elso

ujrakezdek

ujrakezdek

Embertípusokról, a munkáról.

2017. február 13. - littke

Kiből lehet jó vezető? Közdudott, hogy pályázatok eldöntésénél nem annyira a szaktudást akarják leellenőrizni, annak megfelelőnek kell lennie, az alapállás.  Azt akarják tudni ki ez a jelentkező úgy igazában? Mit hozna a céghez, amitől a cég prosperálna, és hogyan illene be ez a valaki a cég kultúrájába?  

Posztom azzal is foglalkozik, hogy vajon ismerjük-e magunkat? Milyen ember típus vagy? Szereted munkádat? Mindannyian tudjuk, az a legjobb alkalmazott, aki munkáját szereti.  

Sokszor a magas állások megszerzésénél az összeköttetések, a létező bizalom, a protekció és más hasonló tényező az, ami számít. De mik azok a tulajdonságok, amikre egy hatásos vezetőnek ténylegesen szüksége van?  

Felsorolok egy párat, amit az idetartozó szakirodalom fontosnak tart: 

1        Becsületes  
2        Képes delegálni, nem mindent maga akar csinálni/ellenőrizni  
3        Jó kommunikátor  
4        Dedikált  
5        Pozitív hozzáállás  
6        Kreatív  
7        Jövőbelátó  
8        Magabiztos  
9        Inspiráló  
10      Van humorérzéke  

De nézzük tovább. Ideálisan, ha vezető pozícióról beszélünk a jelölt kutatás kezdete előtt a cég igazgató tanácsának el kell döntenie, hogy mi legyen az új vezető fő feladata? Új piacokat kell meghódítani? A nyereséget/profitot növelni? Új iparágba belemenni? Több pénzes támogatót (befektetőket) szerezni? A döntésnél a feladathoz megfelelő embert kell választani. Olyat, akinek már valahol sikere volt, vagy akinek érdemi elgondolásai vannak. 

Nem szorosan a posztom témája, de el kell dönteni milyen/mekkora legyen az új vezető fizetése? Mennyiben legyen az az eredményekhez kötve és hogyan?  

Van jelölt a cégen belül, avagy új vérre/gondolkodásra van szükség? Ha külső jelölteket is meg akarnak közelíteni, le kell ellenőrizni kik lehetnek potenciálisan ezek és hogyan lehetne őket megközelíteni? Igen gyakran a vállalatok specialista konzultánsokat szerződtetnek, akik ebben a kritikus választásban segítenek. Tanácsot adnak és elkészítik a hajlandó jelöltek rövid listáját.

A jelentkezőknek néha még pszichológiai alkalmassági teszten is részt kell venniük. Manapság ez ritkább és egy gyakorlott személyzetis vagy szakember az interjúk alapján próbálja az illetők alkalmasságát meghatározni.  

Befejezésül megemlítem a szakmában még ma is alkalmazott sok egyéniség teszt legnépszerűbbét. Mellesleg szerintem ezen teszt eredményét fontos tudni a fiataloknak is. Segítheti őket a pályaválasztásban. Mutatja, hogy milyen pályára alkalmas az illető. A Myers Briggs módszerről beszélek. Ha nem hallottál róla menj a következő linkre (találtam egyet magyarul a sok angol között) és olvasd el. Ajánlom, végezd el azt ott adott tesztek egyikét. Az eredeti teszt 93 választási kérdéssel rendelkezik és megadott időben egy profi jelenlétében végezendő el. Fontos hogy a kérdésekre sok gondolkodás nélkül, kapásból válaszoljál. Az ingyenes teszt általában ugyanazt az eredményt hozza, mint a profi.  

A tesztet a második világháború körüli időkben fejlesztették ki, az USA-ban. A kutatók neve, Katharine Cook Briggs és leánya, Isabel Briggs Myers. Elméletük Carl Jung svájci pszichológus munkájára van alapozva. A háború végén tömegesen hazatérő és munkát kereső katonák (G.I.s) támogatására használták. A teszt eredménye a Myers Briggs Test Indikátor, röviden az  MBTI index. A teszt 16 lehetséges csoport egyikébe helyez. Típusod négy betűvel lesz megjelölve. Nyolc betű áll rendelkezésre: T gondolkodó, F érző, E extrovertált, I introvertált, S érzékelő, N intuitíve, J megítélő és P észlelő. Pl. megtudod, hogy a te indexed ENTJ, abba a kategóriába tartozol. Kategóriádnak megfelelően, az elmélet szerint, egyes foglalkozás, pozíció jobban passzol hozzád.

