elso

ujrakezdek

ujrakezdek

A gombák varázsa.

2016. október 21. - littke

Most hogy itt az ősz sok vadgombát látsz a piacon. Itt Amerikában, majdhogy sehol. Valahogy a vadgombákhoz az itteniek nem melegedtek fel annak ellenére, hogy rengeteg található a nagy erdőkben, a vadonban.

Újabban, valószínűleg a nemzetközi utazások hatására, jobb éttermekben olykor kapsz vadgombával ízesített ételeket, és néhány delikát zöldségboltban árulják is őket, méregdrágán. Itt a közelünkben 60 dolcsi kilója a rókagombának. Ez vesepecsenye árban van. Vargányát és kucsmagombát (az utóbbi tavasszal és kora nyáron terem) csak szárítottan vehetsz.

Pöffeteggombák:

gomba puffball

Kiskoromban, a mi házunkban, a vadgomba be volt tiltva. Anyám nem engedte, mert szerinte veszélyes volt. Tényleg, minden évben talán még ma is, egypár ember meghalt gombamérgezésben. De sok barátom járt szüleivel gombát szedni, és volt is a Széll Kálmán téren egy Gomba Vizsgáló asztal, ahol ingyen megvizsgálták a zsákmányodat, és ha mérgeset találtak, az egészet kidobták. Ha meg piacon vetted, ott előtte megvizsgálták. De hiába, anyám túlzottan aggódott. Emlékszem, falun járván olykor láttam a rókagombát nagy asztalokon, a napon száradni.

Itt Kanadában, még a fiaink kicsik voltak, amikor egy Toronto környéki védett zöld területen kirándultunk és a gyerekek egy mezőn egy furcsa gömböt találtak. Kiderült gomba volt. Itt „giant puff ball”-nak hívják. Magyarul, óriás pöfeteggomba.

Rókagombák:

Gomba Chanterelle-mushroom-patch-close-up

Hazavittük, felkerestem a lexikonban - internet előtti idők - és olvastam, hogy a pöfeteggombák nem mérgesek. Nosza, mutatom nejemnek, de evésre engedély nem jött. Végül is kidobtuk a gombát. De érdeklődésem felpezsdült, vettem egy könyvet az itteni gombákról.

 Acadia National Park, Maine, USA:gomba this-video-of-acadia-national-park-will-drop-your-jaw-feat

Ezekben az időkben nyári vakációra az Atlanti óceánhoz jártunk. Maine államban egy Bar Harbour nevű helyen béreltünk egy vityillót. E mellett van az Acadia Nemzeti Park, egy környezetvédelmi terület, ahol sokat kirándultunk, ha nem strand idő volt. Itt is, de a tengerparti házunk mellett is az erdőben találtunk rókagombát, nagy mennyiségben. De nem szedtük. Feleség tilalma. Kagylót áshattunk, de a gombát ott kellett hagyni. Vérzett a szívem.

A tavasszal található kucsmagomba:

gomba kucsma

Egy séta alkalmával a parkban egy kis csoportra bukkantunk, akik gombával teli kosarakkal jöttek. Elbeszélgettünk velük. Orosz országból származó amerikaiak voltak. Mondták rengeteg a gomba, és senki sem szedi.

Hazajövésünk után szeptemberben, valahol olvastam, hogy a Torontói Gombász Egylet hétvégi kirándulásokat szervez. Nosza, bejelentkeztünk és tagok lettünk. Az Egylet minden hétvégén, szezonban, gombaszedő kirándulásokat szervezett. Mindig valahol a városban volt a találkozó, majd innen a túra vezetőjének a kocsiját kellett követni, aki egy közeli környezet védelmi területre, mindig másra, vezetett minket. A vezető tanult ember volt, legtöbbször egyetemi professzor, akik tényleg sokat tudtak az itteni gombákról.

