elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Kis elmélkedés a besózott tőkehalról

1970. január 01. - littke

Hölgyeim és uraim, most pedig valami teljesen más, ahogy a híres angol Monty Python televízió sorozat mondaná…. a besózott tőkehalról egy poszt! Gondolom kevesen hallottak róla, még kevesebben ettek ebből készült ételeket.

Így néz ki a piacon

 

Ha sétáltál mediterrán piacokon, talán láttad, nem túl gusztusos, ahogy ki van lógatva vagy egy halomba rakva a halasnál. Nálunk ahol kapható, már plasztikba van csomagolva, és a legjobb részét árulják, kiszálkázva.

Talán ma már Magyarországon is kapható, jobb helyen. Ha igen, azoknak akik szeretik az új ízeket, melegen ajánlom. Ha nem kapható, avagy azoknak, akik óvatosabbak, ajánlom, hogy friss (vagy fagyasztott) tőkehalból készítsd a posztom végén ajánlott ételeket.

A szárított és besózott tőkehal ismerete kb. 500 évre megy vissza. Új Fundlandban, Norvégiában, Izlandban és a Fáraó szigeteken, szóval az Atlanti Óceánnal határos területeken lett ekkoriban népszerű. Így kezdték tartósítani ezt a bő mennyiségben rendelkezésre álló halat. A halakat kibelezték, ketté vágták, besózták és kinn a szabadban szárították. Mivel az így tartósított hal sok évig eláll, hajóval elvitték messze földekre. A besózott tőkehalból készített ételek manapság messze földön is népszerűek, így Brazíliában, a Karib szigeteken, de Nyugat Afrikában is.

És így megfőzve

Használatában első helyen Portugália áll (bacalhau) majd Spanyolország/Olaszország (bacalao) de a Horvátok is használják, (bakalar).

Az alábbi recept sajátom, nem követ semmi hivatalosat, kissé hasonlít a rác ponty receptére. Ezt csupán azért jegyzem meg, mert a kritikáknak elébe szeretnék vágni.

Szóval vegyed a sós halat és egy nagy lábosban sok hideg vízben áztasd, a vizet pászor váltva, egy napig. Így a sok só kilúgozódik, de egy kicsi mindig marad, kellemes ízt eredményezvén.

Ezután vízben főzd a halat kb. 15 percig, majd vegyed ki egy tálra hűlni. Ha friss halból készíted, a halat a vízben csak igen rövid ideig főzzed, mondjuk maximum öt percig, a recept ugyanaz ezután.

Eközben egy másik lábosban, dinsztelj olíva olajban egy kis hagymát, (vagy póréhagymát), fokhagymát és utána tegyél bele zöld zeller szárat, karikára vágott répát, kis zöldpaprikát és paradicsomot. Párold maximum 20 percig.

A hal forró vízébe tegyél egypár krumplit, és főzd, amíg nem túl puhák.

A következő lépés a főtt burgonyát meghámozni és karikára vágni, majd egy beolajozott tűzálló tál aljára rakni, remélhetőleg egy rétegbe. Csínján a sóval, mert a halban maradt só.

Ezután kezeddel szaggasd a főtt halat kis darabokra. Ha találsz szálkákat, vedd ki. A hal darabokat keverd össze előbb leírt dinsztelt zöldségekkel. A keveréket öntsed a krumplik tetejére. Önts rá kis tejszint (vagy tejfelt, ha azt jobban szereted) és egy forró sütőben fél óráig süssed.

Jó étvágyat.

PS

Ezen a linken van egy recept. magyarul, kissé lejjebb az oldalon:

http://www.mindmegette.hu/kostold-meg-portugaliat-34872

Ez nem egy recept, de ideillő, mert Portugáliáról szól:

http://gasztroutazasok.blogrepublik.eu/2011/03/08/enni-portugaliaban-a-bacalhau/

Ez a videó angolul egy kis bemutató Portugáliáról, a házigazda egy neves new yorki séf:


https://www.youtube.com/watch?v=5NTD1dqEzmo

Ez a videó egy híres portugál halleves recept, angolul, de megérted, mert a belevalókat mutatja:


https://www.youtube.com/watch?v=vIwQodULA3M

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr728270106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása