elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Alice Munro, Kanada Nobel díjas írója

2016. március 18. - littke

Sok ismert írója van Kanadának. Margaret Atwood, Modecai Richler, Michael Ondaatje, Margaret Lawrence, Stephen Leacock, Robertson Davies, egy néhány, akiket itt most mutatóba megemlítek, de Nobel díjas csak egy van, Alice Munro.

2013-ban kapta. Volt nagy öröm, és persze ahogy szokásos némi kritika is, hogy talán nem ő a legmegérdemeltebb, de felejtsük ezt el. Alice Munro, aki akkor 82 éves volt, maga volt a legjobban meglepődve.

Alice Munro specialitása, élet az Ontario megye kisvárosaiban. Rendszerint egy fiatal tapasztalatlan leány szemén keresztül vizsgálva, majd ezeknek a leányoknak, felnőtté cseperedése, a szerelem és az élet, na meg a házasság hétköznapjaival, nehézségeivel és rejtelmeivel való megismerkedésük. Mondhatnám, mindennapi, kissé borongós történetek. Nem ritkán, meglepő fordulatokkal. Sok műve novella, persze írt regényeket is.

Ennek a témának a mestere, itt éli életét, mint ahogy Modecai Richler a montreali zsidók életére specializált, ahol ő nőtt fel.

Megnéztem, vagy 10 műve magyarra is le van fordítva. Ha tudsz, vagy tanulsz, angolul, ajánlom, olvasd eredetiben, nyelvezete nem nehéz.

munro-e1377551851951

Végül is itt van Alice Munro életrajza, lefordítva, ahogyan az saját website-ján, http://alicemunro.ca/ le van írva:

Alice Munro Julius 10-én született, 1931-ben, és egy farmon nőtt fel, nem messze Wingham, Ontario-tól. Az University of Western Ontario-ra járt, angol szakra, és itt adta ki első novelláját az egyetemi újságban. 1951-ben feleségül ment James Munro-hoz és Victoria városába, British Columbia tartományba költöztek, ahol három gyerek született és ahol egy kis könyvesboltja volt férjével.

Első novellás kötetét 1968-ben adták ki, és azóta még 15 jött nyilvánosságra. Írásai gyakran megjelennek magazinokban, pl a New Yorker-ben, Az Atlantic Monthly-ban, és a Paris Review-ban. 1972-ben elvált, visszaköltözött Ontario-ba és az University of Western Ontario „bentlakó” írója lett. Ezt a pozíciót később az University of British Columbia és az University of Queensland-nél is betöltötte.

1976-ban feleségül ment Gerald Fremlin-hez, és annak otthonába, Clinton Ontario-ba költözött. Gerald meghalt 2013 áprilisában. December 13.-án, 2013-ban megnyerte az irodalmi Nobel díjat. Alice nem régen bejelentette, hogy nem fog többet írni. Továbbra is Clinton Ontario -ban él.

 

PS

Alább egypár magyar nyelvű link, ami hasznos lehet az olvasónak.

http://www.libri.hu/szerzok/alice_munro.html

http://magyarnarancs.hu/konyv/irodalmi-nobel-dij-2013-alice-munro-egy-oreg-holgy-a-faluvegrol-87002

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr778490304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Solide 2016.03.18. 09:23:27

Szeretem az írásait, bár néha számomra kurtán-furcsán befejeződnek. Még úgy érezném, lehetne ezt a dolgot tovább vinni, kibontani, de ő lezárja.

littke 2016.03.18. 11:00:16

@Solide:
Ez a stilusa. Mindegyik kicsit hasonlo, de jok.

Xilit 2016.03.18. 11:24:37

Szia, little!

De szép asszony!

Utána kellett néznem, mert nem volt ismerős. Amikor magyarul is megjelentek a művei, én már nem költöttem irodalomra. Amikor majd megint, vele is megismerkedem.

littke 2016.03.18. 13:37:40

@Xilit:
Hello,
Olvasd műveit könyvtárból.

Igen csinos....

Xilit 2016.03.18. 14:18:34

@littke:

Igen, lehetne, de , egyrészt gyerekkorom óta hozzászoktam, hogy saját könyvtáram van , másrészt már nincs akkora igényem az olvasásra. Vagy talán inkább módosult - még nem tudom. :)
Néhány könyvet még beszerzek, van egy kis listám, egyelőre azon gyűjtögetem őket, erre kerül fel most Alice is.
süti beállítások módosítása