Vargányák:

Bomba Boletus rex-veris 42967

Az volt a módszer hogy papírzacskókat vittél, és a zacskókba egyfajta gombát szedtél. A túra végén találkoztunk, és a vezető megnézte mindenki gombáját és mondta mi az, és melyik ehető. Ez a feleséget is megnyugtatta és ettől kezdve mindenki nagy örömére meg tudtuk saját gombánkat főzni. A gyerekek, 7-9 évesek lehettek, imádtak gombászni menni, és a zsákmányt vacsorára megenni.

Az ehető Shaggy Mane, az idősebb gomba "eltintásodik":

Gomba shaggy mane

A túrán megmutatták a mérges gombákat is, azokhoz nem volt szabad nyúlni. Ha egyfajta gomba ismeretlen, akkor azt nem szabad megenni. Itt Amerikában a légmérgesebb gomba a Gyilkos Galóca. Ez teljesen fehér gomba, még a spórája is. A másik, a Légyölő Galóca, sárgás pöttyökkel. Van még egypár más is, de a legveszélyesebb a Gyilkos, főleg azért mert a tünetek evés után csak jó pár óra elmúltával jelentkeznek, amire a tested már felszívta a mérget és ezért majdhogy lehetetlen azt kiűzni.

A leggyilkosabb gomba, a Gyilkos Galóca:

bomba Amanita verna

Tisztán látod, hogy a régi világban, a Borgiák idején ennek ismeretében milyen könnyű volt valakit eltenni láb alól. Meg talán ismered a viccet miszerint egy hölgy három férje gombamérgezésben hunyt el. Tragikusan. És a negyedik? Agyrázkódásban. Hogy-hogy? Nem akarta megenni a gombát!

A szintén mérges Légyölő Galóca:

gomba légyölőgalóca

A házunk Torontóban a belvároshoz közel volt, egy nagy temetőtől nem messze. A temetők itt olyan füves parkszerűek. Ilyenkor ősszel ott is rengeteg gomba nő. Egyfajtája, egy fehér torpedó alakú gomba, tömegesen tör fel a pázsitból. Itt úgy hívják, hogy „Shaggy Mane”. Fiatalon ez a gomba nagyon ízletes, ha már idős eltintásodik, és elég undorító. De megint csak a nejem nem volt hajlandó enni ha a temetőből jött, mert ugye ott halottak is vannak. Ki tudja… A parkokból eredő az OK volt.

A gombák királya, a Szarvasgomba, vagy Truffle:

Gomba Black.summer.truffle.arp

Befejezem a gombák királyával, amire persze sosem vadásztunk, és amit nagyon ritkán ettünk. Ez a truffle, magyarul szarvasgomba. Kaviár árban árulják. A francia fekete, az olasz fehér. Magyarországon is nő. Kár hogy otthon ezt még nem ettem. Egyszer láttam egy nénit a Nagycsarnokban árulni. Ez a gomba a föld alatt van, bizonyos fák gyökereit kedveli. Jó szaglással rendelkező állattal, disznó vagy betanított kutya, keresik. A lelőhelyét nagy titokban tartják.

PS

A rövid videó a gomba vadászatról szól itt a környékünkön.

https://www.youtube.com/watch?v=ZIG00X8jNAU

Ez, truffle keresésről szól, Oregon államban, kutyával

https://www.youtube.com/watch?v=R6F0x5pQyUw

Ez meg az említett Acadia Nemzeti parkot mutatja be, Bar Harborral

https://www.youtube.com/watch?v=S-EZntlAnGE

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr711825581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2016.10.21. 08:16:41

Az azért tök érdekes, hogy a világ minden táján ugyanazok a gombák nőnek. Vagy vannak helyi fajták?

Szerintem maga is beiratkozhatott volna egy szakértői tanfolyamra. Állítólag nem elviselhetetlenül hosszú. Vagy Amerikában nincsenek ilyenek?

