elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Mexikó fővárosa

2016. november 08. - littke

Ablak mellet ülve a repülőgép leszállásánál tisztán látni a város méretét, és az aránylag nem messze működő tűzhányót is, havas tetejével. Nevével anno a gimnáziumi földrajz tanárunk ijesztgetett, a Popocatépetl! Maga a város 2200 méter magas fennsíkon van, ez több mint a Lomnici csúcsé.

Mexico City a levegőből:

mexico-city-08
Mexikó fővárosa nem turista cél. Mérete óriási, közel 9 millió lakos. Elterjedt, hogy látogatóknak nem a legbiztonságosabb. Ez talán el van túlozva, de nem árt egypár elemi jó tanácsot betartani:

1/ Ne mászkálj sötétben elhagyatott utcákon, és

2/ Sose üljél be olyan taxiba, amit nem telefonon hívtál, vagy nem úgy hívták neked. A taxikban sokszor nincsen óra, zónánként kell fizetni. Legjobb, ha előre megegyezel a taxissal, hogy az utad mennyibe fog kerülni.

A festő Frida Kahlo háza, ma egy muzeum:


mexico Frida Kahlo House, Mexico City (6998147374)

Van rengeteg busz is, de komplikált, mert busz térkép sehol sincsen és a buszok általában tele vannak. A földalatti az jó, persze csak ha nem  a csúcsforgalomban használod.

A legegyszerűbb, ha egy vezetőt bérelsz kocsistul. Ezek a hotelek előtt állnak. Angolul nem beszélő $15 óránként, angolul beszélő 20. Mi béreltünk két napra, (kb. 4 óra naponta). Reggel ott várt. Nem beszélt angolul. Mindig megmutattuk neki a turista kalauzunkból hova akarunk menni. Odavitt. Megegyeztünk mikor találkoznunk ott megint. A megbeszélt időben mindig ott várt és mentünk a következő helyre.

A Basilica Guadalupe zarándokhely:

 mexico basilica 84879-004-0F81094B

Sok a látnivaló. Leírok egypár városnegyedet ahova így elmentünk:

1/ Coyoacán-nak hívott rész az ahol a híres festő Frida Kahlo nőtt fel. Falusi hangulata van, sok lombos fa. A Frida háza ma egy szép múzeum, sok eredeti festménnyel.

2/ San Angel városrész az ahol a férjével később lakott. Férje szinten híres mexikói festő, neve Diego Rivera. Ez a ház is megtekinthető.

Polanco negyed, elegáns:

 mexico 0 4200 0 2800 one MexicoCity Polanco Vera 32

3/ Polanco-nak nevezett negyed az egyik, ahol a jómódúak laknak. A Condesa negyed az, ahol a művészek és a bohémek. Érdemes barangolni, kávézni, vannak nagyszerű éttermek és butikok.

4/ Basílica of Guadalupe, egy híres zarándokhely, a mexikói Lourdes. Itt is a Szűz Mária jelent meg (1531-ben), ez esetben egy szegény indián előtt.

5/ A városon kívül, de nem messze, található egy ókori főváros maradványa, óriási területen, amit a Teotihuacan Piramisoknak neveznek. Sofőrünk még a látogatás előtt elvitt egy boltba ahol a kötelező szobrocskákat megvettük. Ez hibának bizonyult, mert a piramisoknál már nem volt kedvünk semmit sem venni az ottan bolyongó árusok nagy csalódására. Nem akarták megérteni, csak követtek, nem akartak leszakadni.

Árus a Központi Piacon:

 mexico market

A harmadik napon magunk mentünk a földalattival, és gyalog sétáltunk a belvárosban.

Gondoltam kezdjük a napot a “Központi Piac” meglátogatásával. Én ugyanis imádom a piacokat. Ahogy feljöttünk a megállóból piac ember tömege elnyelt. A ruhapiac közepébe cseppentünk. Árusok ezre, bazári káosz, lehetetlenség volt kikerülni belőle olyan nagy volt. Végül is láttam egy rendőrt. Előszedtem olasz/latin tudásom maradványait és kérdeztem “Carne”? a hús piac után érdeklődve. No, megértette, mutatta, megtaláltuk. Most meg itt vesztünk el. De már tudtam és kérdeztem “Frutta”?  Mutatták a gyümölcs/zöldség piac irányát. Fokhagyma, paprika, gyümölcsök és fűszerek hegyei. A kofák magas székeken ülnek, onnan irányítják a vevőket. A virágpiac mérete akkora, mint a Városmajori park.