A bejegyzés trackback címe:

https://fressstart.blog.hu/api/trackback/id/tr6112252458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Mikulás 2017.02.13. 11:44:54

Hű de érdekes! Megcsinálom a tesztet aztán majd visszajövök! :-))) Látom, ott az oldalon zajlik az élet! Na belevetem magam! Addig is viszlát! :-)))

Anna Mikulás 2017.02.13. 14:29:59

Hello! ENTP lettem - de, hogy ez pontosan mit takar, azt nem sikerült megtudnom, mert a részletes értékelő oldal nem nyílt meg... A kommentekből viszont megtudtam, hogy a zsidók többsége is idetartozik. De próbálkozom még a megnyitással, remélem a tagok segítenek benne... Neked nincs meg ennek a típusnak a leírása, egyszerűbb lenne itt elolvasni....

littke 2017.02.13. 15:28:29

@Anna Mikulás:
Itt egy leírás angolul:
www.personalitypage.com/html/ENTP.html

A fenti táblázat szerint az emberek 2.8%-a tartozik ide, entrepreteurok, rizikó vállalók, újítók, adaptálni képesek, társaságot kedvelők.

Geo_ 2017.02.13. 20:41:59

Jó ez az MBTI!

(Egy hasonlóról írtam már én is: geo2.blog.hu/2014/11/23/b_a_a_vezetokrol_380)

Kincse- 2017.02.13. 22:54:12

Köszi, jó játék volt!
A teszteredményemmel elégedett vagyok. :)
ENFJ
"Lágy szívű, empatikus és felelősségteljes. Könnyen ráhangolódik másokra. Mindenkiben meglátja a lehetőséget, és segíti mások önmegvalósítását. Jó hatással van az egyénekre és csapatokra. Hűséges. Megszívleli a dicséretet és a kritikát. Könnyen barátkozik és nagyon jó vezető."

Kincse- 2017.02.13. 22:56:58

Az lemaradt kommentemben, hogy az ENFJ= Tanító, ez szintén stimmel. :)

littke 2017.02.14. 00:55:14

@Kincse-:
Igen egész jó, az eredmények meglepően találóak.

pietnik 2017.02.14. 08:20:57

Megcsináltam,és ENTJ jött ki.

ZorróAszter 2017.02.15. 00:20:46

Freud és bandája munkásságából leginkább az derült ki, hogy bármilyen hülyeségből lehet "tudományos" tesztet csinálni. Az én kedvencem a Szondi teszt. Bármit is hoznak ki, veszélye semmi. Sosem derül ki, hogy alapjában baromság.

Olyan mint az asztrológia. Vagy grafológia. Vagy a többi ökörség.

Mi látszik ebből? Hogy a gazdasági és politikai vezetők világszerte oly silány debilek, akiket ilyen ökörségekkel támogatják meg más szellemi rokkantak az idomított csimpánz döntéseikhez. Még ahhoz is, hogy kiket fogadjanak maguk közé.

Vagyis ezekből derül ki, hogy lehet az, hogy a világ legerősebb hatalmának vezetői olyan degeneráltak, mint mondjuk a Bushok vagy például Trump.

Ezeket a vezetőket kontraszelektíve tenyésztik. És valójában szemre választják ki, nem ilyen tesztekkel.

littke 2017.02.15. 01:30:11

@ZorróAszter:
Hűha ön nagyon felizgatta magát. "Freud és bandája" egy csomó dolgot felismert az emberről, és ez a teszt nem aztrológia. Csak végezze el, esetleg magára fog ismerni.
Az hogy Trump milyen vezetőnek fog bizonyulni arra még várni kell.

ZorróAszter 2017.02.15. 08:29:35

Pedig épp az a baj, mint az asztrológiánál. Mindenki magára ismer. Így vannak kitalálva.

Javasolt próba minden ilyennél: asztrológiánál, személyiség tesztnél, miegymásnál:
adjunk szándékosan rossz válaszokat, és nézzük meg, akkor is tetszik-e a válaszuk.

Például asztrológiánál adjunk meg születési dátumnak mondjuk november 11-ét.

És lássuk, akkor is ránk illik-e a válasz.

Egyébként már csináltam ilyeneket.

Azért mondom.

pietnik 2017.02.16. 14:36:54

Nem is tudom,hogy mikor,de (mostanában!) valahol csináltak egy felmérést,és azt állapították meg,hogy érezhetően-tapinthatóan a világon vezető beosztásban lévők legalább 25%-a gátlástalan pszichopata,a látencia pedig ennél lényegesen magasabb!