ZorróAszter 2016.10.21. 08:19:54

Ja még: a szarvasgomba valójában nem is annyira drága, mert nagyon kevés kell belőle a húsokra. Olyan ételről meg nem hallottam, amit kifejezetten sok szarvasgombából készítenek. Vagy maga tud ilyenről? Mondjuk szarvasgombapörköltről?

pietnik 2016.10.21. 11:12:04

Valamikor sokat gombásztam,még otthon ,Mo.-n,de itt nem ismerem a helyeket,az erdőket,meg aztán az ismeret is kopik.Bár azt,amit ismerünk azt nehéz elfelejteni!
Nagycenk mellett egy réten pl. lilatönkű pereszkét szedtünk rendszeresen,de az új tulaj kirekesztette a gombázókat!
Az általad bemutatott gombákat mind ismerem!És még jóval többet is,de...
A gyapjas tintagombáról tudni kell,hogy a fiatal példányok ehetők,de sem előtte sem utána pár óráig nem szabad alkoholt fogyasztani!!
Az óriáspöfeteg pedig könnyen felismerhető,nincs hasonló mérges gomba,egyedül a jóval kisebb áltrifla,de annak fekete a belseje,könnyű a felismerés!
Csak olyan gombát fogyasszunk,amit ismerünk,összeszedni pedig a határozottan ismert,felismer gombát szabad,a kétes ,eléggé fel nem ismertet nem szabad összeszedni!!
A körültekintés mellett gyűjtött,és bevizsgált gomba fogyasztása viszont sok élményt, tud nyújtani,kár lenne kihagyni!!

pietnik 2016.10.21. 11:13:57

Ja,igen!Amikor gombászni tanultam,elsőnek a mérgeyő gombákat ismertem meg!
Gondolom,nem kell elmondani,miért!

littke 2016.10.21. 12:32:01

@pietnik: Látom értesz hozzá.

@ZorróAszter:
Ha szarvasgombát akarsz a rendelt spagettis ételedre reszeltetni Olaszban, kb extra 20 dolcsi.
Biztos itt is vannak kurzusok.
Én se ismerek csupán szarvas g.-ból készült ételt az túll drága lenne.

Az itteni és az EU gombák hasonlóak, de máshol, pl NZ/Aus lehet hogy mások....

ZorróAszter 2016.10.21. 13:34:27

20 dolcsi az irtó soknak tűnik. Én néha kaptam steakre vagy vadpecsenyére, de az összesen volt kb. 3-4000 forint.

littke 2016.10.21. 15:33:31

@ZorróAszter:
fxcuisine.com/Default.asp?language=2&Display=223&resolution=high
Ezen a linken lehet olvasni a szarvasgombás ételekről Párizsban.

ZorróAszter 2016.10.21. 20:14:51

Köszi, de otthon szarvasgombás kaját nem érdemes készíteni, mert otthon nem lehet elhasználni a minimálisan vásárolható mennyiséget. De az is nagyon drága. Úgyhogy inkább maradok az étteremnél.

Gróf Leninkoerúthy Taszyló 2016.10.22. 01:18:35

Hallottam egy olyan" trükköt" hogymivel az állatok felismerik a mérgesgombát, azt a gombát amibe belerágtak nyugodtan le lehet szedni ás megenni. Kiváncsi lennék gombához értpk véleményére.

littke 2016.10.22. 05:01:12

@Gróf Leninkoerúthy Taszyló:
Szerintem a szakértők nem így gondolják. Vannak olyan állatok(mókus, vadnyúl)/hernyók/hangyák/és bogarak akik megtudnak emészteni olyan dolgokat amik emberekre mérgesek.
Lásd: forestforagers.co.uk/faq.html?catid=2

öregmatróz (törölt) 2016.10.22. 08:21:10

@pietnik:

én is így tanultam a gombászást.

igazad van, ez a legfontosabb......!!