Condesa negyed: 

mexico 168113-Coyoacan

Na, ezután nejemnek elege lett a piacból…de hogyan kerülünk ki belőle? Végül is egy rendőr mutatta megint. Innen elsétáltunk a “Zocalo”-ra, hivatalosan a Plaza de la Constitución-ra, ami világ egyik legnagyobb tere és ahol többek között a Catedral Metropolitan katedrális van.

Ahogy a városban sétálsz, annak arculata nagyon hirtelen változhat. Egy olyan részből, mint Budapest belvárosa hirtelen belepottyanhatsz a középkorba. Ilyen pl. a Plaza de Santo Domingo tér. Megkoronázván egy gyönyörű templommal, itt az “írástudók” találhatók öreg írógépeikkel. Kis sor mindegyik előtt, szegény írástudatlan kuncsaftok, akik kis pénzért levelet diktálnak távoli  szeretetteiknek, avagy hivatalosat fogalmaz az írnok részükre a hatóságoknak.

 A Santo Domingo tér, az írástudókkal:mexico 015MessicoCittaPlazaSantoDomingoPortalDeEvangelistas

Mellesleg ilyen helyen nincsen Starbucks Coffee, csak kis mexikói bejzlik ahol babot főznek és taco-t és burritót árulnak fillérekért. És amikor vissza sétálsz a “civilizációba” vagy fél óráig olyan utcán mégy, ahol mást sem árulnak, mint menyasszonyi ruhákat és esküvői kellékeket. Mert itt van, ahol ezeket a kilenc milliós város vásárolja.

Befejezem egy étterem leírásával, ahol egyszer ebédeltünk. Mexikóban az ebéd úgy egy órakor kezdődik és ettől fogva az éttermek nyitva vannak késő estéig. Öt fele már vacsorát szolgálnak. Nincsen az, mint pl. Franciában, “kérem 2 óra, nem szolgálunk este 7-ig, hazament a szakács”, nincsen a spanyol/argentin virtus sem ahol este 9 előtt nyicsta vacsora forgalom.

 Plaza de la Constitution a Katedrálissal:mexico plaza constitution

A híres étterem neve “La Nueva Opera Bar”. Már itt volt 150 évvel ezelőtt és nyitva volt a forradalom alatt is. Ugyanazon asztalok és székek. Büszkén mutatják a lyukat a mennyezetben amit Pancho Villa lőtt, amikor lovával bejött ide és megfélemlítette az akkori elitet. Igen a bejárat nagy, beférsz lóháton. A pincérek fehérben, sokuk angolul is beszél. Persze van angol menü (ez majdnem mindenütt van). Az Operánál a menü nem igen változott a 100 év alatt. Még mindig van bika here és grillezett pacal. Avagy akarsz hangyatojást? Csak szezonban! Ha nem, hát talán sült sáskákat?

A Teotihuacan Piramisok a városon kívül:

mexico Per-Teotihuacan-Pira
Bevallom én nem próbáltam ezeket. De itt a tanácsom. Rendelj akármit ami “mole” szósszal jön. A hús sötét csokoládés és csípős paprikás pikáns szósszal lesz szolgálva. Isteni. Avagy a mexikói töltött paprikát, amit “chiles nogada”-nak hívnak. A töltelék darált hús, összekeverve darált dióval és szárított gyümölcsökkel, majd tálalva egy fehér mandulás szósszal és piros gránátalmával. A mexikói zászló színei….és persze a magyar zászlóé is. Nagyon finom. Rendelj vele egy kis Corona sört.

Egészségedre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr1011941193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.11.08. 10:29:33

Ismét élvezettel olvastam útleírásod, de változatlanul nem kaptam kedvet mindezt személyesen is megnézni. Úgy látszik, az otthonülők táborába tartozom.

ZorróAszter 2016.11.08. 18:14:27

Kedves Little!

Mexikó város ráépült az azték fővárosra. Állítólag teleistele volt csatornákkal, lagúnákkal, mint Velence. A legnagyobb kettős piramist úgy emlékszem lebontották, és annak alapjaira és köveiből emeltek katedrális rá. Nagyon szívesen elnézegetnék egy hiteles rekonstrukciót, hogy nézett ki annó Tenochtitlan.