Ennek vizsgálata során megállapították,hogy ez azért van így,mert a tisztességes értelmiség az előbbre jutás érdekében szégyell megtenni olyan lépéseket,amelyeket a gátlástalan,pszichopata törtetők gondolkodás nélkül,sikeresen megtesznek!!
Azért mondom úgy,hogy a látencia ennél jóval nagyobb,mert az a látencia nem is annyira látencia,hanem látható ugyan,de nem beszélünk róla!Nem említjük meg a polgármester t,aki a szomszéd faluból fogad cigányokat,hajléktalanokat annak érdekében,hogy felduzzassza a rá szavazók
létszámát,sem az iskolaigazgatót,aki úgy került igazgatónak,hogy hazug módon lejáratta az elődjét,vagy azt a művezetőt,aki lesavazta a nagyértékű villanymotor tekercseit,hogy aztán a ő lépjen a z emiatt leváltott művezető helyébe,és lehetne még sorolni egyre vadabb dolgokat,ahogy megyünk felfelé,egészen a népesség 95%-nak kirtásáról,vagy az atombomba fegyegetésig ,koránt sem bezárólag!!

littke 2017.02.16. 16:21:34

@pietnik:
Vezetőnek lenni komoly dolog, nem mindenki született arra, nem minenki képes ilyen helyzetben jól működni. Mint írtam a posztomban a 10 felsorolt tulajdonság fontos. Akikről te beszélsz azokban minimum az első, a becsület, hiányzik.

ZorróAszter 2017.02.17. 00:17:11

@pietnik:

Kedves Pietnik!

Ebben nincs semmi újdonság. Erről szól az egész emberi történelem. Ötezer év óta.erepe sokkal dicstelenebb. Ők tartják életben őket ahelyett, hogy ahol tudják, elgáncsolnák őket.

Ezek ugyanis gátlástalanok ugyan, de hülyék is hozzá. Értelmiségi támogatás nélkül meghalnának.

Elég mondjuk ifjabb Bush majompofájába nézni. De bármelyik másik hülyének a történelemből.

Az értelmiség évezredes árulása, hogy kispénzért, kis hatalomért, kis biztonságért támogatják őket.

Holott ilyen segghülyékkel minimális intelligenciával is ki lehetne cseszni.

ZorróAszter 2017.02.17. 00:18:12

Ötezer év óta. Az értelmiség szerepe sokkal dicstelenebb. ...

pietnik 2017.02.17. 11:31:21

Aszter,kérem!
Ez így igaz!Nem véletlen,hogy kicsi kivételtől eltekintve,hogy az emberiségnek csak rabszolgatartó társaadalmakat sikerült létrehoznia,akár feudalizmusnak,akár kapitalizmusnak hívták azt a társadalmat!a szocializmust akartam kivételként megemlíteni,mert azért eszmeiségében egészen más volt,mint az azt megelőző társadalmak,de azért nem kivétel annyira,mert azért azokat az emberiség számára oly kedvező eszméket is sikerült 89-re teljesen kicsavarni,visszatekerni a a rabszolgaságba,és eszméit a végtelenségig lemocskolni!És ezt is az értellmiség csinálta!
Már többször leírtam,hogy azért annyira csúfos a szocializmus bukása,mert a saját maga által kiképzett értelmiség árulta el,azok a proletár-ivadékok,akik ingyen tanulhattak,emelkedhettek magas poziciókba,és akikről úgy szólt az induló,hogy: kommunista ifjak miii vagyunk,bennünk apáink reménye.....!!!
És valóban,azoknak a kommunisták nak az ivadékai ők,kevés kivételtől eltekintve,harcoltak azért,hogy a dolgozók szocializmusban nevelkedett első,és második generációjának a saját munkája,tanult elméje,és tenniakarása,önbecsülése révén fog kiemelkedni a sötét kapitalizmus-rabszolgaság nyomasztó társadalmából!
Ehelyett ez a nemzedék folytotta bele a kapitalizmus mocsarába ...a saját becsületét,pár garasért,kifosztva másokat!!

ZorróAszter 2017.02.18. 09:55:22

@pietnik:

Kedves Pietnik!

Aki olvasott Marxot, azt ezzel kapcsolatosan se érte nagy csalódás. Az értelmiség a maga sunyi módján tapogatta, próbálgatta a rendszer gyengéit, aztán jó pénzért elárulta a népét és a hazáját.

De nem először és nem utoljára.

A Habsburgok se kórházépítésért osztogatták a grófi címeket. Még ha azt is varrták a kutyabőrre.

Mindenesetre nem sajnálnám nagyon, ha ez a rendszerváltó elit nevű patkánycsorda menne a börtönbe teljes vagyonelkobzás mellett. Orbánnak az élen.

Beleértve Demszkiéket és a többieket is. A teljes paletta.

Kárpótolja őket a CIA, ne a magyar állam.
süti beállítások módosítása