Attilajukkaja 2016.10.22. 11:08:33

Dehogynem gyujtenek gombat az USA-ban. Az ettermek pl. nagyon utaznak nem csak a szarvasgombara, hanem a"chicken of the woods" (Laetiporus) nevure is.
A szegenyebb videkeken pedig az emberek is ugyanugy gyujtik a gombat az erdoben, ahogy mindenhol mashol. A szupermarketekben ezek persze nem talalhatok meg, de egy jo kis "farmers market"-en erdemes lenne szetneznie a szerzonek.

littke 2016.10.22. 15:09:30

@Attilajukkaja:
Igen, van fejlődés, de az EU-ban létező viszonyokhoz mégsem hasonlítható.
Gomba szedés nem divat.

Itt Ottawában a farmer márketen, minden vasárnap megyek, nem árusítják. Franciaországban, rókagomba, vargánya hegyeket látsz. És ott nem drága. Itt meg nagyon. Pedig állítom itt több van.

Attilajukkaja 2016.10.22. 18:08:56

@littke:
Bocsanat, hogy USA-t irtam. Nem figyeltem oda, hogy Toronto kornyekerol irsz.
Divatnak tenyleg nem divat, es en sem tudom, miert. De mast sem nagyon szednek vadon.
Arrafele a hegyekben mi is csak annyi bogyot szedtunk, amit helyben meg is ettunk. Haza soha nem vittunk belole. Es ez talan igy is volt jol. :o)

Kedélyes Paraszt 2016.10.22. 18:58:39

Nincs Jól. Amíg helyben leszeded, nem fogod megvenni a távolról szállított árut. Valami ilyesmi lenne az ideális.

Kedélyes Paraszt 2016.10.22. 19:00:29

@Gróf Leninkoerúthy Taszyló: Ez nem így van, és remélem nem alkalmazod a módszert. Eléggé elterjedt urban legend. Gombát mindig mutass meg szakellenőrnek.

Kedélyes Paraszt 2016.10.22. 19:02:21

@pietnik: A gyapjas tintagombában minimális a méreganyag, igy erre nem igaz a mondás, hogy nem lehet rá alkoholt fogyasztani.

Kedélyes Paraszt 2016.10.22. 19:03:26

@pietnik: És még egy fontos dolog. Nagyon jól szabályozza a vércukrot, fogyasztása kifejezetten ajánlatos a gyapjasnak. Ráadásul nagyon finom.

Kedélyes Paraszt 2016.10.22. 19:07:03

@littke: Köszi a cikket. Érdekes ilyeneket olvasni. Örülük, hogy megtaláltátok a megfelelő fórumot, hogy erdei gombához jussatok. Soha finomabb falat ne legyen az asztalunkon. Az első hozzászólóhoz hasonlóan javasolnám egy ottani tanfolyam elvégzését. Nem vészes, és legalább megtanulsz kicsit több gombát felismerni, mint amit a mostani vezetők mutatnak a kirándulás végén. Azért ez is jó. További sok sikert :)

Kedélyes Paraszt 2016.10.22. 19:08:17

Még valami. A cikkedet egy magyarországi fórumon találtam meg. Érdemes esetleg csatlakoznod: netgombasz.hu/cms/index.php

Kedélyes Paraszt 2016.10.22. 19:39:46

Még valami. Említetted a gyilkos galóca határozását. Amit Te leírtál, az a fehér galócára igaz (hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_gal%C3%B3ca). De ez ugyanolyan tulajdonságú, mint a gyilkos galóca is (en.wikipedia.org/wiki/Amanita_phalloides) mérgezés szempontjából. Vagyis mindkettő nagyon veszélyes, oda kell rá figyelni. A légyölő galócán pedig jellemzően fehérek a pöttyök, nem sárgásak. www.google.hu/search?q=l%C3%A9gy%C3%B6l%C5%91+gal%C3%B3ca&biw=1028&bih=792&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwitm-yH-u7PAhXnDpoKHVW8AMsQ_AUIBigB