Frida és a férje:
már többször írt róluk. Azt hiszem a múltkor is mikor a fáról kérdeztem. Szerintem maga nem tudja, hogy vérkommunisták voltak. Különben nem írna róluk ilyen lelkesen.

Nekem speciel nem tetszenek a képeik.

És ha eszembe jut, amit valaki gonoszkodó mondott, hogy "mint egy elefánt és egy galamb násza", mindig halálra röhögöm magam rajta. (Diego Rivera elég nagy darab, dagadt fickó volt, Frida meg picike.)

ZorróAszter 2016.11.08. 18:16:51

Esetleg nem pont az, ami a fotón látszik?

littke 2016.11.08. 18:49:21

@ZorróAszter:
Kedves Z.
Igen ez így van. Az aztékok azonban nem tévesztendők össze azokkal akik azokat a Teotihuacan piramisokat és az a körüli várost (lsd képem) építették, azok az aztékok előtt éltek és az azt megelőző kultura volt.

Igen Frida és férje kommunisták votak, Trockijjal barátkoztak, annak háza Fridáékhoz közel volt.
Az akkori mexikói rendszer nagyon korrupt és egyenlőtlen volt, ezért megbocsájtható, és főleg akkoriben ezek nem igen tudtak, hasonlóan Sartre-hoz és az olasz kommunistákhoz, hogy a szovjet rendszerből mi lesz.
Sok az ilyen követő, aki az elején megtéved, legyen az náci vagy komcsi megbocsájtható, mert az elején nem látható mi lesz belőlük és az atrocitásokat eltitkolják, magyarázgatják, de előbb utób illik felismerni, miről is van szó és azt elitélni.

Frida és dDiego házassága nagyon is vad volt, Diego nem éppen egy hű férj volt...mint persze jópár művész ember, a szabad szerelemben hitt.....

ZorróAszter 2016.11.08. 19:56:21

Nekem az a - nem hivatalos, nem megalapozott véleményem, csak benyomás - hogy olyanok a képeik, mintha egy viszonylag képzett festőművész hirtelen áttérne az un. naiv festők stílusára, azt a stílust utánozná, de közben a technikán látszana, hogy nem amatőrök.

ZorróAszter 2016.11.08. 19:57:40

Ja! Esetleg látott valahol ilyen rekonstrukciós makettet? Vagy filmet?

ZorróAszter 2016.11.08. 20:03:56

Ja még! Én Tenochtitlantra gondoltam, ami a mai Mexikóváros helyén állt, nem Teotihuacanra.

És azt szerettem volna kérdezni, hogy az az a kardinális ott a képen, amit a nagypiramis helyén és annak köveiből építettek?

ZorróAszter 2016.11.08. 20:10:52

Gyanús! Gyanús! Mintha lépcsősort látnék oldalt amivel fel lehet menni a térre. Az az egész tér lehet a nagy piramis alja.

littke 2016.11.08. 20:55:33

@ZorróAszter:
Igen. a képen ahol a Katedrális és a nagy tér van , utolsó előtti kép, a Plaza de la Constitution, valamikor az aztékok tere volt, stb. és az azték főváros Technochititlan központja. A romok egy ásatások kívűl, nem láthatóak. Ma is, a modern Mexikó főváros központja.

Az utolsó kép, ami kb 1 óra kocsival, az aztékok előtti civilizáció konstrukciója, és Teotiuchacan piramisoknak van ma elnevezve. A képen a nagy sugárutat (a Halottak sugárútja) befejező legnagyobb piramis tetejéről (a Nap piramisa) készítettem jómagam. Van több piramis, hasonlóan Egyiptomhoz. Ez a hely, mint Aquincum, vagy Pompei egy régészeti hely, közelében ma nemigen laknak.

ZorróAszter 2016.11.08. 23:02:42

Köszi, de azt szerettem volna kérdezni, hogy rémlik, hogy Tenochtitlanban volt egy hatalmas, kettős piramis. Ha jól emlékszem, Nap és Hold (isten) kvázi kettős piramisa. Mintha két piramis állna egymás mellett, némileg összeépítve. Talán épp Diego valamelyik festményén vagy freskóján is szerepel.

Naés úgy emlékszem, ezeket lebontották madnem az alapokig, és csak pár lépcsőnyit hagytak meg belőle, és erre építettek a lebontott kövekből katedrálist. És azt szerettem volna kérdezni, hogy ez a katedrális-e az?

Még az jutott eszembe, hogy pár hónapja láttam egy filmet, amiben régészek emellett ástak, és jó látszott, hogy az alatt a szint alatt, amit annak idején meghagytak a piramisból, még valójában sok méter folytatódik a föld alatt. De a filmen csak ezt mutogatták, a templomot pont nem.

littke 2016.11.08. 23:36:50

@ZorróAszter:
A Nap és a Hold piramisok tudtommal megmaradt a távoli helyen vannak. A kép a Nap piramisról készült. A másik hely, a belvárosi nagy tér és az ottani kKatedrális azték előzményeiről én nem sokat tudok.

ZorróAszter 2016.11.09. 03:16:11

Köszi. Akkor megpróbálok utána nézni a katedrális neve alapján. Az is nagy segítség ehhez, mert arra se emlékeztem.

Bii­visz 2016.11.09. 12:25:00

Minden kedves olvasónak, ha kedvet kapna Mexikóhoz.

Többszöri tapasztalat alapján, arra érdemes ügyelni, hogy helyi ételek fogyasztása előtt (esetleg után is) egy kupica pálinkával "fertőtlenítsük" emésztőrendszerünket. (Lehet, hogy erre alkalmas a helyi ital, a Tequila is. Nem nagyon próbáltam, mert nem szeretem.)
Alapvetően nem az étellel van baj, hanem a csapvízzel (Inni csak palackozottat szabad!). A főzéshez az éttermekben ezt - mármint a csapvizet - használják, s ha már fölforralták - pl: leves - akkor nincs gond, de sok szószhoz mártáshoz "nyersen" adják, s akkor bizony tud gondot okozni. A helyiek bírják, de a "kényes" ( :-) ) európai gyomrot könnyen kiüti (erős hasmenés, esetleg láz, kb. egy heti diéta).

Kis kiigazítás:
Talán nem túl lényeges, de a kép bal oldalán lévő a Nap piramisa és a Hold piramisa az amin állva a felvétel készült. A kép optikája - valószínűleg a háttérben lévő hegyek miatt - kicsit megtévesztő, mintha tényleg magasabban lennénk a másik piramis tetejénél, pedig az jóval magasabb.

(Úgy tűnik, mintha a kép a (Hold) piramis csúcsáról készült volna. Ezek szerint már föl lehet menni? Amikor én voltam - néhány éve - csak a közepéig engedtek.)

elmexicano.hu 2016.11.09. 13:26:42

A 9 millió tényleg pontatlan adat; az elővárosokkal együtt több mint 20 millió lakosa van Mexikóvárosnak.

Apropó, Mexikóváros... Sosem értettem, miért kell „Mexico City”-nek nevezni, amikor spanyol az ország de facto hivatalos nyelve, spanyolul pedig Ciudad de México, vagy ők egyszerűen úgy nevezik, hogy [deefe], azaz D. F. (Distrito Federal = ’Szövetégi Körzet’).

Azon, hogy nem tudnak angolul, szerintem egyáltalán nem kell csodálkozni és lenézni őket miatta. A spanyol a világ második (de egyes források szerint már az első) legelterjedtebb nyelve, ezért inkább az lenne elvárható, hogy aki Latin-Amerikába utazik, tanuljon meg legalább alapszinten spanyolul – mivel ott ez a közvetítőnyelv, az angollal ott nem sokat lehet kezdeni (persze ez is teljesen érthető, hogy nem szívesen tanulják meg a legnagyobb történelmi ellenségük nyelvét, főleg úgy, hogy nincs is rá szükségük).

erol 2016.11.09. 13:40:47

@ZorróAszter: "Szerintem maga nem tudja, hogy vérkommunisták voltak. Különben nem írna róluk ilyen lelkesen."
Miért ne írhatna róluk lelkesen? A művészek jelenős része baloldali beállítottságú, na és?

