!!!! CSAK Vodka + paradicsomlé + Worchester+csípős Tabasco (pár csepp)+ só+bors+jégkocka...(sznobok egy szelet lime-ot, vagy citromkarikát tehetnek a pohár széléra). (Aki a GIN-t szereti nem lehet normális, kontinentális európai ember...:))))) Egyébként köszi a cikket, valóban hiánypótló, ezért több figyelmet érdemelt volna!! :))

23353 1970.01.01. 01:00:00

17. Fachetti 2014. 05. 25. 17:30 Ok tényleg a receptek nem említenek gint a Bloody Marynél, csak vodkát Persze ha valaki különbséget tud tenni, mivel a paradicsomlé elnyomja az alap ital karakterét....

338043 1970.01.01. 01:00:00

Kedves little! A gin egy nagyon illatos, markáns ízű ital, ezért nem passzol a Bloody Mary-be. (Pl. vodka helyett végső esetben tiszta szesz is felhasználható.) A BM vonzereje a fűszerek és azalkoholos paradicsom harmóniáján alapul (ne legyen túl sós, túl borsos, túl sok vodka sem kell bele, vagy chili szósz). Ahogyan gyümölcspálinka sem alkalmas a BL-hez. Cheers! :))

23353 1970.01.01. 01:00:00

re 19. Fachetti 2014. 05. 26. 7:31 + Itt gint úgy tisztán ritkán rendelnek. De beleszagoltam és igazat adok.
süti beállítások módosítása