Attilajukkaja 2016.10.22. 19:52:43

@Kedélyes Paraszt:
"Nincs Jól. Amíg helyben leszeded, nem fogod megvenni a távolról szállított árut. "
Arra irtam, hogy talan ugy van jol, hogy amit helyben megeszek gyumolcsot, bogyot, az rendben van. De nem viszem haza, nem tarolom le az erdot. Hagyok belole masoknak (pl. az allatoknak) is. A tavolrol szallitott arut meg igy is, ugy is megveszem.
Persze lehet, hogy nincs igazam.

littke 2016.10.23. 00:16:24

@Attilajukkaja:
É. Amerikában az erdők mennyisége óriási, ha te gombát/gyümölcsot viszel haza annak jelentősége minimális.

@Kedélyes Paraszt:
Hello köszi az információt.
Nálunk csak egyfajta gyilkos galóca van, és egyfajta légyölő. Az EU ban tudom más a helyzet.

Attilajukkaja 2016.10.23. 01:30:25

@littke:
"jelentősége minimális"
Valoban. Ez csak amolyan beallitottsag vagy hozzaallas, hogy nem kell mindent hazavinni, amit talalsz. :o)

bonfred 2016.10.23. 08:38:57

A bloggernek: rókagomba, szarvasgomba. Egybe írják, kisbetűvel.

Kedélyes Paraszt 2016.10.23. 11:25:56

@littke: Még Te is az amanita verna nevet adtad a gombádnak, ami nem a gyilkos galóca, hanem a fehér galóca. A gyilkosat amanita phalloidesnek hivják tudományos néven. A jól látható különbség a kettő között a kalapbőr színe. a verna esetén hófehér, a phalloides esetén jellemzően olivazöldes árnyalat. Mindkettő ugyanazt a méreganyagot tartalmazza, igy ebből a szempontból nincs különbség. Tehát mindegy, hogy USA vagy EU, gyilkos galóca csak egy van, ebben igazad van. Nálatok death cap és destroying angel a nevük, ha jól tudom, de ezzel inkább több fajt is jelölnek. Lásd: en.wikipedia.org/wiki/Destroying_angel . A lényeg, hogy tudd megkülönböztetni másoktól.

whitewil 2016.10.24. 05:20:21

Morel mushroom: Pedig szedik rendesen Amerikában/Kanadában. A délebbi államok üzleteiben $20-$40/lb.-be kerül frissen (amikor van). Alaszkában egy (egy-két hónapos) szezon alatt az ember akár több mint tízezer dollárt is kereshet ilyen gombaszedéssel.
www.anchoragepress.com/news/cover-story-58

littke 2016.10.24. 16:02:55

@whitewil:
hello.
Friss morelt én még sohasem láttam árulni. Se nem vargányát. Szárítottakat igen.
Tudom vannak gombaszedők, drága éttermeknek szállítanak és talán szárításra.
Egy szó mint száz a vadgombák jobbára ismeretlenek az itteni nagy átlagnak, pedig erdeikben bőven terem.

Attilajukkaja 2016.10.25. 17:49:28

@littke:
Talan nem fejeztem ki magam eleg vilagosan, de en az USA-ban tanultam meg, hogy tisztelni kell az okoszisztemat, es csak annyi kart tenni benne, amennyi a sajat fenntartsomhoz szukseges. Vagyis nem szakitok le minden viragot, ami tetszik, es nem viszek haza barmit, amit az erdoben talalok. Ertem en, hogy ez szamodra tulzas, de itt a hozzaallasrol van szo.
Szeretnem, ha a gyermekeim nem szoknanak ahhoz, hogy barmi az oveke lehet, amit csak meglatnak. Es amig az e-amerikai erdokben ez valoban nem okozna gondot, addig Europaban nagyon is!
Bocsi, de ugy gondoltam, ezt meg elmondom neked.
süti beállítások módosítása