visz 2016.11.09. 14:47:41

@ZorróAszter: A főtéren álló templomot valóban az azték piramis köveiből építették, de nem a piramisra, hanem közvetlenül mellé. Ez elég logikus is. A piramis alapjait egyébként feltárták, látogatható, jól megfigyelhetők rajta az építés fázisai. (nem egyszerre építették fel, hanem minden azték uralkodó ráhúzott egy újabb réteget, így lett egyre nagyobb) A piramis romjaihoz kapcsolódik egy múzeum is, ahol sok egyéb mellett van egy nagy makett is a régi azték fővárosról, Tenochtitlánról.

visz 2016.11.09. 15:00:38

Még egy tipp vállalkozó szelleműeknek. A Popocatepetl vulkán csak 60-70 kilométerre van a várostól. Ha mondjuk a repülőtéren béreltek autót, simán oda lehet jutni. 4000 méter magasra lehet felmenni kocsival a Cortes hágóra, kb 8 kilométerre a vulkántól. Füstöl, havas a teteje, lenyűgöző látvány. A vulkán mellett van egy másik hegy is, az Iztaccihuatl. 5200 méter magas, de mivel 4000-ig kocsival fel lehet menni, ezért egy napos túrával megjárható. Én sajnos nem készültem rá igazán, későn értünk oda, így nem volt lehetőség a csúcsig feljutni, de legközelebb nem hagynám ki.

sayitsayit 2016.11.09. 15:27:34

a Lomnici csúcs 2634m magas

sayitsayit 2016.11.09. 15:30:01

de egyezzünk ki döntetlenben, mert te is, én is lehagytam a kötőjelet

littke 2016.11.09. 16:49:56

@Bii­visz:
A kép a nagy utattal (Avenue of the Dead) @erol: lezáró piramison készült, azt hiszem az a Nap. Nem a legtetejéről hanem azon a szinten ahova fel lehetett menne, talán fél magasság.

@sayitsayit:
OK

@visz:
Köszi a tanácsot

@elmexicano.hu:
+

zafir38 2016.11.09. 23:32:30

@littke: Mivel a város mocsárra épült az aztékok könnyű vulkáni tufából építkeztek.
Aztán megjöttek az okostojás spanyolok, földig rombolták a templomot és gránitból
felépítették a katedrálist, ami ezért menthetetlenül süllyed.
Diego Rivera hagyján hogy kommunista volt de egy nagy bunkó is. Viszont óriási
tehetség. Egy-két metróállomást az ő freskói díszítenek, nagyon jók.
A Popó-túra most nem fog menni. Úgy füstöl egy hónapja, hogy a város másik
végében is tiszta hamu minden.
Amúgy nagyon köszi a cikket!

ZorróAszter 2016.11.10. 19:19:22

@erol:

Kedves Erol!

Ezt a megjegyzésemet Little érti.

Ön valószínűleg félreérti.

ZorróAszter 2016.11.10. 19:28:04

@visz:

Én azt hittem, az az egész tér volt valamikor a kettős piramis alapja a templom alatti és az előtte látható térrel együtt. Azt, hogy mellé építették, azt azért nem hinném, mert a katolikusok szerettek pontosan a pogány kultuszhelyre építkezni, azt megszállni, nem egyszerűen lerombolni.

Azt a makettet szívesen megnézném. Azt hiszem, ez a piramis valamikor egy mesterséges szigeten épült, Tenochtitlan meg olyan volt mint Velence, csak körkörös lagúnákkal. És ez volt a város központ.

visz 2016.11.11. 21:37:26

@ZorróAszter: Itt egy fénykép a piramis romjairól, jól látszik rajta a réteges szerkezete. A kép jobb felső sarkában a templom oldala látható:
drive.google.com/open?id=0B-K7YD3AaZbFQkRIWVpfbnNLQ3c

Ez egy másik fénykép a romokról, a háttérben jobban látszik a templom:
drive.google.com/open?id=0B-K7YD3AaZbFYU5PQUxKY1pjdWs

Itt a piramis makettje, a romok melletti múzeumban van:
drive.google.com/open?id=0B-K7YD3AaZbFRE1GODdtMTcxbkU

Ez pedig Tenochtitlán központjának makettje, a háttérben a képen az egész város rajza. Ez nem a romok melletti múzeumban van, hanem az Antropológiai múzeumban az azték részen:
drive.google.com/open?id=0B-K7YD3AaZbFUVI2eXhvUWFXaFk

ZorróAszter 2016.11.12. 23:23:41

@visz:

Tűha! Ez nagyon klassz!

Köszi szépen.
süti beállítások módosítása